sobota 12. mája 2018

Guillaume Musso - Volání anděla

https://cdn.knihcentrum.cz/65307720_volani-andela.jpgNáhoda, ktorá im navždy zmení životy. K tomu stačí málo; zámena telefónov. Iba chvíľka nepozornosti...
Kvetinárka v Paríži a majiteľ reštaurácie v San Franciscu. Odlišné príbehy a osudy, no niečo majú spoločné. Keď sa začnú hrabať v minulosti toho druhého, zistia čo.
Mobil je v dnešnej dobe všetkým. Je to veľmi praktické, pretože máme informácie a súbory, ktoré potrebujeme, vždy pri sebe a pekne pokope.
Je tu však prítomná aj odvrátená stránka veci. Kvôli tomu, že do jedného zariadenia sa dá vopchať celý náš život, sme v neustálom ohrození, že naše súkromné dáta môžu byť poľahky zneužité.


Guillaume Musso je pre mňa úkazom. Stále sa vraciam k prvej knihe, ktorú som od neho prečítala, a vždy v nej nájdem niečo iné, niečo, čo som si ešte nevšimla. Musím sa priznať, že keď je reč o ňom, som značne zaujatá. Má zvláštne miesto v mojom srdci. Otvoril mi dvere k francúzskej próze. Jeho štýl je unikátny. Ako som to myslela? Stačí vám, aby ste si prečítali len jednu stránku a pochopíte.

Ale jednou večer po návratu domů hledáte po kapsách, pak v kabelce a nakonec si uvědomíte, že váš mobil zmizel.
..................................................................
...říkáte si, že někde na druhém konci města upírá možná nějaký člověk zrak na displej vašeho telefonu, s rozkoší zkoumá temné stránky vašeho soukromého života a metodicky prohlíží vnitřnosti přístroje, aby odhalil vaše dirty little secrets.

(str. 8 – 9)

Tentoraz Guillaume stavil na to, čo sa jemu samému prihodilo. Nápad na príbeh dostal vtedy, keď si nechtiac zamenil mobil s neznámou ženou. Všetko okolo toho je už výplodom fantázie autora. Ako môžu informácie v mobile uškodiť? Čo by sme v ňom radšej nemali mať? Dokážeme z týchto úlomkov poskladať celú osobnosť človeka a priblížiť sa mu? Po prečítaní tohto thrilleru si dvakrát rozmyslíte, či chcete, aby vás telefón ovládal a bol vašim najlepším priateľom. Vie o nás priveľa, a to je nebezpečné. Realita uštedrila ranu aj dvom knižným postavám. Čo spôsobí jeden, na prvý pohľad nevinný, omyl?

Zozačiatku som si vravela: „No dobre. Kvetinárka a majiteľ reštaurácie. To neznie najhoršie, ale ani najlepšie.“ Potom som sa pozrela na obálku, ktorá hovorila, že idem čítať romantický thriller, a to si už úplne získalo moju pozornosť. Iba tento spisovateľ dokáže vymyslieť takú zmes udalostí, ktoré napokon zapadnú do celkového obrazu. Vývoj situácie bol vždy nepredvídateľný. Vôbec som netušila, ako veľmi sa autor odkloní od prvotnej myšlienky. Dielo s anotáciou, ktorá môže nakoniec ponúknuť rôzne smery, akými sa bude dej uberať, je zaujímavá a záhadná. Vedela som, že ak je neurčitá, bude v tom háčik. A on tam naozaj bol. Stručný obsah vám načrtne len úvod, potom sa všetko nevysvetliteľne zamotá a ja som zistila, že mám v rukách niečo omnoho lepšie.

Každý z nás je měsícem s jednou tváří odvrácenou, kterou nikdo nevidí.
Mark Twain

Kniha je rozdelená na pohľady. Čitateľ s napätím odhaľuje tajomstvá postáv a ide sa zblázniť zo všetkých odbočiek, ktoré sú preňho pripravené. Ako sa z jednej zámeny mobilov môže stať thriller? Bola som prekvapená a nevedela som, čo sa stane, keď otočím stranu. Príbeh bol chameleónom. Dokázal permanentne meniť smer. Rád využíval aj retrospektívu. V nej sme sa dozvedeli viac o minulosti hlavných hrdinov a o veciach, ktoré by chceli utajiť, no nedokázali to, lebo príliš verili moderným technológiám. To sa nevypláca. Je reálne, aby mali dvaja neznámi ľudia niečo spoločné? Nejakú časť minulosti, o ktorej ani sami netušia? Dejom to pekne zamáva.

Podpis autora sa nezaprie. Je citeľný v každom diele. Jeho vykreslenie vzťahov a následné zvraty, ktoré to sprevádza, sú jeho typickou značkou. Volání anděla nebolo výnimkou. Mala som však pocit, že pri tomto konkrétnom príbehu sa Guillaume sústredil viac na zvraty a napätie ako na logické uzavretie knihy. Áno, pochopila som, o čo tam išlo, no myslím si, že spisovateľ má väčšie zručnosti a so záverom sa mohol pohrať. Ja viem, že by to dokázal. Možno sa mu teraz nechcelo. Išiel maximálnou rýchlosťou skoro až do konca. Potom spomalil a došiel mu dych. To ma trošku mrzí. Tak či tak je dielo veľmi prepracované a srší neskrývanou schopnosťou spájať nespojiteľné veci. Zaručuje, že sa pri knihe nebudete nudiť.

Hodnotenie: 4/5

Knihu si môžete kúpiť na Albatrosmedii.
 

2 komentáre:

  1. Volání anděla jsem nedávno četla a bylo to mé první setkání s autorem, na kterého jsem četla jen samou chválu. Nakonec jsem kvůli mnoha náhodám hodnotila stejně jako ty, ale to nic nemění na tom, že kniha to byla čtivá a zajímavá. Rozhodně se chystám na další autorovy knihy.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly