nedeľa 12. novembra 2017

Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes 3: Pes rodu Baskervillovcov

https://www.knihcentrum.sk/content/images/98547347_0.jpgV období, keď žil náš milovaný Sherlock ľudia ešte stále verili na povery. No brilantný detektív túto verziu odmieta. Vždy sa riadi rozumom, preto neverí, že by pekelný pes zabíjal členov rodiny Baskervillovcov. Prečo si vybral práve ich?
K známemu detektívovi príde potomok rodu, ktorý sa má nasťahovať do sídla, no bezpečnosť je prvoradá. Musí sa najprv uistiť, či naňho nečíha hrozba. Je ten prízrak naozaj pes?
Sherlock je prípadom fascinovaný, zatiaľ čo  sa Watsona zmocňuje hrôza. V slatinách, kde nie je nič isté a človek si musí dávať pozor na každý svoj krok, pretože by mohol byť jeho posledný, sa odohráva zaujímavá situácia. Môžu byť teda historky pravdivé? Vyzerá to tak, ale je to zložitejšie, ako sa javí. V hre je ľudský život.


Netrpezlivo som čakala na ďalšiu knihu o Sherlockovi z dielne SnowMouse Publishing. Ich grafické spracovanie tejto série milujem. Ilustrátor urobil dobrú prácu. Je to radosť čítať a pozerať sa na obrázky. V tejto časti boli ilustrácie viac temné a hrôzostrašné, aby ladili s príbehom. Stvárnenie ponurej atmosféry bolo zároveň strašidelné a krásne. Autor to zvládol úžasne. Páči sa mi jeho štýl.

Všetci sa zhodujú na tom, že ten tvor bol obrovský, svetielkoval, pôsobil strašidelným dojmom, skrátka bol príšerný.
(str. 34)

Sir Arthur znovu pripravil pre svoje postavy jedno veľké dobrodružstvo. No za ním budú musieť cestovať. Čo je hroznejšie; strach z neznámeho alebo povaha krajiny, v ktorej sa ocitnú? Isté je však to, že vyčíňanie psa treba okamžite zastaviť, lebo sa môže stať ďalšie nešťastie. No má to jeden háčik. Vyšetrovanie sa začína uberať iným smerom, pretože Sherlock má plán, ktorý je hodný tohto veľkého génia. Watson sa nestíha čudovať.

Dobre, musím sa priznať, že úplný začiatok sa zase vliekol. Rozhýbal sa až keď sa zjavili dialógy a ja som bola nesmierne vďačná. Knihu som prečítala raz-dva. Odrádzal ma však ten úvod. Keby som ho nezvládla, nedočítala by som nikdy celý príbeh. Komunikácia medzi postavami ma, chvalabohu, nútila pretáčať stránku za stránkou a blížila som sa ku koncu. Prisahám vám, že dielo je užasne napísané, len sa do štýlu písania autora musíte dostať. Možno je to iba o tom. A možno nie...

Film som nevidela, ale aj tak som dokázala prípad riešiť spolu s hlavnými hrdinami. To ma trošku sklamalo. Áno, boli tam situácie, ktoré mi vôbec nenapadli, no celkovo som zámer autora dokázala odhaliť pár krokov pred tým, ako to bolo skutočne jasné. 

Obrovský čierny prízrak sa dlhými skokmi hnal po stope nášho priateľa. Desivý zjav nás tak ochromil, že sme ho nechali prejsť okolo seba, a až potom sme sa spamätali.
(str. 212)

Sherlock je úžasná postava. Spisovateľ dokázal výborne zachytiť priateľstvo medzi ním a Watsonom a ich, dalo by sa povedať, komplikovaný vzťah, ich kontrast charakterov... Všetko bolo skvelé, no mne osobne tam niečo prekážalo. Nie, teraz nenarážam na to, že som dokázala zistiť, akým smerom sa budú veci uberať. Myslím tým niečo iné. Na to som prišla až po dlhom rozmýšľaní.

Postupne zisťujem, že sa mi asi viac páčia krátke poviedky, ako dlhý príbeh. Je to škoda, ale také pocity z toho mám. Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa som si užila, pretože v knihe bolo viac prípadov, každý si prišiel na svoje a rozuzlenie nastalo pomerne rýchlo. Vtedy som sa nestačila diviť. Je pravda, že niektoré poviedky som mala rada viac, iné menej, ale celkovo z diela sršala odlišná atmosféra. Tešila som sa, že tú knihu čítam. V tomto prípade som čítala rýchlo, no nevychutnala som si ju tak, ako predchádzajúcu.

Ja, fanúšik geniálneho detektíva, som rada, že mám aj toto ilustrované vydanie. Aj keď sa mi príbeh páčil menej a vytkla som mu pár vecí, som šťastná, že si u mňa našiel miesto. Sherlock je predsa Sherlock a takéto krásne spracovanie klasiky je iba jedno.

Hodnotenie: 3/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu SnowMouse Publishing.
 Knihu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

2 komentáre:

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly