nedeľa 5. novembra 2017

Nathaniel Hawthorne - Šarlátové písmeno

https://www.knihcentrum.sk/content/images/6914403_0.jpgHester Prynnová zhrešila. V neprítomnosti manžela sa zaplietla s váženým mužom a z ich hriechu sa zrodilo dieťa.
Nechce však za nič prezradiť, kto je otcom. Puritánska spoločnosť Nového Anglicka teda uvrhne ženu aj s dieťaťom na okraj spoločenského diania. Súčasť jej trestu predstavuje tiež symbol cudzoložstva – šarlátové písmeno A (ako Adulteress – cudzoložnica), ktoré musí mať vyšité na oblečení, aby bolo na očiach každému, kto sa na ňu pozrie.
Jej zákonitý manžel sa pod náporom krivdy a verejnej hanby zmenil sa nepoznanie. Striehne v tieni a spriada pomstu.
Milenec, ktorého Hester neprezradila, si žije na prvý pohľad bezproblémovým životom, no v jeho vnútri sa odohráva búrka.


Tento príbeh je vrcholným dielom amerického spisovateľa Nathaniela Hawthorna, ktorý sa venoval témam morálky, hriechu a právneho dogmatizmu. S citom, ale zároveň bez prikrášlení nám ukazuje život jednej ženy, ktorá porušila pravidlá a bola odsunutá mimo spoločnosť.

Morálnemu a intelektuálnemu zdraviu človeka najväčšmi prospieva, ak sa musí naučiť vychádzať so spoločenstvom celkom odlišných ľudí, ktorí len neveľmi dbajú o jeho záujmy a ktorých vie len ťažko pochopiť: zabudnúť musí predovšetkým na seba.
(str. 25)

Čitateľ však postupne zisťuje, že stretnutiam s obyvateľmi sa nedá vyhnúť... Ako si s tým poradí hrdá matka, ktorá sa nenechá len tak zlomiť? Ako bude vychovávať svoju dcéru, ktorú už ako malú všetci zavrhli, pretože sa zrodila z hriechu? Autor dokázal výborne vykresliť charaktery postáv, kolektívne myslenie, pokrytectvo, odsúdenie... Čoho sú ľudia, ktorí sa skrývajú za morálnymi maskami, schopní? Táto situácia otriasla základmi striktných pravidiel puritánov. Bolo to neakceptovateľné. Nik sa však nepozrel na seba.

Zdalo by sa, že trest si odpykávala len hriešnica, pretože nechcela prezradiť meno svojho milenca. Nie je to pravda. Aj on sa trýzni a začína chradnúť. Z človeka, ktorého uznáva celé spoločenstvo, sa stáva len prízrak muža, ktorým býval. Aj keď nikto netuší, že on je spoluvinník, zožiera ho pocit viny a snaží sa s tým vyrovnať. Kto to vlastne je a prečo Hester nechce odtajniť jeho totožnosť? Na tejto postave môžeme vidieť, ako sa dokáže podpísať hrozné tajomstvo a pocit viny na ľudskej psychike. Nie je to pekný pohľad.

Čo sa týka väčšieho morálneho úpadku, ten nám priblíži jej manžel, ktorý sa pod tlakom krivdy a neutíchajúcej zloby mení z milého na zákerného človeka. Táto zmena nás prinúti rozmýšľať. Ako dokáže jeden neodpustiteľný čin narušiť plynulý chod až troch životov? Môže človek súdiť pred tým, ako sa pozrie na seba?

Povrávalo sa, že symbol nie je obyčajná červená látka, namočená do pozemského farbiarskeho kotla, ale že ho rozžeravil oheň pekelný, a že keď Hester Prynnová chodí večer po vonku, vidieť, ako vrhá svetlo. My zasa musíme dodať, že Hester jeho páľavu cítila v takej hĺbke svojej hrude, že v tých rečiach bolo o čosi viac pravdy, ako sme my dnes, keď málokto máločomu verí, ochotní pripustiť.
(str. 89)

Mala som strach, pretože prvých päťdesiat strán sa príliš vlieklo, Nathaniel odbočoval a nie a nie sa dostať k podstate, prečo napísal predslov. Keď sa na to pozerám teraz, slovo autora bolo veľmi potrebné, aby sme si vytvorili celkový obraz o tom, prečo sa vlastne rozhodol písať túto knihu a čo ho inšpirovalo, ale podľa mňa to mohol zredukovať na desať strán. To podstatné som sa dozvedela na konci jeho rozprávania, iné ma veľmi nezaujímalo.

Samotný príbeh je napísaný úžasne. Žiadne hluché miesta, žiadne neželané odbočky od deja. Všetko je tak, ako má byť. Zbožňujem Šarlátové písmeno. Neverila som, že ma až takto chytí za srdce. Je to poučné, smutné, ale aj krásne čítanie, ak sa pozrieme na odkaz, ktorý chcel autor zanechať. Do akých krajností môže zájsť odsúdenie človeka spoločnosťou a ako sa jedinec dokáže postaviť svojim nepriateľom – skutočným, no aj tým, ktorých má vo svojom vnútri? Nezlomnosť a naštrbenie psychiky sú tu popísané bravúrne. Všetko aj tak nakoniec záleží od ľudí. Reakcie sú u každého iné. Kniha nám ukáže vzory správania sa v zložitých situáciách. Je názor srdca dôležitejší ako ten, ktorý zastáva spoločnosť?

Dielo je nadčasové, takže má význam aj v dnešnej dobe. Na svete sa nachádza veľa ľudí, ktorí si stále myslia, že môžu všetko. Autor na záver zhrnie celé posolstvo, ktoré nám chcel odovzdať, formou uzavretia životných príbehov postáv, a to vás prinúti  knihu milovať ešte viac. Fakt, že sa nám spisovateľ na stránkach stále prihováral, tento pocit zintenzívnil. Uvedomoval si našu prítomnosť. Budilo to dojem, že sme pre neho veľmi dôležití. Že vieme niečo, čo nik nevie. Šarlátové písmeno je majstrovsky napísané.

Hodnotenie: 4,5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu SnowMouse Publishing.
 Knihu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly