štvrtok 24. mája 2018

Harlan Coben - Nevzdávaj sa

https://data.bux.sk/book/020/359/0203597/large-nevzdavaj_sa.jpgMladému mužovi sa navždy zmenil život, keď zomrel jeho brat – dvojča. V tom čase záhadne zmizla aj jeho najväčšia láska Maura. Čo sa to deje?
Kvôli minulosti sa Napoleon pridá k polícii. Nechce veriť, že sa udalosti odohrali tak, ako vraví oficiálne vyhlásenie. Brat mu bol všetkým.
Teraz je však pravda vzdialená na dotyk ruky. Nový prípad by toho mohol veľa objasniť. Na mieste vraždy sa nájdu Maurine odtlačky...


Nový Coben! Nový Coben! Nemohla som sa prestať tešiť. On je jeden úžasný spisovateľ. Vždy ma oklame. Mám rada jeho triky. Je to úchvatné. Do sveta vypúšťa jednu skvelú knihu za druhou. Neviem, ako to robí. Čudujem sa, ako si vie udržať top kvalitu. Keď som zistila, že na knižný trh mieri ďalšie dielo v preklade, vôbec som nerozmýšľala. Po mojich dobrých skúsenostiach s jeho tvorbou to ani nemalo zmysel.

Ty by si nám šiel na svadbu za svedka.
Veď ma poznáš. Nikdy som nepotreboval veľa kamarátov. Mal som teba, Leo. No a potom som o teba prišiel. Aj o ňu.

(str. 27)

Ako jeho fanúšička som neobjektívne prehliadala fakt, že toto dobré nie je. Skúšala som to nebrať tragicky. Veď to je len začiatok. Ono sa to rozbehne a budem prekvapená. Začala som mať pochybnosti. Úvod nemastný-neslaný? Toto sa mu nikdy nestalo. Klišé v tom, že hlavnému hrdinovi zomrie súrodenec a on sa chce dozvedieť pravdu až tak, že sa pridá k polícii? Moment, ale on nie je práve ukážkový ochranca zákona. Niekedy robí hlúposti. Moralizuje, no sám to následne poruší. Vykreslenie postavy ma samo osobe veľmi hnevalo. Neznášala som ju, no keď sa do toho primiešalo tiež jej predvídateľné správanie, mala som dosť. Za „čerešničku“ na torte by mohli byť považované prehovory k mŕtvemu bratovi. Miatlo ma to, pretože raz sa prihovára nám a ani sa nenazdáme a už komunikuje s ním. Čo si to urobil, Coben? Stále som verila, že autor nás pekne vodí za nos a napokon bude všetko inak. Spisovateľa mám tak rada, že som bola ochotná predstierať nadšenie a klamať samu seba.

Najhoršie na tom všetkom bolo to, že správne napätie mal v sebe iba začiatok a koniec. Všetko okolo bola omáčka, ktorou nás chcel autor neúspešne kŕmiť. Vyšetrovateľ pátral a pátral, ale jediné, čo čitateľ dostal, bola zmes konšpiračných teórií, ktoré by mohli byť zaujímavé, keby to nebolo podané tak nezáživne. Kde si, Coben? Teraz som zistila, že dokáže písať aj príšerne. Celým dejom nás iba ťahal. Suché konštatovanie faktov, zlý výber hlavnej postavy, veci, ktoré vôbec nevysvetlil (nebolo to potrebné, no ja som zvyknutá, že pri ňom má všetko svoje opodstatnenie), to je zlomok toho, čo sa mi nepáčilo. Som sklamaná. Prišla som o ďalšieho spisovateľa, pri ktorom som si mohla byť stopercentne istá kvalitou.

Niektorí ľudia tvrdia, že peniaze sú základom všetkého zla. Možno majú pravdu, neviem. Iní hovoria, že šťastie si za ne človek nekúpi. Aj to je možno pravda. Ak s nimi však narábate správne, môžete si za ne kúpiť slobodu a čas, a tieto dve veci sú oveľa hmatateľnejšie ako šťastie.
(str. 59)
 
Hneď som odhalila pravý – hlavný - zámer autora. To bol už posledný klinec do mojej čitateľskej rakvy. Predvídateľný Coben. Existuje také spojenie? Zistila som, že áno. Z celej situácie som znechutená, ale musím rešpektovať, že spisovatelia nie sú stroje a niekedy sa prosto nedarí. Táto kniha ma veľmi prekvapila – v tom najhoršom zmysle. Vôbec som tam necítila podpis autora. Mám dojem, že som čítala niečo, čo mu nepatrí, len na obálke sa zjavilo jeho meno.

Dielo by bolo dobré, ak by som nevedela, že to napísal môj obľúbený Coben. Nedosahovalo to jeho úroveň – aspoň podľa mňa. V knihách dokáže úžasné veci, ja som vždy napnutá ako struna, čo sa udeje ďalej. Teraz sa nič také nekonalo. Príbeh bol zdĺhavý, viditeľne sa vliekol a nemal mi čo ponúknuť. Nemala som pocit, že Nevzdávaj sa napísal človek, ktorý ma už toľkokrát oklamal a zmiatol. Bolo to pod jeho úroveň. Ale každý má právo na zlé obdobie, takže to s ním nevzdávam, len budem nabudúce opatrnejšia a nebudem mať na autora také vysoké požiadavky. Ostatným čitateľom by sa však kniha mohla páčiť. Nie je najlepšia, ale ani najhoršia. Nikoho neurazí. Fanúšikovia majú iné očakávania, takže tí by si mali dať trošku pozor...
 
Hodnotenie: 2/5
 
http://www.bux.sk/knihy/269929-tichy-vykrik.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly