pondelok 15. júla 2013

Kerstin Gierová - Modrá jako safír


http://www.cooboo.cz/storage/images/800x600/2654.jpg

Autor: Kerstin Gierová  
Počet stran: 352
vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
VydavateľstvoCooBoo
 
Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. Jinak z toho, že láska nezná čas, nezbude vůbec nic!

Táto recenzia môže odhaľovať kľúčové momenty z prvého dielu tejto trilógie! Odporúčam čítať až vtedy, keď už budete mať prečítanú prvú časť.


Keď Gideon pobozká Gwendolyn zdalo by sa, že otáznik, ktorý vždy visel nad ich vzťahom, sa konečne vyparí. No opak je pravdou. Gideon sa chová čudne a Leslie sa snaží svojej kamarátke pomôcť. Bude jej snaženie na niečo dobré? Gwen je z celej situácie zmätená, ale musí sa sústrediť na jej nové poslanie. Z nejakého neznámeho dôvodu chce totižto hrabě Saint Germain pozvať ju aj Gideona na večierok, ktorý by ju uviedol do spoločnosti v inom storočí. Ako to všetko zvládne bez toho, aby sa neprezradila? Bude úspešná? Bude sa jej hrabě aj naďalej vyhrážať?

Gwen už nebola až tak naivná ako v prvej časti. Začínala chápať, ako sa musí správať. Vytvárala menej úsmevne situácie, ale žeby jej humor autorka úplne odobrala sa nedalo povedať. Len bol v menšej koncentrácii, ako sme boli v prvej časti zvyknutí. No dostalo sa nám kompenzácie vo forme démona chrliča Xemeriusa, ktorý prevzal vtipné časti. Keď vstúpil do deja, kniha sa rozžiarila. Dalo by sa povedať, že som si na neho postupom času tak zvykla, že som nebola dvakrát nadšená, ak sa vyparil z deja, čo len na chvíľu. Bol príjemným spestreným komplikovaných vzťahov, ktoré sa v knihe dostali na pretras.

Aby všetko nebolo "jednoduché", autorka sa rozhodla, že zamieša karty. Vytvorila odporcov cestovania v čase tzv. Florentskú alianciu - spoločnosť, ktorá sa silou-mocou snaží dosiahnuť, aby sa vôbec necestovalo. Samozrejme, aj nekalými prostriedkami, s ktorými sa čitateľ oboznámi v texte. Prečo to robia? Zatiaľ ich pohnútky zostávajú  veľkou záhadou. Kam sú až schopní zájsť, aby dosiahli svoje? Bude to mierovou cestou alebo sa nebudú štítiť použiť aj iné metódy? Ako to chcú docieliť? A budú Gwendolyn a Gideon v nebezpečenstve?

Gwen stále víria v hlave slová, ktoré jej povedala Lucy pri ich prvom stretnutí. Spolu s Leslie sa tomu snažia prísť na koreň. Pomalými krokmi sa im to darí, no vždy keď na niečo prídu ocitajú sa v slepej uličke. Čo tým Lucy myslela? Prečo sa má spýtať starého otca? Môže jej veriť?

Na scéne sa objaví nová postava. Mladší brat Gideona, ktorý je problémový typ chalana. Prichádza do Anglicka, aby sa zbavil svojho starého života. Charlotte, ale neotáľa a pomáha Gideonovi ako sa len dá. Gwen samozrejme, žiarli. Ako to napokon dopadne?

Charlotte sa však aj výrazne angažuje v úlohe "najlepšej sesternice", keď Gwendolyn pomáha s prípravami na deň D. Večierok, kde sa má stretnúť s významnými ľuďmi a kde iba jedno slovo môže pokaziť všetko. Naučí ju všetko, čo bude potrebovať? A prečo jej vlastne pomáha? Určite nie nezištne.

Druhá časť trilógie bola lepšia ako prvá, takže keby som mohla dala by som jej šesť hviezdičiek. Bolo tam nesmierne množstvo napätia, ktoré gradovalo až do epilógu. Koniec bol geniálny. Síce sa nedal porovnávať s koncom Rudé jako rubín, ale aj tento stál za to. Hlavne kvôli tomu, čo čitateľovi prezradil. Bol veľmi nervydrásajúci.

Kniha sa vo veľkej miere sústredila na vzťah dvoch hlavných postáv a stále nám dávkovala časť tajomstva, ktoré sa určite dozvieme v tretej knihe. No nejaké náznaky a indície tam boli, takže čitateľ si už dokáže spojiť skladačku, ktorú nám autorka naservírovala v prvej knihe. Prečo existujú odporcovia časocestovateľov? Prečo chce hrabě uzavrieť kruh? Aké tajomstvo sa potom dozvieme? Odpovede na tieto otázky sme sa nemali príležitosť dozvedieť, no všetko smeruje k ich odhaleniu. A keď si prečítate knihu, vyjasnia sa vám niektoré nejasnosti, ktoré ste možno mali, keď ste dočítali Rudú jako rubín. Tak hurá do čítania.

Hodnotenie: 5/5

2 komentáre:

  1. Už bych si vážně měla sehnat třetí díl :D Tato série je úžasná =)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly