sobota 13. mája 2017

Shawn Stevenson - Efektívnejší spánok

https://data.bux.sk/book/020/314/0203143/large-efektivnejsi_spanok_21_zakladnych_strategii_ako_si_prostrednictvom_spanku_zabezpecit_vykonnejsie_telo_pevnejsie_zdravie_a_uspesnejsi_zivot.jpgTáto recenzia bude netradičná. Prvýkrát som neprečítala knihu celú, ale vyberala som si poznatky, ktoré sa mi hodili. Viem, že to nie je pekné, no keď máte dlhodobý spánkový deficit, budete týmto dielom listovať ako zmyslov zbavení a informácie, ktoré pre vás nebudú dôležité, bez výčitiek ignorujete.

Už dávno mám problémy so spánkom, no neprikladala som tomu veľkú váhu až dovtedy, kým som nezačala byť ako zombie. Môže za to aj stres, no ešte vo väčšom nepokoji som bola z toho, že spím len štyri hodiny (zvyšný čas sa prechádzam po byte ako duch a neviem, čo robiť.) Sama som cítila, že som unavená, no keď som sa prebudila uprostred noci, nie a nie zaspať. Nachádzala som sa na hranici vyčerpania. Zaspávala som cez deň na menej ako hodinku. Chodím do postele niekedy o ôsmej a mátam po nociach. Toto nie je normálny stav. Rozhodla som sa teda nahliadnuť do tejto novinky. Čo som zistila?


Keby ste ma videli, ako som sa zoznamovala s knihou. Zbežné pozretie úvodu – aby sa nepovedalo. Hm, to mi v mojej bezútešnej situácií nepomôže. Niekoho by to zaujímalo – sú tam výborné poznatky -, ale neprovokujte zombie dlhým predslovom, lebo vám zje mozog. Takýmto spôsobom som preskočila asi štyridsať strán a konečne prišlo niečo, čo bolo pre mňa užitočné; rady, ktoré mi mali pomôcť spať možno osem hodín! Hneď som sa začítala.

Autor svoje rady opieral o medicínske poznatky (na konci síce už skĺzol do alternatívnej medicíny, ale nevadí, aj to bolo osožné), a to mi veľmi pomohlo pochopiť, ako funguje naše telo, a aké chemické procesy sa pri spánku vytvárajú. Do knihy zahrnul aj štúdie vedcov, ktoré boli veľmi zaujímavé. Zistila som, ako som si nevedomky narúšala zdravý spánok, a ako moje správanie ovplyvňovalo aj iné veci. Všetko na seba nadväzuje. Je to kruh zlých návykov, ktorý som sa pokúšala prelomiť. Pocit, že ste v slepej uličke nie je vôbec príjemný.

Spísala som si zoznam (chaotický – ja iný ani neviem, no hlavné je, že ja som mu chápala) toho, čo potrebujem urobiť, aby som mala pokojný spánok. Rozmýšľala som, že ho prepíšem aj sem, ale potom by ste si nekúpili knihu, a to nechcem. Možno si každý z vás urobí vlastný, ktorý mu bude vyhovovať viac. Každý človek je iný.

Niektoré veci, ktoré Shawn označil za „kazičov zdravého spánku“ sa tak ľahko nedajú eliminovať. Napríklad elektronika. To ma zaujalo. Aby sme lepšie spali, máme všetku techniku vyhodiť zo spálne. S mobilom je to ľahké, no netuším, ako by som každý večer odpájala môj veľký televízor, internet a ráno ich zas dovliekla do izby a znovu spojazdnila. Už tá myšlienka je vyčerpávajúca sama osebe a pri realizovaní by narážala na múr. Prosto, toto nejde.
Strava. Máme konzumovať len chemicky neošetrené potraviny. Toto vyhlásenie bolo pre mňa ako facka. V takej dobe,  v akej sa teraz nachádzame, nám chce hovoriť o zdravých potravinách? Keď je už aj zdravý životný štýl skazený? (poznámka: viem, o čom hovorím, stravovala som sa rok „zdravo“, no zdravé potraviny z obchodov sú ešte väčšia pliaga ako tie nezdravé, prisahám).
Aj 14-dňovú úpravu spánku na konci príručky som vynechala – zbytočne by ma to brzdilo a znervózňovalo – mala som sa riadiť pokynmi a zaznamenávať moje pocity – a to som nechcela.

Dobrých nápadov bolo v knihe viac, ako tých, ktoré sa vymykali chápaniu. Hneď som ich aj zrealizovala a cítim sa lepšie. Mozog je veľmi dobrý v klamaní, no verím, že toto nie je prípad placebo efektu v trochu inom podaní. Prajem si, aby si to moja hlava iba nepredstavovala a kniha mi skutočne pomohla. Zmena nastala rýchlo. O niektorých veciach, ktoré nám pomáhajú zaspať, som nevedela, ale dávalo to zmysel, a ak som uznala, že tento spôsob je pre mňa dobrý, okamžite som ho pripísala na zoznam. Niektoré kapitoly (napr. o kofeíne – kávu nepijem) som zámerne vynechala, aby som si šetrila čas, a aby som mala všetky informácie, ktoré potrebujem k dobrému spánku naštudované za deň. Všetky položky z môjho zoznamu som skĺbila – neviem, či by sa autor potešil – a spala som ako zarezaná. Knihu určite odporúčam všetkými desiatimi. Škoda, že vám nemôžem napísať, ako som postupovala, no to by som prezradila všetko podstatné a túto novinku by ste si potom nechceli zaobstarať.
 
Hodnotenie: 4,5/5
 
http://www.bux.sk/knihy/269929-tichy-vykrik.html

1 komentár:

  1. Ďakujem moc za veľmi krásnu recenziu tejto knihy ... Ja som si ju začala čítať hlavne preto, že ma zaujímalo ako to s tým spánkom je a vôbec som na to neprišla, naopak mi to tu hlavu ešte ďaleko viac zamotalo :) Inak, docela dosť na spánok mi začal pomáhať tento lapač snov, to len tak do pléna :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly