štvrtok 23. marca 2017

Marek Zákopčan - Rande naslepo

http://images.gr-assets.com/books/1490271228l/34431630.jpgRande naslepo je veľmi riskantná záležitosť. Presvedčil sa o tom aj mladý, charizmatický spisovateľ Filip. Zoznamka nebol jeho nápad. Plány takéhoto druhu vždy spriadajú jeho súrodenci, ktorým šťastie brata nie je vôbec ľahostajné. Čo sa už môže stať? To sa budú čudovať...

Na stretnutie príde úplne iná osoba, ktorá zatrasie pokojným Filipovým životom tak razantne, že pomaly, neborák, nebude vedieť, ako sa volá. Vytrhne ho zo stereotypu a hodí ho nechtiac do rúk nebezpečných ľudí, ktorí sa neštítia ničoho. No ja za tým omnoho viac, ako sa všetci na začiatku nazdávali...


Lea je na úteku a hľadá riešenie svojej bezútešnej situácie. Zhodou okolností zistí, že v reštaurácií, v ktorej chcela nájsť útočisko, sa koná jedno nevinné rande naslepo. Musí to nejako využiť. Potrebuje bezpečný úkryt na jednu noc. Nič viac. Život je už raz nepredvídateľný a plány, ktoré máme, sa môžu zmeniť šmahom ruky.

Filip ešte takú ženu nevidel. Prišla sa len najesť alebo o neho bude javiť aj záujem? Nevie, čo si o nej má myslieť, no niečím ho upútala. Chudáčisko, a to nepozná celú pravdu. Nie je cesty späť, a tak sa chtiac-nechtiac zapletie do nebezpečnej hry, ktorá nemá konca-kraja. Keď si konečne bude môcť vydýchnuť, ubehne veľa času a skomplikuje sa ešte mnoho vecí. Odkryjú sa staré tajomstvá, no aký sled udalostí sa tým spustí, to sa nechajte prekvapiť.

„Drž hubu a povedz mi, čo máš s Leou!“
Filip sklamane pokrútil hlavou. „Mám byť teda ticho alebo odpovedať? Vaše požiadavky sú dosť mätúce.“
     Bohdan zaťal zuby a cítil, ako v ňom buble hnev. Nebol zvyknutý na odpor a strácal trpezlivosť. „Máš päť sekúnd, inak ti odtrhnem hlavu a hodím ti ju do ksichtu. Jeden... dva... tri...“

(str. 41)
 
Keď som dočítala dielo, zistila som, že obálka v tomto prípade neklame. Žiari na nej Akčná romantická komédia a je to splnené do bodky. V príbehu mala najviac priestoru akcia, čo sa zo začiatku podpísalo na mojej chvíľkovej zmätenosti. Nik nedokáže meniť tak rýchlo situácie, len Marek. Už dlhšiu dobu som od neho nič nečítala, takže som si musela zvyknúť, že toto budem zažívať stále. No na dobré sa rýchlo zvyká, takže som s tým nemala problém. Nesmierne sa teším, že môjmu najobľúbenejšiemu slovenskému autorovi vyšla ďalšia kniha. Aspoň odo mňa bude mať na chvíľku pokoj. Možno sa ho pár mesiacov nebudem pýtať, či má niečo nové.

Ale aby som veľmi neodbočila, každému je asi zrejmé, že medzi Leou a Filipom to zaiskrí. Marek je jedným z mála autorov, pri ktorých mi neprekáža, že dielo osladzujú. Ak ma poznáte, viete, že nerada čítam romantické príbehy, ale mám pár výnimiek. Neviem prečo, no jeho spisovateľský štýl sa mi vždy pozdával a ani teraz tomu nebolo inak.

Jedna vec ma trošíčku sklamala. Milujem autorov humor, a keď som zistila, že jeho novinka bude komédia tešila som sa ako malé dieťa, (no dobre, tešila by som sa určite aj tak, odhliadnuc od žánru) pretože som si myslela, že Rande naslepo bude sršať vtipom. V tomto sa nejako krotil. Viem, že keby tam humoru dal viac, už by to bolo umelé, no mne to chýbalo. Neviem si pomôcť.

„Ale no, čo ste jak...? Dobre viem, že by ste sa ma rád dotkli, vy fikus,“ opäť mu pohrozila prstom.
„Myslíte fiškus?“ nadhodil, ale vyhovel jej.

(str. 89)
 
Vtipných situácií bolo akurát, no nie až toľko, koľko by som od Mareka očakávala – je to iba môj názor. Inak bola kniha dokonalá. Táto novinka ma očarila odhliadnuc od vyššie spomenutého faktu. Musím sa zmieriť s tým, že humor v príbehu nemal hrať prvé husle. A čo postavy? Nuž, tie boli typicky svojské – ako sme pri spisovateľovi zvyknutí. Niektorí z vás vedia, čo tým naznačujem, iní si prečítajú dielo a zistia to tiež. Marek nepoľavil v kvalite svojich kníh a zostáva u mňa na top priečkach slovenskej tvorby. Len tak ďalej... Zatiaľ mu nedochádza dych, a z toho sa veľmi teším. Rande naslepo vám má čo ponúknuť. Hor sa do čítania! Vychutnajte si autorove prešmyčky a zvraty. Stoja za to. Radšej som sa vyhýbala opisu deja, aby som neprezradila priveľa.

P.S. Ak sa nechcete pripraviť o prekvapenie, tak si nečítajte oficiálnu anotáciu. Skoro ma porazilo, keď som zistila jednu skutočnosť v predstihu. Vydedukovala som to. Neviem, či je to profesionálna deformácia – znak toho, že recenzujem veľa krimi -, no obsah na obálke vás dokáže naviesť na správny smer oveľa skôr, ako sa očakáva.

 Hodnotenie: 4,5/5
https://elist.sk/obchod/rande-naslepo/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly