nedeľa 21. mája 2017

Blake Crouch - Temná hmota

https://data.bux.sk/book/038/723/0387238/large-temna_hmota.jpgKaždý z nás aspoň raz rozmýšľal, čo by sa stalo, ak by sme sa v nejakej fáze svojho života rozhodli inak. Mali by sme lepšie šance? Boli by sme spokojnejší? Učiteľ Jason o tom nemusí len snívať.

Nejaký neznámy chlap ho unesie a omráči. Zmätený sa zobúdza v inom svete. V paralelnom. V ktorom je uznávaným vedcom – to si vždy prial -, ale nemá manželku a ani syna. Musí nájsť cestu, ako sa vrátiť domov, no také ľahké to nebude. Jeho najhorší nepriateľ je odhodlaný urobiť všetko, pretože nemá čo stratiť - iba získať. Jason má pocit, že sa nespoznáva, a to z jediného dôvodu. Bude sa schopný pozerať na svoj život rovnako, ako pred týmto zážitkom?


Nie som si stopercentne istá, čo všetko vám môžem prezradiť, aby som to neprehnala. Hlavný hrdina príde na to, že každé naše rozhodnutie otvára dvere paralelnému svetu a potom sa všetko odvíja od tejto skutočnosti. Je to divné. Mám pocit, že autor mi číta myšlienky, pretože už niekoľko rokov mám na túto tému rovnaký názor. Spisovateľ mi ukradol nápad a myšlienky, no je to moja chyba, mala som sa skôr rozhýbať a dať to na papier. Bola som očarená, ale aj nahnevaná, že niekto uvažuje tak ako ja, preto sa mi kniha čítala úžasne. Vidieť môj dlhoročný nápad niekde inde, ako iba v mojej hlave bol zaujímavý pocit. To, samozrejme, spôsobilo, že som vedela presne, čo sa stane. Vôbec mi to neprekážalo. Temnú hmotu som prečítala za deň.

Všetko prebiehalo podľa môjho scenára v hlave. Ešte nikdy som niečo také nezažila. Toto som si vysnívala. Možno mi v nejakom paralelnom svete ukradol autor rukopis, haha, lebo inak si to vysvetliť nedokážem. Žeby boli naše mysle prepojené? Príbeh sa čítal ľahko, aj keď udalosti nabrali obludné rozmery. Dej plynul ako po masle. Bolo mám vysvetlené fungovanie svetov, no nebola som zmlátená hŕbou faktov. Opis sa skôr sústredil na priblíženie alternatívnych svetov a toho, čo sa v každom jednom odohrávalo. To rozhodnutie oceňujem. Čitateľ sa nenudil pri čítaní odborných termínov.

Nikto vás nevaruje, že o chvíľu nastane zmena a všetko bude preč. Nijaké poplašné zariadenie, nijaký náznak, že ste sa ocitli nad priepasťou. Možno preto sú tragédie také tragické. Nejde len o to, čo sa udeje, ale ako sa to udeje; úder do chrbta, ktorý vás zasiahne z ničoho nič vo chvíli, keď to najmenej čakáte. Nemáte čas ani len uskočiť a zareagovať.
(str. 7)

Ani si nepamätám, kedy naposledy som čítala sci-fi. Ako to už býva, presýtila som sa ním. Táto kniha ponúka oťukaný nápad, čakaný vývoj a gradáciu, no je napísaná tak dobre, že ak by Blake vytvoril totálnu hlúposť, zhltli by ste mu to aj s navijakom a chceli by ste viac. Tento spisovateľ je veľmi návykový. Ak ho začnete čítať, hneď budete pokukovať po jeho ďalších dielach. Táto novinka však nezmysel nebola, len v sebe zahŕňa všetko, o čom sa môžeme dozvedieť z konšpiračných teórií. Osobne mi to neprekážalo. Kniha ma tak zaujala, že som ju prečítala na jedno posedenie. Aj keď som si vravela, že si ju nechám na zajtra, nemohla som to spraviť. Bola až príliš dynamická, aby som nevedela koniec ihneď. Na druhý deň som napísala tieto slová: To je jazda! Najlepší thriller za rok 2017? Možno. Neviem, prečo som napísala thriller, keďže to bolo sci-fi, no viac sa mi tam hodilo toto slovo. Pochopíte potom. Bude z toho napokon pekný guláš, no aspoň vynikajúco ochutený.

Multiverzum existuje práve preto, lebo každé naše rozhodnutie vytvára rázcestie, ktoré vedie do paralelného sveta.
(str. 308)

Ani klišé v podobe všetkých konšpiračných teórií ma neodradí dať dielu nadpriemerné hodnotenie. Spisovateľov štýl je nezameniteľný, dynamický a elektrizujúci. Temnú hmotu musíte prečítať v ten istý deň, ako ste začali, lebo inak nezaspíte. Viem, o čom píšem. Ja som to skúsila, no ešte v noci som ju musela zavrieť na poslednej stránke, lebo by ma mátalo, čo sa stalo s hlavným hrdinom a jeho rodinou. Chcela som zistiť, či by som to aj ja takto uzavrela. Zatiaľ čo vy čítate posledné slová tejto recenzie, ja sa snažím pretlačiť Temnú hmotu na knižný jedálniček mojej rodiny. Chcú si to prečítať a ani o tom, chudáci, nevedia.

Hodnotenie: 5*/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Zelený kocúr.
 Knihu si kúpite napríklad v Martinuse alebo na bux.sk.

2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Na knihu se také chystám a celkem se na ni těším :) Zaujala mě tím tématem alternativních vesmírů :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly