pondelok 18. decembra 2017

Stephenie Meyerová - Špecialistka

https://www.knihcentrum.sk/content/images/98551085_0.jpgPlní rozkazy, ktoré dostáva. Pracuje pre utajenú vládnu organizáciu. Špecializuje sa na vypočúvanie, no stáva sa nepohodlnou. Začína sa hra na mačku a myš. Jej bývalí zamestnávatelia sa jej potrebujú zbaviť, pretože vie priveľa.
Ak chce však žiť pokojným životom, musí prijať poslednú úlohu, ktorá má byť taká, ako ostatné. Ale nie je. Stretne sa s mužom, ktorý jej svet obráti naruby...


Stephenie Meyerová si ma získala pred rokmi, keď som si prečítala jej upíriu ságu. Bola som malá a zbožňovala som všetky časti. Netrpezlivo som čakala na ďalšiu tvorbu. Dočkala som sa a aj z tej som bola nadšená. Prečo vám to píšem? Z jednoduchého dôvodu: aby ste si nemysleli, že som voči autorke zaujatá, lebo táto recenzia nebude pozitívna, aj keď by som si veľmi želala, aby bola. Už pred prečítaním knihy som na ňu videla samé negatívne reakcie a nešlo mi to do hlavy. Myslela som si, že budem výnimkou. Na začiatku to tak aj vyzeralo, no potom sa to zvrtlo.

Kniha ma uchvátila od prvej stránky. Štýl písania bol svieži, zaujímavý, takže taký, na aký som si zvykla. Bola som šťastná ako blcha. Začiatok sa vyznačoval záhadnosťou a neurčitým napredovaním – vôbec som nevedela, aké zámery má spisovateľka a ako ich bude chcieť využiť vo svoj vlastný prospech. Brilantné. Prečítala som viac ako sto strán a dobrý pocit ma neopúšťal.

Nikdy sa nechcela stať špiónkou ani pracovať v utajení, ale teraz videla, že okrem iného túto prácu nezvládala ani emocionálne. Zjavne v nej pulzovalo priveľa bezvýhradných sympatií, čo bolo viac než ironické. Preto sa so svojimi objektmi nikdy predtým nerozprávala, až kým sa začala rozprávať s ním.
(str. 73)

Všetko sa ale zmenilo, keď sa v deji objavila romantika. Pokazila mi celkový dojem. Hneď som si spomenula na vzťah Belly a Edwarda. Čo sa mi zdalo pred rokmi milé a nádherné, ma teraz, bohužiaľ, iritovalo do takej miery, že som nedokázala vnímať nič, len ochranársku lásku nových hrdinov, ktorí sa na nich tak veľmi podobali. Akoby som sa vrátila rokmi naspäť, len s mojím dospelým ja, ktoré má rado opodstatnenú kritiku. Moje myšlienky lietali ako splašené: Čo nás chce touto romantickou líniou zabiť? Zdá sa mi, akoby do mňa hádzala tony cukru. Bože, to je také rozkošné... Počkať, je to nereálne. Čo sa tam deje? Takto sa dospelí ľudia nesprávajú. Láska robí divy, no až takéto? Mám len jeden záver: Stephenie je nenapraviteľná romantička, a keďže ja som sa postupom času stala silnou pesimistkou, musel nastať konflikt a jej dielo som si neužila tak, ako by sa patrilo.

Teraz bola svojím druhým ja, ktoré oddelenie nazývalo Špecialistka, a Špecialistka bola ako stroj. Nemilosrdná a neúprosná. Jej monštrum bolo teraz voľné.
(str. 84)

Chcela som sa sústrediť na zaujímavé zvraty, ktoré vytvorila spisovateľka. Kniha mala úžasné možnosti stať sa hocičím, čím by si zaumienila, keby sa menej pozornosti venovalo vzťahu medzi dvoma postavami. Zápletka bola dobrá, avšak nedotiahnutá kvôli dôvodom, ktoré som tu už spomínala. Javilo sa mi, akoby autorka dávala svoju energiu tam, kde jej bolo dostatok a takto jej unikala najdôležitejšia zložka príbehu. Tá, ktorá nás donútila začítať sa. Značne ju oslabila, aby mohla posilniť iný aspekt a mne to osobne nevyhovovalo. Povedané zjednodušene: potrebovala som menej romantiky a viac napätia. Iba vtedy by to bolo to pravé orechové.

Pocítila som nostalgiu a vrátila som sa do svojho detstva. Za to vďačím Špecialistke. Niekedy je dobré, ak spisovateľ nemení svoj štýl písania, no nemôžete očakávať, že to, čo sa vám páčilo pred rokmi, sa vám bude páčiť aj v tejto dobe. Tento fakt som podcenila. Možno ho podcenia aj ďalší, no ak sa niekto túži preniesť o pár rokov naspäť bez použitia stroja času, táto novinka je riešením. Dielo je ale viac vhodné pre romantikov, ktorí majú radi štipku napätia. Môže sa páčiť aj ľudom čítajúcim Twilight ságu iba teraz. Bude to pre nich ideálne...

Hodnotenie: 2/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

3 komentáre:

  1. Já osobně se považuji za vášnivou romantičku, je to opravdu tak přehnané (ten vztah)? Asi se jí raději vyhnu, ale koukala jsem na ni a říkala si, že by nemusela být špatná. Takže díky za upřímnost!

    Knihokopka.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si romantička, romantika v knihe ti bude určite vyhovovať, takže sa neboj a knihu si prečítaj :)

      Odstrániť
  2. Áj, sakra sakra. Já mám knihu určitě v plánu. Já prostě Stmívání stále miluju. Prostě ve mě vyvolává hrozně příjené pocity - vzpomínky. Skvěle se mi čte... Určitě budu muset zkusit i Chemičku, snad mě tolik nezklame. Teď možná bude pod stromečkem Hostitel, na toho se také těším :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly