streda 26. júna 2013

L.J Smith - Ríša temnoty 1 – Tajomstvá upírov

http://www.fragment.sk/sys.php?action=image_detail&show=1&typ=FGB&src=picture/shop/sk/zbozi/upload/v_risa_temnoty_1_tajomstva_upirov_710602-01.gif Vydavateľ: Fragment
Počet strán: 248 strán
Väzba: brožovaná väzba
Sedemnásťročná stredoškoláčka Poppy sa dozvedá, že trpí rakovinou slinivky brušnej a zostáva jej pár týždňov života.
Musí sa zmieriť s ortieľom neúprosnej diagnózy alebo existuje možnosť záchrany?
James, Poppin priateľ, ktorý ju tajne miluje, jej ponúkne nesmrteľnú existenciu v Ríši temnoty.
Zákon Ríše temnoty je absolútne jasný: ľudia sa nikdy nesmú dozvedieť, že ríša existuje, a jej príslušníci sa nesmú zamilovať do človeka. Porušenie zákona má strašné následky.
 Kniha je napísaná priemerne (až na pár svetlých výnimiek). Na počudovanie som si ju obľúbila, aj keď mi ďalšia séria L. J. Smith "Upírske denníky" už pekne lezie na nervy. Toto je také nenútené a milé čítanie, ktoré doporučujem všetkým na odreagovanie od veľmi zložitých kníh.

Hlavná hrdinka Poppy musí uskutočniť veľmi vážne rozhodnutie medzi životom a smrťou. Ak by si vybrala hociktorú možnosť, vždy niečo stratí. Má milujúcu rodinu, hlavne brata, ktorý v príbehu dosť výrazne zamiešal kartami a na začiatku by sa dalo povedať, že komplikoval všetko, čo sa dalo. Z môjho pohľadu dodával príbehu to správne napätie, lebo dej bol všeobecne plytký a miestami trocha nudil (až do polovice knihy). Dva svetlé body som našla teda v jednej vedľajšej postave (v jej bratovi) a v Jamesovi, ktorí to všetko zachraňovali.

Na začiatku som spomínala, že je to milé čítanie. Áno, to aj je, ale je veľký rozdiel medzi milým a kvalitným čítaním. Mala som pocit, akoby autorka siahla po prvoplánovej zápletke a do stredu knihy ma teda nič neohúrilo (okrem Jamesa, ktorý oplýval záhadnosťou na každom kroku). Dobre, keď budem brať do úvahy aj rok kedy boli pôvodne vydané, dá sa nad štýlom písania privrieť oko. No nedá sa nad plytkosťou postáv. Nijako výrazne ma neobohatili.

Nič závratné sa do polovice knihy nestalo, ale keď sa dokážete prehrýzť úvodnými stránkami, verím, že napokon vás to začne baviť. Ku koncu sa to skomplikovalo príchodom novej postavy a ja som ju privítala s veľkým nadšením, lebo on bol tak úžasne nebezpečný. Prvýkrát som nevedela, čo sa stane a bola som za to vďačná. Trocha akcie nezaškodí, však? Konečne prišiel do príbehu záporák, ktorý badateľne pohol dejom a osudy postáv sa náhle ocitli v nevyspytateľnom víre činov, ktoré môžu mať fatálne následky.

Ocenila som prítomnosť Poppynho brata celou dejovou líniou. Jeho vytváranie problémov a neskutočne veľký ochranársky (bratský) inštinkt spestril množstvo situácií a pomalými krôčikmi (mohol za to vďačiť svojmu správaniu) sa približoval k úplnej pravde a zisteniu, kto vlastne James v skutočnosti je.

Poppy bola priemerná postava. Niekedy som zabudla, že sa tam nachádza, no nijako výrazne ma nerozčuľovala. Bola jedna z tých príjemných postáv, no zároveň aj šedá myška. Takto som ju vnímala ja. Je to paradox, lebo ona mala byť tá najdôležitejšia osoba, okolo ktorej sa sústreďoval celý príbeh.

Kniha je vhodná na odľahčené čítanie. Keď hľadáte práve takýto typ literatúry nemôže vás v ničom sklamať. No ak chcete niečo naozaj strategicky premyslené, nie je to tá správna voľba. Ale dúfam, že každý si k nej nájde cestu a dá jej aspoň šancu.

Hodnotenie: 4/5

2 komentáre:

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly