streda 15. mája 2013

Upírska akadémia 1 - Richelle Mead

Autor:
Jazyk:slovenský
Väzba:tvrdá
Počet strán:320
Formát:13 x 21 cm
ISBN:978-80-556-0645-3
Prekladateľ:Soňa Greer
Edícia:Knihy pre mladých (15+) / Knihy pre deti a mládež


Toto nie je ďalšia tuctová upírska séria. Je to najlepšia upírska séria! Ak milujete knihy o upíroch, toto si musíte prečítať. Ak nenávidíte knihy o upíroch, toto by ste si naozaj mali prečítať. Ak ani nečítate knihy o upíroch, týmito musíte začať!Akadémia sv. Vladimíra nie je ďalšou z radu nudných internátnych škôl uprostred amerických hôr. Na tejto akadémii sa mladí upíri priúčajú tajom mágie a dampíri, v ktorých sa zmiešala krv upírov a ľudí, sa tu učia ich brániť. Upírka Lissa je morojská princezná, posledná zo svojho rodu, a jej najlepšia priateľka Rose je dampírka vycvičená na jej ochranu. Pred dvoma rokmi utiekli z Upírskej akadémie a pretĺkali sa naším svetom. No ich čas vypršal a skupina dampírskych strážcov ich priváža späť. Medzi múrmi akadémie na nich číha veľké nebezpečenstvo. Nielen zo strany závistlivých spolužiakov, ale hlavne Strigojov, najnebezpečnejších upírov, ktorých nikto a nič nezastaví.

Keď som sa dostala k tejto knihe, tak som bola plne nabitá antipatiou voči "upírskym veciam", ale táto kniha ma tak pohltila, že som ju mala za chvíľu prečítanú a teraz striehnem na pokračovanie pod názvom Mrazivý bozk, ktorý má naplánované výsť 22.5.


 Nie je to nejaká okukaná séria o upíroch. Síce musím priznať, že pár vecí je priam stereotypných, ale autorka vymyslela aj nové zaradenie týchto nadpozemských bytostí, ktoré som ešte nikde nevidela. Kráľovská rasa upírov? Prečo nie. Ich ochrancovia? Stupňujú dej. Myslím si, že ich vloženie do deja tomu prikladá určitú gradáciu, ktorá nami poriadne zamáva.

Hnacím motorom celého príbehu je Dimitri a Rose, ktorí k sebe niečo cítia, lenže ich osud a postavenie v spoločnosti im to nedovoľuje. Obidvaja sú totiž  dampíri a je proti pravidlám, aby sa do seba zaľúbili. Musia dať lásku bokom, keď niekto ohrozuje Rosinu kamarátku Lissu (morojskú princeznú), ktorú majú chrániť. Snažia sa, aby si od seba udržali odstup, ale práve zachránenie Lissinho života ich opäť spojí.

Určite ste si pomysleli, že zase nejaká presladená romanca a pojašené baby, ktoré iba smoklia nad tým, že "ona ho ľúbi, on ju nie". Práve naopak. Rose je typ dievčaťa, ktorú nič nevyvedie z miery a všetkých, čo sú jej proti koži pošle svojským spôsobom do riti. To, že si nedáva servítku pred ústa vyprovokuje rad úsmevných momentov a hlášok, ktoré určite pobavia a pokojne si ich prečítate aj párkrát, len aby ste sa znovu zasmiali.

Prekladateľka použila náš študentský slang a tým zabezpečila ľahšie čítanie textu. To asi ocenia všetci čitatelia, ktorí sú pohoršení, keď čítajú literatúru young adult bez "slovníka pre mladých" aj keď sa tam výsostne pýta a je potrebný. Čo by bola young adult bez "young"? Asi ničím. Nenávidím, keď knihy, ktoré sú určené pre nás obsahuje slová, ktoré ani nepoužívame a chcú nás presvedčiť, že áno. Táto kniha je v tomto ohľade iná. Štylizácia slov je určená tej vekovej skupine, pre ktorú je určená. Už dávno som také dielo nečítala. Je to balzam pre dušu.

Zhrnutie: Zaslúži si povšimnutie a hlbšie preniknutie do deja. Keď ju raz začnete čítať, tak neprestane, až kým ju neprečítate do konca a hneď budete hľadať jej pokračovanie, lebo sa jej nebudete vedieť nabažiť. Prajem príjemné čítanie. :)

Dávam jej 5 hviezdičiek z 5





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly