utorok 4. júna 2013

Stephenie Meyerová - Hostiteľ


http://www.slovtatran.sk/assets/images/thumb/fe_cat_main/hostitelskacz.jpg Vydavateľ: Tatran
Počet strán: 616

Väzba: tvrdá s prebalom
Jazyk: slovenský
Formát: 150 x 233 mm
Melanie Stryderová sa odmieta vzdať.
     Náš svet sa stal terčom invázie neviditeľných nepriateľov. Ľudia sa stali hostiteľmi týchto votrelcov. Prišli o mysle, zatiaľ čo ich ľudské telá zostali nedotknuté a bez očividných zmien pokračujú v živote. Väčšina ľudstva podľahla.
    Melanie, jedna z posledných „divých“ ľudských bytostí, ktoré prežili, sa dostane do zajatia a je presvedčená, že to znamená jej koniec. Pútničku, votreleckú „dušu“, ktorú vložia do Melaninho tela, varujú pred nebezpečenstvami, ktoré predstavuje život vo vnútri ľudského tela: pred ťažko zvládnuteľnými emóciami, presýtenými zmyslami, priveľmi živými spomienkami. Na jednu z ťažkostí však Pútnička nebola pripravená vôbec: bývalá obyvateľka jej tela odmieta vzdať sa vlastníctva svojej mysle.
    Pútnička pátra v Melaniných myšlienkach a dúfa, že sa dopracuje až k príčinám pretrvávajúceho odporu, ktorý im ľudia jednostaj kladú. Namiesto toho však Melanie zaplní myseľ Pútničky predstavami muža, ktorého Melanie miluje – Jareda, človeka, ktorý žije kdesi v úkryte. Pútnička nie je schopná vyslobodiť sa z objatia túžob svojho tela a začína túžiť po mužovi, ktorého – ako jej káže jej úloha – má odhaliť. Sily, ktoré sú mimo nich, nakoniec premenia Pútničku a Melanie na nedobrovoľných spojencov. Spolu aj podniknú nebezpečné a neisté pátranie po mužovi, ktorého obe milujú.

Nesmierne sa teším, že Hostiteľ sa dočkal sfilmovania a dotlače. (Osobne sa mi páčila obálka s okom, ale budiš.) Táto kniha si to fakt zaslúži. Stephenie je úžasná spisovateľka, ale nechápala som to, keď prehlásila, že tento jej počin je vhodný aj pre ľudí, ktorých sci-fi moc neláka. Utvorte si o tom svoj názor: buď ako divák, alebo ako čitateľ. No môj názor je, že tí, ktorí nemajú radi tento žáner názor nezmenia.

S týmto dielom som trhla rekord v "rýchločítaní". Prečítala som ju za tri dni! Musím napísať, že sa to dalo zvládnuť dosť ľahko, keďže sa to čítalo takpovediac samo. Priznám sa, že kým som mala iba knižnú predlohu, niektoré postavy mi neboli sympatické (prekážali mi tam). No keď som si pozrela film, všetko sa mi začalo páčiť. Bola som zvedavá, ako sa scenáristi popasujú s hlasom v Melaninej hlave, pretože Melanie sa niekde hlboko v hostiteľovi nachádza a deptá ho.
Pasáže medzi vnútornými dialógmi v knihe neboli umelo vsunuté. Každý mal svoj čas a dôvod, no bol nečakaný. Fascinovalo ma, ako autorka  dokázala myšlienkové a pocitové pochody obidvoch osôb tak detailne čitateľovi priblížiť a zároveň ich prelínať tak, že ani ony nevedeli, čo vlastne cítia. Toto dokáže iba brilantný spisovateľ, akým ona zaručene je.

No niektoré myšlienky odela do rúška tajomstva a niektoré situácie zámerne zdramatizovala. Našlo sa tam pár pasáži, s ktorými som vonkoncom nesúhlasila, ale uznávam, že musela napnúť dej, aby nás to neomrzelo. Dovolím si porovnanie s Twilight ságou: Hostiteľ mal viac akcie, takže až také presladené ako sága to nebolo (vydýchla som si). Láska tam síce bola, ale nie až v tak zvýšenej koncentrácii. Toto je román stavaný na základoch prežitia ľudstva a všetko ostatné sa v deji vyskytuje len okrajovo.

Postavy majú zvláštne, ale zároveň aj pútavé charakterové črty, ktoré príbehu dodávajú ten správny ráz. Nie je nič, čo by som tejto knihe mohla vytknúť. 
Keby som mala k dispozícii viac hviezdičiek, tak by som dala aj nad rámec. No hviezdičky majú nejaký limit, tak jej bohužiaľ musím dať iba 5/5

Hodnotenie: 5/5
Tento song sa mi navždy bude spájať s Hostiteľom.

1 komentár:

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly