nedeľa 13. októbra 2013

Ursula Poznanski - Erebos

http://www.ikarus.sk/public/media/pamic/9788080895563.jpgVydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 328 strán
Väzba: Brožovaná bez prebalu, lesklá

Triler, pri ktorom vám v žilách tuhne krv… Erebos je počítačová hra s prísnymi pravidlami. Toho, kto ich poruší čaká krutý trest, alebo…smrť. Erebos , ale dokáže splniť aj tie najtajnejšie priania. Ako je možné, že hra o každom všetko vie? Čo vlastne Erebos chce? O dobrú hodinu neskôr sa inštalácia dokončila na sto percent. Nick chcel už nahlas jasať, v tom okamihu však obrazovka sčernela. A čierna ostala. Nič nepomáhalo. Ani poklepkávanie na kryt počítača, ani nijaká kombinácia klávesov, ani výbuch hnevu. Obrazovka neukazovala nič iné, len neúprosnú temnotu. Krátko predtým, ako Nick rezignovane stlačil tlačidlo reštart, sa však predsa len niečo stalo. Z temnoty sa vynorili červené písmená, slová, ktoré pulzovali, akoby zásobovali krvou a životom skryté srdce. "Vstúp. Alebo sa vráť. Toto je Erebos."

Čo Erebos chce? Kto ho vytvoril a za akým účelom? Prečo sa hráč musí riadiť prísnymi pravidlami? O čo sa vlastne v tejto hre bojuje? Ako je možné, že pozná váš strach, ale aj vaše najtajnejšie priania? Má táto riskantná hra aj koniec? Čo všetko sú ľudia ochotní urobiť, aby pokročili do vyššej úrovne? Jedno je isté: Bude to prekračovať medze legálnosti.

Nick nechápe, prečo sa všetci chovajú čudne. Čo je na CD, ktoré koluje z rúk do rúk? No na škole mu to nepovedia ani (už zainteresovaní) dobrí kamaráti. Všemožnými spôsobmi sa snaží získať informácie alebo (čo je lepšie) chce, aby mu niekto ten disk dal. Jedného dňa je jeho želanie vyslyšané a razom sa stáva členom podivnej komunity: hráčom Erebosu, hry, ktorá zabíja! (No, bohužiaľ, doslovne.)

Toto je jedno úžasné dielo. Nemohla som sa od neho odtrhnúť, podobne ako hlavná postava od hry. Bolo to veľmi dynamické a tiež neskutočne čitateľné, pretože sa tam stále niečo dialo. Vyostrené konflikty, ktoré kazili dobré vzťahy a situácie na hranici života a smrti, iba dodávali to správne napätie, ktorým kniha neskutočne oplývala. Kniha sa veľmi dobre a ľahko čítala. Autorka vytvorila úžasný svet, v ktorom sa hra odohráva. Prostredie Erebosu vykreslila tak, že som si parkrát myslela, že ho hrám spolu s hlavným hrdinom tiež. (A to vôbec nie som nadšenec počítačových hier, ako takých.) Tento triler sa mi proste dostal pod kožu.

Kvôli tejto počítačovej senzácii boli ľudia schopní urobiť čokoľvek, ísť aj do krajností, ba niekoho pripraviť aj o život. Pravidlá sú neúprosné: Máš iba jeden život. Ak ho, premárniš a v hre zomrieš, nemôžeš sa vrátiť späť. Hrať musíš sám. O svete, ktorý je v Erebose nesmieš nikomu povedať. Hráči sa mimo tohoto sveta nesmú o ňom rozprávať. Ak tieto pravidlá porušíš alebo budeš príliš zvedavý, nečaká ťa pekný koniec.

Hlavný hrdina si vôbec neuvedomoval, ako sa s ním niekto zahráva. Pretože hra zasahovala aj do reality (urob, čo od teba chcú: napríklad nasyp niekomu niečo do čaju, a dostaneš sa na ďalšiu úroveň), musel Nick plniť hrozné úlohy, ktoré prekračovali všetky medze. No on to aj tak robil a pomaly začal strácať svoju osobnosť. Už ho nikto nespoznával. Jediné na čo myslel, bolo to, kedy bude môcť znova hrať a aké asi úlohy bude musieť plniť, aby postúpil. Na tom nezmysle bol fanaticky závislý. Nechodil ani spať, ani jesť, ledva sa od toho odtrhol, keď musel ísť do školy. Vlastne, aj tam sa snažil o hre dozvedieť niečo viac.

Toto dielo bolo úžasné. Plné akcie, napätia a davovej psychózy, ktorá sa mi zdala dosť neopodstatnená. Každý, kto Erebosa hral, bol na ňom závislí. Všetci boli schopní prejsť aj cez mŕtvoly, aby mohli ďalej pokračovať a zistiť, čo sa stane, ak to vážne dohrajú. No existujú, samozrejme, aj ľudia, ktorí toto zavrhujú a chcú tento ošiaľ zničiť a hlavne prísť na princíp, na ktorom je celý Erebos založený, pretože hra s vami komunikuje, ako keby bola živá. Podarí sa im ju zneškodniť skôr, ako sa stane to najväčšie zlo? Prečítajte si knihu. Stojí to za to.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Ikarus.
Knihu si môžete kúpiť TU.

7 komentárov:

  1. Hej, toto bola riadna pecka. Si to pamätám aj vlastný šok nad Helen. Tá ma teda dostala zo všetkých najviac.
    Úplne ma však dostávalo, keď v knihe Nickova matka išla za Nickom, aby povedala nech to vypne a moja v tej istej chvíli prišla s príkazom: "PRESTAŇ UŽ ČíTAŤ!" :DD

    A tiež ma to skoro donútilo závisláčiť na počítačových hrách, dobre len na Erebosovi. Nikdy som žiadnu nehrala ale keby Erebos vznikol. Neviem, neviem, či by som odolala.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táto kniha je úplne úžasná! Škoda, že nie je nejaké voľné pokračovanie s novým PC vírusom a novými hrdinami 8D toto je skvelo napísané.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Súhlasím, jedna z najlepších kníh. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak toto ma úplne dostalo. Nedokázala som sa od toho odtrhnúť. Skvelá recenzia, som si istá, že Erebosu prinesie ďalších čitateľov. ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly