pondelok 30. októbra 2017

Daniel Cole - Handrová bábika

https://data.bux.sk/book/020/323/0203233/large-handrova_babika.jpgDetektív Fawkes bol vyradený zo služby kvôli psychickým problémom. Ubehli štyri roky po tom, čo napadol podozrivého.

Teraz sa vracia a polícia má plné ruky práce s novým desivým prípadom. Vrah zošil šesť ľudí, aby vytvoril jednu mŕtvolu.
Média sú v strehu. Fawkesova bývala manželka Andrea je veľmi húževnatá reportérka. Chce zistiť pravdu. 
Všetko sa ale skomplikuje, keď jej vrah pošle zoznam budúcich obetí. Na papieri je aj meno bývalého manžela a William Fawkes, známy pod prezývkou Wolf, má pocit, že celý prípad je spojený s jeho osobou. Zdá sa, že ho dobehla minulosť. Poďte to odhaliť!

Každý vie, že mám rada detektívky, krimi, trilery, takže sa v tom viem pohybovať. Rozoznám, čo je dobré a čo nie. Musím sa ale priznať, že aj ja sa niekedy zmýlim. Občas vás môže téma zaujať, no nedostaví sa nadšenie. Samozrejme, toto funguje tiež opačne. Ako je to v prípade Handrovej bábiky?

Wolfovi chvíľu trvalo, kým identifikoval najdesivejší prvok surrealistického výjavu pred sebou: čiernu nohu pripevnenú k bielemu torzu. Ešte vždy mu nebolo celkom jasné, na čo sa díva, preto sa pretlačil pomedzi ľudí hlbšie do miestnosti. Cestou k telu si všimol obrovské stehy spájajúce časti tela, ktoré sa k sebe nehodili...
(str. 21)

Ako môžete vidieť z ukážky, začiatok bol úžasný. Knihe som nemala čo vytknúť. Myslela som si, že sa zaradí medzi zložité detektívky a ja si budem namáhať závity až do vyčerpania. O autorovi som si čo-to naštudovala. Zistila som, že kniha je jeho prvotina a že televízia od neho odkúpila práva na televízne spracovanie. To vyzerá sľubne, však? Pre niektorých čitateľov áno. Mne príbeh vôbec nevyhovoval. Popísala by som ho skôr ako psychologický triler s prvkami krimi.

Chápem, že spisovateľ je nováčik, ale tento počin dokáže veľmi sklamať fanúšika žánru, za ktorý sa dielo vydáva. Bolo to na míle vzdialené. Avšak, na druhej strane môže byť Handrová bábika dokonalým odrazovým mostíkom pre ľudí, ktorí si vždy chceli prečítať niečo drsnejšie, ale nikdy nenabrali odvahu, pretože by to nemuseli psychicky zvládnuť. Začiatok je trošku brutálny, potom sa väčšinou riešia vzťahy medzi postavami, ich správanie a v pozadí zachytávate priebeh vyšetrovania. Nič, čo by nedokázali slabé povahy prehltnúť. Dielo je pre ne priam stvorené. Nebudú z neho mať nočné mory. Do krvavých detailov, na aké som za tie roky zvyknutá, sa nejde.

„Ak ty si diabol, čo som potom ja?“
(str. 367)

Ak by som nevedela, o čom je tento žáner, ani čo mám od neho očakávať, knihu by som si istotne užila. Pretože som prečítala veľa trilerov a detektívnych príbehov, javí sa mi to ako veľmi slabý odvar. Žiadneho Nesba, ani jemu podobného, v tom nehľadajte. Mala som pocit, že autor je buď ohľaduplný k svojim čitateľom, že sa nechce rýpať v detailoch kvôli ich duševnému zdraviu, alebo výsledný efekt vyplynul z neskúsenosti. Knižný debut je dobre napísaný. Nachádza sa tam aj moment prekvapenia, no žiadne opisy a nechutnosti, pri ktorých by sa vám obrátil žalúdok. Ja som už náročnejší čitateľ. Ešte raz opakujem, že ak chcete týmto začínať, je to pre vás tá správna voľba. Aspoň sa nemusíte báť nepríjemného smerovania deja, lebo sa všetko stopne v zárodku. Spisovateľ sa v brutalite vraha nevyžíval.

Smer, akým sa potom dielo uberalo, ma prekvapil. Teda, len jeden aspekt, no bola som zvedavá, ako to spisovateľ dokáže uzavrieť. Daniel to ukončil podľa svojich možnosti a takým štýlom, akým písal stále. Netvrdím, že Handrová bábika je zlá, ale človeku, ktorý prečítal kopu podobných titulov, to nemusí lahodiť. Na svoje si ale môžu prísť citlivé povahy, ktoré si vždy túžili zobrať do rúk nejakú detektívku, no báli sa, že ich psychicky položí. Podľa mňa nemusia mať pri tejto novinke strach.

Hodnotenie: 2/5
 
http://www.bux.sk/knihy/269929-tichy-vykrik.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly