štvrtok 1. júna 2017

Jane L. Rosenová - Malé černé a devět žen

https://data.bux.sk/book/038/645/0386450/large-male_cerne_a_devet_zen.jpgMalé černé a devět žen je román, ktorý prečítate za deň. Nebudete sa schopní od neho odtrhnúť a vyčarí vám úsmev na tvári.

Deväť žien, deväť rozdielnych pováh a osudov. Jedny nádherné šaty sezóny, ktoré chce každá, pretože sú in.

Natalie je predavačka v obchodnom dome Bloomingdale’s. V láske to nemá ľahké – smúti za svojim bývalým priateľom, ktorý sa zasnúbil s inou. To ale nevie, čo ju ešte čaká. Jej príbeh je podľa mňa najvtipnejší. Zistíte prečo.
Medzi tými deviatimi ženami sa nájde aj jedna, ktorá je už roky zaľúbená do svojho šéfa. Poviete si, že klišé? Áno, no veľmi milé.
Kniha rozpráva príbehy, ktoré sa sem-tam prelínajú, a tým vytvárajú celistvý obraz.

Keď som nevedela, čo ešte očakávať, tak som si myslela, že sa jedná o jedny jediné šaty. Lepšie povedané; predstavovala som si, že šaty budú nejako meniť majiteľky – veď poznáte tie knihy a filmy o putovných nohaviciach. Na moje veľké prekvapenie, autorka tento námet nevykradla, a tým si zaručila, že napísala milú knihu, ktorá je klišé, no nesnaží sa byť kópiou.

Síce je táto novinka román pre ženy, neusiluje sa čitateľa zasypať sladkými scénami. Samozrejme, sú tam, ale dokonalo vyvážené s humorom. Najprv som si myslela, že humor bude násilný a hlúpy, ale opak bol pravdou. Knihu som prečítala za pár hodín a nemôžem jej vytknúť naozaj nič, takže recenzia sa mi zostavuje naozaj veľmi ťažko. Mám pocit, že mi vôbec neuveríte, že bola taká vynikajúca, pretože ja romány pre ženy príliš neobľubujem. O dôvod viac, aby ste si dielo prečítal aj vy. Keď sa to mne páčilo, to je už čo povedať...

John seděl na židli a pojídal mandle. Sotva si mě všiml. Nakonec asi nijak extra svůdná nejsem, musela jsem zakašlať, aby mě vůbec zpozoroval. Na nestoudného sukničkáře teda nemá zrovna dravý metody. Buď, anebo jsem já ztratila veškerý šmrnc.
(str. 115)

Na začiatku som tvrdila, že príbehy sú klišé. Väčšina z nich áno, no našli sa tam aj také, ktoré boli prekvapivé – hlavne ich zápletka a koniec ma nechali pozerať na stránky s otvorenými ústami. Nie všetko je ružové a sladké. Našli sa aj momenty, kedy som nechápala, že toto sa môže naozaj stať v literatúre tohto typu. Nútilo ma to obľúbiť si Malé černé a devět žen ešte viac – niežeby som ju predtým už nezbožňovala. Ako hovorí jedna z recenzií, konkrétne od Library Journal: „Literatura pro ženy ve své nejlepší formě! Kdyby tahle knížka byla šaty, každému by perfektně sedla a lichotila by každé postavě.“ Zistila som, že toto tvrdenie môže byť čistá pravda.

„My nebudem bydlet spolu?“ Vložila se do toho Natalie. Líbím se jí?
„No, já jsem jen myslel, co když se tady někde toulá Brad Pitt? Kam si ho přivedeš?“
Zasmála se. „Jestli jeden z nás potká Brada Pitta, tak půjdeme k němu!“
O čem to sakra mluví? Co bych si počal s Bradem Pittem?

(str. 123)

Postavy, prostredie, atmosféra, dej a aj celkový dojem čitateľa – môj – by som hodnotila veľmi kladne, čo sa mi často nestáva. V diele môžete nájsť popletenú lásku, ktorá prinesie veľa smiechu, predpokladané a nečakané situácie, trochu vážnosti – dalo by sa povedať, že z každého rožku trošku. Všetko dokopy vytvára svieži román vhodný pre slečny, a tiež ženy, ktoré sa rady smejú, obľubujú klasické romance – hm, nad niektorými situáciami som sa rozplývala aj ja, len to nikomu nepovedzte – ale tiež chcú mať istotu, že z knihy nedostanú cukrovku. Vôbec som nečakala, že príbehy sa mi budú až tak páčiť, no stalo sa a ja môžem (musím!) spisovateľke a jej počinu dať plný počet bodov. Nedá sa konkrétne ozrejmiť, čo sa mi páčilo, pretože som si vychutnala všetko. 

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.
Ak máte radi knihy pre ženy, môžete si ju kúpiť TU (SK) a TU (CZ)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly