piatok 12. júla 2013

Kerstin Gierová - Rudá jako rubín

http://www.cooboo.cz/storage/images/800x600/2616.jpg  Autor: Kerstin Gierová  
Počet stran: 336 stran 
vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
VydavateľstvoCooBoo

Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem. 

Gwendolyn žije v tieni svojej sesternice Charlotte, o ktorej sa všetci domnievajú, že zdedila vzácny cestovateľský gén a náležite sa o ňu starajú. Celý čas je pod drobnohľadom rodiny, ktorá čaká na závrat (príznak cestovateľského génu) a ona je rada stredobodom pozornosti. Ale čo by sa stalo, ak by tento gén zdedila iná osoba? Nepripravená? Neskúsená? Napríklad Gwendolyn, ktorá sa nikdy nezaujímala o cestovanie v čase? Aké riziká to so sebou prinesie?


Gwen nikdy o túto "poctu" neprosila. Vždy to vnímala ako rodinné prekliatie. Keď dostala prvý závrat, vôbec nechápala, čo sa s ňou deje a ani prečo. Je možné, že jej niečo zatajili? Niečo, čo sa nemala nikdy dozvedieť? Prečo je tá, ktorá získala gén a nie Charlotte. Charlotte, ktorá sa roky pripravovala na toto poslanie?

Nemá to ľahké a ani členovia tajného spolku cestovateľov jej to neuľahčujú. Práve naopak. Neveria jej a to ju ani nepoznajú. Trvá nejaký ten čas, kým si k sebe nakloní všetkých ľudí. Ale Gideon, syn člena tajnej spoločnosti, sa na ňu pozerá, akoby neznamenala nič. Prečo jej nedá šancu dokázať, že na to má? Ona má problémov vyše hlavy a nepotrebuje k šťastiu prítomnosť chalana, ktorého naplnením dňa je znepríjemňovať jej život. Bojí sa skokov do minulosti.

Má z toho strach, lebo nevie, kedy sa závrat objaví a nechcela by zmiznúť z miestnosti plnej ľudí. Nekontrolovateľným skokom v čase môže zabrániť iba prístroj, ktorý potrebuje všetkých dvanásť cestovateľov - medzi nimi je aj Gideon. Arogantný chalan, ktorý sa musí postarať, aby sa Gwendolyn naučila, čo má vedieť, keď cestuje časom. Dáva pozor, aby sa neocitla v nebezpečenstve. Táto funkcia sa mu vonkoncom nepáči a tak sme svedkami úsmevných hlášok, ktorými kniha priam prekypuje. Ale ani ona si nenechá skákať po hlave a vracia mu údery vo forme humorných prirovnaní, ktorých sa nenabažíte.
 
Všeobecne, Gwenine myšlienkové pochody a názory boli niekedy až príliš naivné. Gideon si teda nenechal ujsť žiadnu príležitosť, aby ju mohol podpichnúť. Môže mu dôverovať? Môže dôverovať všetkým v lóži (uzavretej spoločnosti cestovateľov)? Kto je pre ňu nebezpečný? A kto je záhadný hrabě Saint Germain? Akú rolu v príbehu zastáva mladý pár Lucy a Paul? To, a mnoho viac, sa dozviete, ak si prečítate knihu.

Obálka je úžasná. Presne vystihuje gro príbehu: hádku dvoch hlavných postáv, ktorá bola na dennom poriadku. Táto kniha je nabitá nenúteným (aspoň mne sa tak javil) humorom, ktorý postrehnete hneď na úplnom začiatku a dobre sa zasmejete celou dejovou líniou. A potom vám spadne sánka z veľmi nečakaného a nepravdepodobného konca, ktorý autorka tak brilantne zakomponovala do deja, že indície na odhalenie otázok Prečo? a Kto? sa  nachádzali v celom príbehu a čitateľ ich môže vnímať až pri druhom čítaní. (Lebo už vie, na čo sa má sústrediť.) No pozor! V prvej časti sa ani zďaleka nič nevysvetlilo. Podstatné veci sa pred nami ešte skrývajú.

 Toto dielo je úžasné. Ja viem, že cestovanie časom je klíšé, ale kniha ponúka iný rozmer tohoto námetu. Jediné, čo mi na nej vadilo, bola miestami hlavná hrdinka, ale celkom sa to dalo vykompenzovať hlavným hrdinom. Takže, dalo by sa povedať, že charaktery sa vzájomným pôsobením neutralizovali, čo mi vyhovovalo. Nieže by mi Gwendolyn nejako extrémne prekážala, ale v niektorých častiach knihy bola priam sprostá. K radosti čitateľa, vtedy vytvárala neskutočne komické situácie. Kniha má jednoduchú, no veľmi zaujímavú a prepracovanú myšlienku. Verím, že vás zaujme a budete ju radi čítať.

Hodnotenie: 5/5

2 komentáre:

  1. Veľmi sa mi kniha páčila, z ďalších dielov budeš rovnako nadšená! Je to skvelé a veľmi originálne 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už čítam dvojku a podľa mňa je táto trilógia každou knihou lepšia :)

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly