piatok 27. decembra 2013

On my Wishlist #30

 
Meme je od Book Chick City.
Cieľom je uverejniť názvy kníh, ktoré by vo vašej "knižnici" nemali chýbať :)
 
Dôvod: Mám rada takéto typy románov a Zlodejka kníh je na mojom súkromnom wishliste už dlho :)
 
http://data.bux.sk/book/020/222/0202221/large-zlodejka_knih_2_vydanie.jpg Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy.
Na všetko, čo vnímavá Liesel prežíva, však dopadá tieň Adolfa Hitlera, ktorý vládne Nemecku a nepochybne aj srdciam väčšiny jeho obyvateľov. Jej ocko nacistickému poblázneniu odolal a Liesel sa čoskoro naučí rozlišovať medzi svetom „tam vonku“, kde treba na požiadanie hajlovať či vešať zástavy so svastikami, a svetom „vnútri“, v dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský utečenec.
Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu Liesel Memingerovej, má čoraz viac práce. Jeho pohľad sprevádza čitateľov od prvej stránky po poslednú a prifarbuje ju melanchóliou i čiernym humorom.

9 komentárov:



  1. "Mám rada takéto typy románov" toto mi teraz budeš definovať. Zlodejka kníh je totiž tak troška mimo prúdu a veľa podobných sa mi nevybavuje (dve tri knihy nanajvýš). Čiže aké presne typy románov? :D

    Priznám sa, že som u na Zlodejku mala prehnané prianie a síce aby bola fakt dokonalá, čo nebola teda ani omylom. "Divný" štýl písania, ktorí sa matke nepáčil a mne áno bol. A to bolo fajn. A aj to Markusovo prezrádzanie, čo sa stane. To sú tie veci, ktoré Zlodejke vyniesli tú povesť fakt knihy. A ja som kvôli tomu revala ešte pol hodinu (nepodarilo sa knihe prekonať taký Denník zlého psa, tú knihu zbožňujem alebo Mapu času, to je bez konkurencie za tento rok. ).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Javí sa mi, ako historický a psychologický román a také diela mám rada :)

      Odstrániť
    2. Hmm, hmmm, hmmmm.
      Pod slovom "psychologický" si vždy predstavím severský thriller. :D
      Historické áno (v hrubých náčrtoch), zaujímavé vlastne tiež, mne osobne tam niečo chýbalo ale začiatok sa mi veľmi páčil. Bol správne čudný, správne silný akoby písaný pre mňa. Koho by taký začiatok nepotešil?
      Vlastne som bola sklamaná, tak nejasne sklamaná. Autor je maliarom so slovami ale to nestačí.
      Priveľké očakávania. Zase raz. :D
      Ale tú výnimočnosť jej neberiem. Vyčnieva a ja to nepopieram (v istom zmysle vyčnieva každá kniha ale teraz sa mi to nechce rozpitvávať).

      Odstrániť
  2. Zlodějku knih bych si chtěla taky přečíst. Líbí se mi název a děj vypadá taky velmi zajímavě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kniha ma veľmi nelákala, ale možno si ju niekde prečítam, lebo som videla trailer na film a ten bol peckový :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Počula som, že je to skvelá kniha. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knížku momentálně čtu a je to zatím úžasná knížka :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Celkom pekná nová obálka. Inak, toto ti maximálne schvaľujem, Zlodejku som čítala a bolo to niečo úžasné.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly