štvrtok 22. júna 2017

Blake Crouch - Mestečko Wayward Pines 2 - Nevyspytateľný

https://data.bux.sk/book/038/855/0388550/large-nevyspytatelny_mestecko_wayward_pines.jpgEthan sa stal šerifom vo Wayward Pines. Po tom, ako ho chceli zabiť, mu povedali celú pravdu a následne sa stal rukou zákona. Pekný zvrat, ktorý sme mohli sledovať na konci prvej časti.

Postupne zisťuje, že niektorí ľudia majú vlastné plány a to musí zastaviť, aby sa nestalo nešťastie. Ale zvíťazí zdravý rozum? Uvedomuje si, že nažívanie nie je najprirodzenejšie a ľuďom to vôbec neprospieva. Má nariadené mlčať o tom, čo videl za plotom, aby obyvatelia neprepadli panike. Ako sa napokon vyvinie celá situácia? Kto bude nakoniec trpieť najviac? Dozviete sa, ak si prečítate pokračovanie tejto trilógie. Napätie sa stupňuje a vy si to nenechajte ujsť.


Prečítala som dvojku! V recenzii na prvý diel som sa chvastala, že mám pokračovanie poruke. Teraz môžem jedine tak striehnuť na dátum vydania poslednej časti a modliť sa, aby to bolo skoro. Autor neľútostne preťal dej v tom najlepšom, takže som právom nahnevaná. Prečo? Potrebujem objasnenie a on mi ešte tú najnapínavejšiu pasáž z knihy stopne. Zákerný chlap... Ale ťah dobrý.

Nechcela som to tu vyťahovať, no máme sa lepšie ako naši českí susedia, ktorým preložili len jeden diel. Toto je ich možnosť dostať sa ku pokračovaniu – ak teda nemajú problémy so slovenčinou. Oplatí sa to prečítať, pretože táto kniha naberá na intenzite a potom... sa skončí. Dobre, veľmi som vás asi nenalákala, no v tejto novinke sa môžete dočítať zaujímavé veci. Nahliadnuť do hlavy šialenému géniovi, ktorý vytvoril mestečko, preniknúť viac do jeho hierarchie a dozvedieť sa, ako sa celý projekt spúšťal. Prečítate si niečo aj o Paminej minulosti a prestanete dýchať pri tajomstve Ethanovej manželky. Ako v každom dobrom príbehu tohto druhu, sa stretnete s ľuďmi, ktorí bojujú proti pravidlám a chcú zmeniť svoj život.

„Chápem, čo ste tu vykonali. Že ste zachovali našu existenciu ďaleko po tom, ako to naplánovala evolúcia. Ale bolo to naozaj len preto? Aby taká malá skupinka ľudstva mohla žiť v údolí pod neprestajným celodenným dohľadom? Chránená pred pravdou? Príležitostne zabiť jedného z vlastných? To nie je život, David. To je väzenie. A vy ste ma spravili dozorcom. Chcem pre tých ľudí len to najlepšie. Aj pre moju rodinu.“

(str. 26)

Neviem presne, na ktorej strane sa to pre mňa stalo zaujímavým, ale môžem potvrdiť, že dvojka mala veľa hluchých miest, ktoré by som najradšej vyškrtla. Môj názor je ten, že sa tam dokopy nič neudialo. Tento stav bol od začiatku až do nejakej stej strany a mňa to veľmi sklamalo. Jednalo sa len o opis životov vo Wayward Pines a to bolo všetko. Už z prvej časti vieme, ako sa správali obyvatelia, takže mne prišlo zbytočné ešte sto strán popísať nudnými situáciami, ktoré iba spomaľovali dej a pripravovali spisovateľa na to, aby to mohol „roztočiť“. Je to čisto môj postreh. Možno sa to niekomu, naopak, bude páčiť. Každý sme iný. No je dobré vedieť, že sa dej rozbehne, takže ak budete mať na začiatku rovnaký pocit ako ja, nebojte sa, že sa by sa príbeh ďalej ťahal.

V každom perfektnom malom meste musí byť aj niečo temné. Bez nočnej mory by nemohol existovať ani sladký sen.
(str. 256)

Bola som si vedomá, že si pokračovanie musím prečítať, aj keď ma nezaujalo od prvej stránky. Je súčasťou trilógie, takže som na výber nemala. Potom sa všetko zmenilo a znovu bol príbeh neskutočne pútavý – s knihou som už nemusela bojovať. Blake pridal do deja objasnenia a zvraty, ktoré by ste v jednotke len márne hľadali. Táto novinka je trošíčku slabšia, no stojí za prečítanie. Prináša so sebou viac otázok ako odpovedí, a preto potrebujem záverečný diel. Hneď!

Hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Zelený kocúr.
 Knihu si kúpite napríklad v Martinuse alebo na bux.sk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly