streda 7. júna 2017

Elizabeth Rudnicková - Piráti Karibiku - Salazarova pomsta

https://www.knihcentrum.sk/content/images/98525756_0.jpgV kinách premietajú nových Pirátov Karibiku. Jupíí. Ale keď patríme medzi smoliarov – ako ja -, ktorí musia na film čakať, zatiaľ si prečítajte knihu. Neoľutujete. Ešte sa budete viac tešiť.


Henry, syn Willa Turnera, sa rozhodne, že svojho otca oslobodí spod vplyvu kliatby, ktorá na neho bola uvalená pred rokmi. Zistí, že musí získať Poseidónov trojzubec. Na to však potrebuje známeho egocentrického Jacka Sparrowa. No nik netuší, kde mu je koniec. Nezmenil sa, takže môže byť všade.
Carina Smyth, astronómka, je jediná, ktorá môže priviezť Henryho k tomu čo hľadá. Vlastní mapu, z ktorej nedokáže čítať žiaden muž.
Hnaní rozličnými pohnútkami sa všetci traja vydajú na cestu, no v pätách sú im starí nepriatelia. Salazar je odhodlaný skončiť boj raz a navždy.


Zatiaľ čo ja som sa snažila nemyslieť na to, že film je len v kinách a bude trvať dlho, kým si ho pozriem aj ja, už ku mne cestovalo knižné spracovanie. Aspoň nejaká útecha, však? Knihu som prečítala za dve hodinky, pretože ma neskutočne bavila. Keď nepočítam to, že mám Pirátov rada, autorka píše úžasne, takže dielo by ma zaujalo tak, či onak.

Ona dokázala všetky pocity, ktoré som mala pri pozeraní, pretaviť aj do písanej podoby. Možno je to tým, že som videla filmy nespočetne veľakrát, takže som vedela, ako sa Jack zatvári, akú grimasu zvolí a podobne. Odhliadnuc od toho si stále myslím, že táto novinka je úžasná a angažovanie tejto spisovateľky bol vynikajúci ťah. Nemám čo dodať. Niekto by to mohol úplne pokaziť, Elizabeth to pozdvihla na novú úroveň. Na úroveň, keď má aj čitateľ pocit, že príbeh pozerá.

Hovorilo sa, že byť pirátom je ako byť členom exkluzívneho klubu. Väčšina darebákov sa už niekedy v živote stretla a s najväčšou pravdepodobnosťou aj skrížila meče. Všetci piráti vedeli, že ostatným pirátom sa veriť nedá. To bola svätá pravda. Zrada bola takou bežnou záležitosťou, že nepotrebovali ani dýku, aby toho druhého bodli do chrbta.
(str. 63)

Tento príbeh nám ozrejmí spoločnú minulosť Jacka a Salazara. Rozoberie sa tiež Barbossova minulosť. Tie časti som si neskutočne užila – opravujem sa; ja som si vychutnala všetko. Od začiatku až po koniec. Je pravda, že ešte na osemdesiatej strane som sa triasla, či sa to úplne uzavrie, pretože len vtedy začali hľadať trojzubec, no môžete si vydýchnuť, na žiadne otázky nezostal priestor. Tento fakt ma aj fascinuje (160-stranová knižočka), no viac ma desí. Nebude pokračovanie? Ak niečo viete, dajte mi vedieť, prosím.

„Pozri sa na more,“ zvolal Henry. „Prenasledujú nás mŕtvi a ty nič nerobíš!“
„Nič?“ namietal pirát. „Tomuto ty hovoríš nič?“
„Si opitý a spíš,“ vyčítal mu Henry.
„Presne tak. Robím dve veci naraz,“ nedal sa Jack.

(str. 93)

Neviem vám poradiť, kedy si knihu máte prečítať. Pred alebo po filme? Rozhodnite sa sami. Jedno je isté; mňa veľmi nalákala a teraz som nahnevaná, že som nebola v kine. Táto milá jednohubka mala známe postavy, ktoré sa ani po rokoch nemenia, takže čitateľ nadobudol pocit, že číta niečo blízke jeho srdcu. Zbožňovala som to.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

2 komentáre:

  1. No tak jo, koukala jsem na ni v knihkupectví - překvapená, že něco takového vyšlo, a většinou nad něčím, co je podle filmu (případně ho rozvíjí), jen mávnu rukou, ale u Pirátů možná udělám výjimku. Dík za tip. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som mala podobné pocity, no Piráti sú moja srdcovka, takže som to riskla a neľutujem :)

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly