pondelok 29. júla 2013

Meg Cabotová - Môj sused je božský!

http://data.bux.sk/book/020/050/0200504/large-moj_sused_je_bozsky.jpg Počet strán: 344 strán
Väzba: pevná väzba
Vydavateľstvo: IKAR 


Ako môžu príbuzní vašej susedky obrátiť váš život naruby? Presne tak ako sa to stalo mladej reportérke NY Journal Melisse Fullerovej. Jej susedku pani Friedlanderovú totiž niekto v byte prepadol a starú paniu odviezli do nemocnice. Melissa sa stará o jej dogu a dve mačky, no netrpezlivo očakáva príchod jediného príbuzného pani Friedlanderovej, fotografa Maxa. Max je však veľký egocentrik a ešte väčší záletník. Namiesto toho, aby prerušil dovolenku so svojím najnovším úlovkom, supermodelkou Vivicou, požiada svojho kamaráta Johna Trenta, aby si zahral rolu synovca namiesto neho...
Príbeh z ďalšej série od autorky populárneho Denníka princeznej sa takisto odohráva v New Yorku v horúcej súčasnosti, je však určený čitateľkám, ktoré na brilantnom humore princeznej Mie vyrástli. Popri tradičnom romantickom motíve sa v ňom navyše objavuje aj detektívna zápletka. 

Síce je táto kniha u nás už staršieho dáta, našim českým susedom vyšla pred rokom (pod názvom Jak začíná láska), takže som sa rozhodla, že na ňu napíšem svoj názor. Prvé, čo mi udrelo do očí boli emaily. To bude celá kniha tak napísaná? Bude ma baviť? Postupom času si uvedomujem, že som mala až príliš veľké predsudky, ktoré si kniha vonkoncom nezaslúži. Prečo máme tendenciu, že všetko, čo sa vymyká normálu musíme zavrhnúť a nedáme tomu ani šancu? Je dobré, že som sa nedala odradiť formou. Naopak, to práve ona dáva príbehu ten správny ráz.

Čo sa týka dejovej línie, tak tá je úžasná, no dosť predvídateľná. Ale to mi nevadilo, pretože som si od začiatku obľúbila hlavné postavy a celý dej sa nesie v humornom duchu. Cez maily si vymieňajú až príliš osobné veci, čo ma často zarážalo, ale Amerika je Amerika. Vôbec som neverila, že cez elektronickú poštu sa dá poskladať celý príbeh, aby čitateľovi neunikli žiadne súvislosti a bol v obraze. Meg sa to brilantne podarilo. Táto kniha oplýva iba samými plusmi.

Mel, ako ju všetci familiárne volajú, sa otočí svet hore nohami, keď napadnú jej susedku a ona sa musí postarať o jej psa, zatiaľ čo sa snaží vypátrať jej príbuzného, fotografa Maxa, ktorý teda vôbec nie je rodinne založený typ. Nechce si nechať pokaziť dovolenku a tak namiesto seba vyšle bohatého kamaráta Johna. John nemôže povedať nie, lebo mu musí splatiť láskavosť spred pár rokov, a tak sa nasťahuje do bytu svojej "príbuznej". No, čo keď niekto odhalí jeho totožnosť?

Myslí si, že nič horšie ako mať novinárku za susedu, sa mu už nemôže stať. No, čo ak sa mýli? Neskutočne ho irituje, že si všetci myslia, že je sukničkár. Prečo musí byť Max taký známy a mať takú povesť? Najhoršie na tom je, že aj sám John Trent je v kruhoch známych ľudí obľúbený. Jeho rodina je pomerne dosť bohatá a je lákadlom pre novinárov. Ako ustojí, ak sa zhodou náhod bude musieť stretnúť jeho pravé "ja" s Mel ako novinárkou? Bude odhalený? Pokazí si kamarátstvo? Alebo lepšia otázka: Až do akých obludných rozmerov môže klamať svojmu okoliu, aby nebol prezradený a dokedy to môže robiť bez následkov?

Táto kniha sa nesie v duchu Za klamstvo sa platí, ale... Samozrejme, že tam musí byť veľké ale, aby to čitateľa neomrzelo. No určite vás to neomrzí ani z druhého dôvodu a tým je (ako vám už aj anotácia našepkáva) detektívna zápletka. Mel a "Max" (John) sa snažia prísť na to, kto by bol taký bezcharakterný, aby ublížil starej pani. Vydajú sa na pátranie, ktoré ich môže veľmi ohroziť, no zvedavosť je silnejšia, ako pocit, že sa možno vrhajú do nebezpečenstva.

Síce je to miestami až veľmi presladené, doporučujem prečítať, pretože vás to aj tak vtiahne do deja a výhovorky, že o láske neradi čítate, vám teda v tomto prípade nepomôžu. Dúfam, že Ikar ešte urobí dotlač, lebo túto knihu by si mal prečítať každý. Ak už teda nie kvôli príbehu (ktorý je, mimochodom, prepracovaný), tak už iba kvôli forme akou je napísaná. Verím, že ak po nej siahnete iba z toho druhého dôvodu, postupom času ju budete čítať aj kvôli tomu prvému.

Hodnotenie: 5/5

7 komentárov:

  1. Aj mne sa táto kniha veľmi páčila a druhý diel Keď preskočí iskra tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím s tebou (aj s Catty :D) táto kniha je skvelá (už len formou akou je písaná! :D), a dvojka tiež.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som sa do tejto knihy zamilovala už asi pred dvoma-troma rokmi. :D Prečítala som ju najmenej trikrát a len počkaj, až si prečítaš druhý diel, ten je ešte lepší. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som si ju kúpila pred troma rokmi a neľutujem. No neviem, ako sa dostanem ku dvojke, lebo je vypredaná :D

      Odstrániť
  4. Mne sa páčilo veľmi toto aj Keď preskočí iskra. Meg proste vie ako na to. Škoda, že sa už skončili Denníky princeznej :(:(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super recenzia, kniha vyzerá dobre, ten nápad, ako sa on vyadáva za Maxa aj tá forma... Meg a jej humor mám rada, čiže dúfam, že si to raz prečítam.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly