sobota 24. júna 2017

Radovan Bezecný - Dievča z lesa

https://elist.sk/wp-content/uploads/Dievca-z-lesa.jpgEduardo Giuliano dostane od svojej dcéry starožitný darček. Ten spustí všetky spomienky na detstvo – na vojnu, ale aj na krásne slepé dievča, ktoré bolo jeho prvou detskou láskou. Príbeh rozpráva svojej rodine, ktorá ho počúva so zatajeným dychom.

Odkrývajú sa hrozné témy – deportácia židov do koncentračných táborov, zrada priateľov, neľudské zaobchádzanie -, no na druhej strane, cez to všetko môžeme cítiť nádhernú lásku, vrelé city, spolupatričnosť rodiny, dôkaz, že aj v tých krutých časoch si človek dokázal udržať svoju pravú tvár.. Ale za akú cenu?

Táto kniha si nájde cestu do vášho srdca a zostane v ňom. Nedá sa ňu len tak ľahko zabudnúť. Začítajte sa do mrazivo hrôzostrašného a zároveň nádherného diela.


Mala som pocit, že táto kniha mi bude mať čo ponúknuť a môj šiesty zmysel ma neklamal. Dievča z lesa je výborne napísaná a ak do toho zahrnieme fakt, že sa jedná o srdcervúci príbeh, je to skvost, ktorý musí mať vo svojej knižnici každý čitateľ hodnotnej literatúry. Asi tak by som to zhrnula na úvod. Ani som sa nenazdala a bola som na konci... so slzami v očiach a malým úsmevom na perách.

Už nespočetne veľakrát som sa presvedčila, že púšťať sa do (pre mňa) neznámej slovenskej tvorby je ohromný risk, no táto kniha ma upútala témou. Milujem históriu, pretože sa môžeme vyhnúť chybám minulosti a dokážeme zariadiť, aby niektoré činy neboli zabudnuté – či už v zlom, alebo dobrom zmysle slova. Je to pre nás také upozornenie, aby sa niektoré udalosti za žiadnych okolností neopakovali. Nikdy. Preto mám pocit, že niektorí spisovatelia z toho chcú vytrieskať čo sa dá a pekne zahrať na city tomu, kto ich počin číta. Je to úžasný ťah. Ľudia stále hľadajú knihy, ktoré majú posolstvo – aj ja si ich vyberám. Ale verte či nie, tu som vôbec nepociťovala, že autor svoju tému zneužíva, aby kniha dostala vyššie hodnotenie. Myslím tým, že si dopredu nepovedal: „Napíšem niečo emocionálne vyčerpávajúce, aby som dostával od čitateľov iba kladné reakcie.“ To nie. Z každej stránky bolo cítiť lásku ku svojim postavám a skutočnosť, že mu na celej knihe nesmierne záleží.

Boli sme piati a naše priateľstvo nemohol zničiť nikto. Mohol sa o to pokúsiť, aj keď sme veľakrát zniesli tresty od rodičov. Nikdy by sme nič neprezradili jeden na druhého. Bolo to puto, ktoré sme v jeden deň spečatili krvou pri našom majáku. Išlo o symboliku, ktorej sme verili. Bola pre nás veľmi dôležitá.
(str. 21)

Autor si dobre naštudoval vojnovú históriu Talianska (áno, odohráva sa to práve tam) a tým si zaručil, že jeho vymyslený príbeh zlomenej lásky mal reálne pozadie. Prečo si slovenský spisovateľ vybral Taliansko to netuším. Na prvých stránkach ma to miatlo, no postupom času som si zvykla a lepšie prostredie si teraz ani neviem predstaviť. Hodilo sa do deja.

Ste oklamaní. Anotáciou. Prišla som na to vtedy, keď som si triedila dojmy. Kniha neskúma len život chlapca a dievčaťa. Bola som prekvapená, akým smerom sa dokáže dej uberať, a aký to má vzájomný súvis. Budete veľmi prekvapení, do akej hĺbky všetko zasahovalo. Nemám slov. Je to vyšperkovaná historická fikcia, ktorá tne do živého a nenechá ani jedno oko suché.

Krajšie vyznanie lásky som v živote nepočul. Aj keď som ako chlapec nerozumel všetkým jej slovám, boli čisté, úprimné a vedel som, že nebola obyčajným dievčaťom z lesa. Všetko vo mne vírilo a na jazyk sa mi tlačili slová, ktoré som jej chcel povedať už dávno. Priložil som jej dlaň na moje srdce, aby cítila, ako mi silno búši. Len pre ňu.
(str. 176)

Som nesmierne rada za rozhodnutie prečítať si Dievča z lesa. Najprv som to nemala v pláne, ale potom mi niečo našepkalo, že by som to mala urobiť. Neľutujem. Kombinácia silného príbehu a hrôz minulosti vo mne zanechala stopu. Určite sa ku knihe vrátim. Aj keď nerada čítam diela druhýkrát, teraz asi urobím výnimku. Nechápte ma zle, ale milujem tragickosť toho všetkého. Je šanca, že sa atmosféra príbehu zmení? Nechajte sa prekvapiť.

Hodnotenie: 5*/5
https://elist.sk/obchod/rande-naslepo/

2 komentáre:

  1. Ďakujem za šancu posunúť Dievča z lesa oveľa ďalej, ako som vôbec sám plánoval.Ďakujem za hodnotenie a o to viac ma to teší,kedže s týmto žánrom išlo o moju prvotinu. Všetko dobré praje autor, Radovan Bezecný.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Za máličko.
      Ja som to odporučila ľuďom na Goodreads, o ktorých viem, že by sa im to mohlo páčiť. Dúfam, že si kniha nájde nových čitateľov. Je naozaj nádherná :)

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly