piatok 18. augusta 2017

Taylor Jenkins Reidová - Jediné pravé lásky

https://www.knihcentrum.sk/content/images/98516838_0.jpgV Emminom živote sú dvaja muži. Jess bol jej prvá láska. Vydala sa za neho a presťahovali sa z rodného mesta. Chceli vidieť svet. Na jednu cestu sa však vydá len jej manžel a vtedy sa stane nešťastie – lietadlo padne do oceána a všetci sú považovaní za mŕtvych. Emma si musela zvyknúť na život bez neho.

Nové šťastie jej pomôže nájsť kamarát z minulosti, s ktorým sa po čase zasnúbi a chce sa usadiť. Niekedy si ale život robí z ľudí žarty.
Keď si už ako-tak zariadila veci a upokojila myseľ a srdce, zastihne ju nečakaná správa; jej manžel sa našiel. Ako sa teda rozhodnúť? Ľúbi ho, ale aj snúbenca. Nachádza sa v nezávideniahodnej situácii. Rozhodne sa správne?


Kniha ma milo prekvapila. Vôbec nebola tragická, čo mi teraz vyhovovalo. Nechcela som roniť slzy. Mala som chuť na oddych, a to sa mi splnilo do bodky. Aj keď sa tam riešia závažné problémy, je napísaná tak, že čitateľ vie už od začiatku, že inak, ako šťastným koncom sa skončiť ani nemôže. No ktorý muž bude ten vyvolený? To je otázka.

Postavy mi neprekážali. Dielo malo nenormálne tempo, takže možno som to nemala čas analyzovať. Jedinú vec, ktorú musím vytknúť, je prílišné ponáhľanie sa, aby sa príbeh uzavrel. Mala som pocit, že autorka si netrúfa na dlhší počin, čo sa podpísalo pod to, že všetko sa vyriešilo jedným krátkym výletom. Kde to sme? Život nás môže prekvapiť, no zvyčajne nie je až taký jednoduchý. Neverila som vlastným očiam, že spisovateľka odmietala použiť typické dramatické uzly. Mne sa to páčilo – romantické „ťahanice“ ma iritujú -, ale niektorí z vás môžu byť sklamaní. V konečnom dôsledku som bola sklamaná aj ja, pretože príbeh bol nereálny ako bezzubý zajac. Na druhej strane, dielo je priam stvorené na relax a nemyslenie. Vrelo odporúčam, keď chcete „vypnúť“. Knihu som otvorila v správny čas. Ani neviem ako mi strany ubiehali... potrebovala som pauzu od ťažkých tém a túžila som nájsť niečo, čo ma svojou romantickou líniou neoberie o sily. To sa podarilo.

 Začínáte chápat, že smutek je chronický. Že se vás bude týkat spíš remise a relaps než vyléčení. Znamená to pro vás, že prostě nemůžete jen počkat, než přejde. Musíte se v něm naučit pohybovat, jako když plavete ve spodním proudu.
(str. 77)

Jediné pravé lásky sa hemžia krásnymi myšlienkami a vierou v nové zajtrajšky. Keď čítate knihu máte pocit, že je možné všetko a život je gombička. Na malú chvíľku som sa nechala strhnúť touto ilúziou, takže som hneď nevedela pomenovať nedostatky diela. Zistila som to až vtedy, keď som sa poriadne zamyslela. Príbeh nie je vôbec zlý, ale má svoje muchy, ktoré buď tolerujete, nevidíte, alebo vám lezú na nervy. Na každého to môže pôsobiť inak.

 Myslím, že když se znovu zamilujete, vzdávate se, byť jen trochu, těch, které jste milovali dřiv. Ale nic se tím nevymaže. Nemění to nic na tom, co jste kdysi měli. Dokonce to ani nenecháte tak daleko za sebou, abyste si to okamžitě nevybavili, abyste se k tomu nemohli vrátit jako ke knize, kterou jste rozečetli před dlouhou dobou.
(str. 253)

Kniha je napísaná dobre. Rýchlo sa číta. Nenájdete v nej žiadne hluché miesta. Stránky ubúdajú ani neviete ako. Dej je svižný, bez nejakých zbytočných drám, ktoré by mohli čitateľov rozčuľovať do nepríčetnosti. Pozastaviť sa môžete nad nereálnosťou, ktorú možno ani nepostrehnete, pretože dej vás tak zaujme. Budete mať dojem, že postavy životom len plávajú a aj keď riešia závažné veci, nevidno to. Na jedno prečítanie je titul výborný, ale ak po ňom siahnete aj druhýkrát, nájdete chyby, ktoré ste predtým nepostrehli a určite budete sklamaní. Preto sú Jediné pravé lásky vhodné iba na oddych. Nič iné v tom, bohužiaľ, nehľadajte.

Hodnotenie: 3/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť v tomto skvelom internetovom kníhkupectve.

1 komentár:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě docela zaujala, nejspíše se po ní podívám v knihovně :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly