sobota 29. júna 2013

Laura Hillenbrandová - Nezlomený

http://www.slovtatran.sk/assets/images/thumb/fe_cat_main/obalka-nezlomeny.jpgPočet strán: 406 strán
Väzba: pevná s prebalom väzba
 Vydavateľ: Tatran
Skutočný príbeh z druhej svetovej vojny o prežití, odhodlaní a odpustení
Jedno májové popoludnie roku 1943 sa americký bombardér zrútil do Pacifiku a zmizol. Zostali po ňom len roztrúsené trosky a mastné fľaky oleja, benzínu a krvi. A potom sa to stalo – na hladine sa objavila niečia tvár. Bola to tvár mladého nadporučíka, bombometníka, ktorý sa úpenlivo snažil dostať sa k záchrannému člnu a vliezť doň. Bol to začiatok jednej z najneobyčajnejších odyseí druhej svetovej vojny.
 Ako som už veľakrát spomínala mám rada históriu a keď som sa dostala k tejto knihe označila som ju za "knižný skvost". Myslím si, že právom. 

Dej je zasadený do druhej svetovej vojny a skúma život Louisa Zamperiniho, olympijského bežca, z ktorého sa stal razom člen letky. Zažil tam aj úsmevné situácie, no aj tie, pri ktorých tuhla krv v žilách - dostal sa totižto, do rúk Japoncov a ako vojnový zajatec si vytrpel peklo. V knihe sa vyskytujú aj ďalší vojaci, no nie vždy mali ich osudy šťastný koniec. Vojna si teda vybrala svoju daň a Louis akoby zázrakom prežil. No ich zápisky sa v príbehu nachádzajú ako vsuvky do deja, ktoré nám priblížia danú situáciu a dovolia nám nahliadnuť do ich myšlienok, nádejí...

Kniha začína detstvom tohto olympionika. Bol postrachom celej ulice; bil sa s ostatnými, kradol a hlavne bol veľmi prchký. Len nepatrná poznámka dokázala Louisa nepríčetne vytočiť. Až si napokon uvedomil, že tadiaľto cesta nevedie. Chcel sa zmenil kvôli rodine, ktorá v neho verila. Už sa nechcel zapliesť do bitiek a vracal ľuďom veci, ktoré im pokradol. Úplne sa zmenil. Ako povedal jeho brat: "Porozdával všetko bez ohľadu na to, či to bolo jeho, alebo nie."

...a svojich spolubývajúcich trápil kanadskými žartíkmi - napríklad tak, že im zamenil paštétu za jedlo pre mačky, prípadne bežné mlieko za mlieko horečnaté, čo bolo preháňadlo.

Na bežeckej trati lámal jeden rekord za druhým, dovtedy, kým nenastúpil do služieb letectva. Našiel si tam veľmi dobrých priateľov, na ktorých sa mohol vždy spoľahnúť. Predtým, ako boli nasadení do skutočnej vojny, museli prejsť výcvikom. Louis si dlhé chvíľky spestroval kanadskými žartíkmi páchanými na jeho kolegoch. Potom sa bál vystrčiť nos z izby zo strachu, že mu to oplatia.

Prešli povinným výcvikom a konečne mohli ísť na letecké zásahy. Behom nich sa im nič nestalo, no keď mali hľadať svojich kolegov z inej letky, ktorí sa stratili nevedno kde, let sa neskončil dobre. Havarovali. Koľkí z nich prežili? Aký bol ďalší osud tých, ktorí mali to šťastie a zachránili sa? Toto, a viac, sa dozviete ak si prečítate tento skutočný príbeh.

Kniha je geniálne napísaná. Svedectvá, historické poznatky a pocity, ktoré nenechajú ani jedno oko suché, dotvárali dokonalosť tohoto diela. Ešte nikdy som sa k takému emotívnemu príbehu nedostala, takže ma prekvapila tá úprimnosť pocitov a objasnenie všetkého na rovinu. Nič sa pred čitateľom nesnažili utajiť. Objasnili dopodrobna zverstvá, ktoré sa páchali na ľuďoch. Musím sa priznať, že z niektorých opisov mučení mi bolo priam zle (Ale komu by nebolo?) a nechápala som, ako to mohli robiť ľudským bytostiam. Niektoré pasáže boli až prisilná káva. Táto kniha je nabitá neskutočne rozdielnymi pocitmi, takže keď ju dočítate budete nad ňou ešte veľmi dlho premýšľať. No asi so mnou budete súhlasiť; toto dielo chytí za srdce každého.

Hodnotenie: 5/5

2 komentáre:

  1. veľmi dobrá recenzia :) :) o knihe počujem prvýkrát ale po tvojej recenzii som na ňu naozaj zvedavá, dúfam, ze sa k nej niekedy dostanem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj je to krásna kniha, ktorá stojí za povšimnutie :)

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly