nedeľa 18. novembra 2018

Sarah Pekkanen, Greer Hendricks - Manželka medzi nami

Manželka medzi namiVšetko, čo si myslíte, nebude pravda. Všetko, čo s istotou viete, bude len prosté zahmlievanie skutočnosti. Neverte ničomu a nikomu. Buďte podozrievaví. Buďte v strehu. Analyzujte každú maličkosť. Nenechajte sa vyviesť z rovnováhy a nechoďte po povrchu. Snažte sa preniknúť do príbehu. Viem však, že moje rady budú úplne nepoužiteľné. Prečo? Lebo ja som bola oklamaná, aj keď som sa úporne snažila, aby to tak nedopadlo. Namáhala som si mozgové závity a nemalo to zmysel.
Typický vzťahový trojuholník: ona je žiarlivá exmanželka, on je žiadaný muž v dobrých rokoch a ona - mladá a energická žena, ktorá si ho podmanila. No nič nie je také zrejmé. Nečakajte presladený román pre ženy s prvkami napätia. To rozhodne nie! Určite budete milo prekvapení.


Vždy pokúšam šťastie. Táto kniha sa mi zdala tuctová, ale aj tak som po nej siahla. Veľmi rada odhaľujem, či sú diela brakom, alebo zlatom. Ani teraz som nemohla odolať. Prosto ma to k príbehu ťahalo. Tento rok, dalo by sa povedať, že prednedávnom, som už o vzťahovom trojuholníku čítala. Mala som pocit, že knihy s touto témou by sa už písať nemali. Nikdy! Všetko je na jedno kopyto. Manželku medzi nami som najprv nechcela čítať. Nemala som to v pláne. Už nemám čas iba na knihy. Musím si dvakrát rozmyslieť, čo si prečítam, aby som to stíhala. Ale moje typické „Čo keby...“ bolo silnejšie ako ja.

Pre túto krásnu mladú ženu s tvárou v tvare srdca a neodolateľným telom – kvôli ktorej ma opustil môj manžel Richard – som rovnako neviditeľná ako holub, čo vedľa mňa zobe omrvinky.
Vôbec netuší, čo sa jej stane, ak bude takto pokračovať ďalej. Ani trochu.

(str. 7)

Na začiatku som mala pocit, že som urobila hlúposť, keď som si ju zobrala. Niečo ma prekvapí? Pochybovala som. Môžem jedine skúmať psychologické pozadie diela, ktoré som videla stokrát. Nuda. No po niekoľkých stranách to začalo byť tajomné a ja som si povedala, že aspoň to nebude také hrozné, ako som si myslela. Stále som nevidela pravý zámer autoriek a ani potenciál, ktorým kniha disponuje. Bolo neskoro, keď som si povedala, že tam niečo nesedí. Potom prišlo na scénu veľké odhalenie. Smiala som sa, ako som sa nechala vodiť za nos. Bolo to ako blesk z jasného neba. Viete, že zmena počasia môže prísť nečakane, ale neprikladáte tomu žiadnu váhu. Veď prečo by sa menilo? Prečo by sa menil charakter príbehu? A všetko sa naozaj nepochopiteľne obrátilo.

Páni, čo sa to deje? A prečo prišlo rozuzlenie v strede deja? Buď to autorky vôbec nedomysleli, alebo ešte majú v zálohe nejaké triky. Táto domnienka ma nútila čítať šialeným tempom. Sľúbila som si, že už sa viac oklamať nenechám. Ale opak bol pravdou a ja som nakoniec nemala slov. Ani na poslednej stránke nám spisovateľky nedajú pokoj. Šialené postavy, šialené zvraty, nepredvídateľné situácie. Majstrovsky utkaná pavučina klamstiev, no keď porušíte vlákna na jednej strane, to ešte neznamená, že sa jej zbavíte celej. Pavúk utká iné. Štruktúra zostáva neporušená, pretože na miesto jedného klamstva príde ďalšie – omnoho sofistikovanejšie – a pavučina je silnejšia ako kedykoľvek predtým. Autorky sú ako také pavúky. Tkajú a tkajú. Nikdy si neoddýchnu, no konečný výsledok stojí za to. Napokon ste v pasci a neviete, čomu môžete veriť. 

Už nejaký čas mala pocit, že Richard v minulosti prežil veľkú bolesť, nechával si ju však pre seba a zatiaľ sa jej s ňou nezdôveril. Možno to má niečo spoločné s jeho bývalou ženou a možno mu niečo zlomilo srdce ešte skôr.
„Nikdy neurobím nič, čo by ti ublížilo.“ Ani pri sobáši nebude myslieť svoju prísahu vážnejšie, to vedela.

(str. 78)

Myslela som, že ma nič nemôže prekvapiť. Po prečítaní Gone Girl to bolo vylúčené. No čo keď poviem, že táto kniha bola lepšia? Už si ju chcete prečítať? Spisovateľky vniesli svieži vánok – skôr tornádo – do tejto témy. Neverila som, že je to možné. Vzťahové problémy boli v podobných dielach spracované z každého uhla pohľadu a anotácie klamali miliónkrát. Teraz však dostanete to, čo chcete, ba omnoho viac. Ani len netušíte, ako môže byť všetko zauzlené a prepletené. Dopátrať sa k pravde je veľmi zložité. Dejová línia je magicky psychopatická. Toto je príbeh, ktorý si túžite – musíte! – prečítať, a ani o tom neviete.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly