štvrtok 10. októbra 2013

Lauren Oliverová - Chvíle před koncem

Počet strán: 384
Pevná bez přebalu lesklá
VydavateľstvoCooBoo

Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili? Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života. Místo toho se ukáže, že je to den poslední… 

Sam má naozaj všetko, čo si môže želať. Ako to už u populárnych ľudí býva, nezaujíma sa o iných. Je svojim spôsobom sebecká a povrchná. No osud to nenechá len tak a pripraví jej prekvapenie. Prekvapenie, ktoré zmení jej život od základov. Ide na večierok a vôbec netuší, že domov sa už nevráti. Zomrie. Ale prečo sa znovu zobudí do toho istého dňa, v ktorom zomrela? Prečo sa jej ten deň stále opakuje? Bude musieť bojovať o svoju záchranu. Kedy zistí, že všetko, čo sa deje, sa jej stáva z nejakého dôvodu? Dokáže zostať nažive? Čo bude musieť obetovať? Prečo sa to stalo práve jej? Má tú moc odvrátiť osud? Šancu spoznať ľudí, ktorých by si za normálnych okolností nevšimla? Zistí, čo bude musieť vo svojom živote napraviť?

Hlavná hrdinka mi zo začiatku neskutočne liezla na nervy, no potom sa jej charakterové črty zmenili a mala som ju celkom rada. Nápad na knihu nebol originálny, ale zaujal. Najprv som si musela zvyknúť na slovný prejav spisovateľky, a až vtedy som si mohla príbeh užiť. Priznávam sa, že keby som ju nemusela dočítať, tak sa zastavím  možno na takej päťdesiatej stránke a to by bola veľká škoda, pretože je to vážne dobrá kniha s veľkým potenciálom. No mne celkom nesadla. Vadil mi štýl, ktorým bola napísaná a mala som pocit, že aj keď sa dej odohráva na strednej škole, je určená pre mladších čitateľov, ktorí túto knihu budú hodnotiť kladne.

Napriek všetkému, ma ju bavilo čítať. Hlavným dôvodom bola dynamickosť. Nikdy ma nenudilo, že čítam tú istú situáciu stále dookola, (aj keď to bola pravda, lebo si to vyžadovala téma knihy), ani to, že autorka využila šancu, aby čitateľom vysvetlila niektoré situácie a zaviedla ho kvôli tomu do minulosti. Som rada, ak viem, prečo sa daná postava správa, tak ako sa správa. Objasnila nám veľa skutočností, ktoré nastali a, vlastne, prečo sa odohrali, a kvôli tomu sa mi to páčilo.

No, čo mi najviac imponovalo, bolo to, že hlavná postava sa prihovára čitateľovi; celkovo hodnotí svoj postoj k danej situácii. Niekedy sa obhajuje, inokedy mu dáva rady. Potrebuje mu to povedať, lebo všetko pred okolím tají. Cez tieto pasáže sa ten, ktorý príbeh číta, dozvedá, prečo sú veci také, aké sú a prečo si musí každý človek vážiť svoj život. Sú tam naozaj krásne vety.

Spisovateľka dokázala dej dokonale vygradovať (hlavne na úplnom konci). Taký záver som si vôbec nepredstavovala a som na autorku nahnevaná. Ak chcela, aby sme o knihe rozmýšľali ešte dlho po tom, čo ju dočítame, docielila svoje. Neverila som, že tam niečo také dala. Veľmi ma to zarazilo a musela som sa párkrát presvedčiť, či ma oči neklamú. Za toto rozuzlenie si u mňa vyslúžila plus a malé mínus. Plus z toho dôvodu, že z knihy plynie posolstvo, ktoré nám chcela odovzdať, a mínus, pretože... Chcete to naozaj vedieť? No tak dobre. Prečítajte si knihu a tá vám to objasní. Nemôžem to napísať, lebo by som vám odhalila podstatu príbehu.

Kniha bola napísaná zvláštne. Keď som sa do nej začítala už mi to až tak nevadilo, no doteraz sa neviem stotožniť so štýlom písania tejto autorky. Ak ste jej skalní fanúšikovia, knihu vám vrelo odporúčam. Ak ste od tejto autorky ešte nič nečítali, tiež platí to isté. Mňa milo prekvapila. Rýchlo sa čítala a odkaz, ktorý nám chcela zanechať, nás bude nútiť premýšľať o tomto diele, dávno po tom, čo ho zavrieme. Ako som už vyššie spomínala, ku knihe si určite nájdu cestu mladšie vekové kategórie, ktoré bude (podľa môjho názoru) neskutočne baviť. Pre mňa bola iba oddychovým čítaním, preto ju hodnotím tak, ako ju hodnotím.

Hodnotenie: 3/5
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Ikarus.
Knihu si môžete kúpiť TU.

7 komentárov:

  1. Tak toto bola síce menej nadšená recenzia, než s akými som sa doteraz stretla, ale aj tak stále veľmi dobrá. Ja by som si túto knihu veľmi rada prečítala, lebo sa už neviem dočkať takej knižnej hrdinky, ktorá nebude len dobrá a milá, ale aj tak trochu bitch. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To vyzerá fakt dobre! Bolo by zaujímavé prežívať jeden a ten istá deň dookola. Keď si tak vezmem, tak ani nie.... to nevadí! :D
    Nominovala som ťa do jedného tagu (dozvieš sa na mojom blogu), budem rada ak sa zapojíš :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na tuhle knihu se moc těším! Jsem zvědavá o jakém poselství tady mluvíš :) A taky jsem zvědavá jestli budu po dočtení o této knížce přemýšlet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá dosť dobre. Škoda, že je skôr pre tých mladších.
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na tuhle knížku se už docela dlouho chystám a doufám, že se k ní v blízké době dostanu. :) Jen pořád nevím, jestli nejdřív číst ji a až pak Delirium nebo naopak. :D No uvidíme. Ale na knížku jsem rozhodně zvědavá, tak snad se mi bude aspoň trochu líbit. :)
    A na závěr bych ti ráda dala vědět, že jsem tě nominovala v Liebster award tag (http://yours-fantasy.blogspot.cz/2013/10/liebster-award-tag.html), takže pokud chceš, můžeš odpovědět na mé otázky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Toto sa chystám čítať už veľmi dlho ale nejako stále sa tomu vyhýbam. Čítala som prvé kapitoly z Delirium a to ma moc nudilo, takže zatiaľ tieto knihy odkladám, ale téma sa mi zdá veľmi zaujímavá 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, nominovala jsem tě do tagu, o kterém jsi asi slyšela, protože se šíří rychlostí blesku. Tak pokud budeš mít čas a chuť můžeš se zapojit. :)
    http://svet-knih-terisekk.blogspot.cz/2013/10/liebster-award.html

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly