piatok 24. februára 2017

Wendy Northcuttová - Darwinovy ceny: odpočítávání konce

Museli sme ako ľudstvo dospieť do bodu, kedy dávame cenu za najhlúpejšie úmrtie? Museli. Táto kniha vás o tom presvedčí.


POZOR: Darwinova cena sa neudeľuje tým, ktorí sa povedali, že ju chcú získať a dobrovoľne sa odpravili z tohto sveta. Neverím, že to musím napísať (keď som si prečítala knihu, tak vás radšej upozorním, aby sa nestalo nejaké nešťastie), ale za žiadnych okolností sa nepokúšajte zabiť. Cenu nedostanete. Dáva sa len tým, ktorí sa nešťastnou náhodou zabili kurióznym spôsobom. Neplánovali to, no stalo sa.


Prosím, prečítajte si moju anotáciu hore. Radšej to znova prízvukujem. Prečítané? Dobre, môžeme ísť na rozbor diela.

Autorka knihy začala zbierať tieto „historky“ v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Wendy založila aj oficiálnu stránku na darwinawards.com, ale nenechajte sa oklamať. Ja som si najprv prečítala knihu, až potom som sa pozrela na web a grafické spracovanie papierovej verzie je zvládnuté na jednotku. O tom internetovom pomlčím. Keď som bola malá, videla som film Darwinove ceny, no nechápala som mu. Asi je čas pozrieť si ho znovu. Keď som zistila, že je teraz na trhu český preklad druhej knihy (prvú som nejako minula), rozsvietilo sa mi v hlave a vedela som, o čom to asi bude.

Ide o kuriózne úmrtia, napríklad: Zlodej si nastriekal na tvár zlatú farbu. Na farbách je napísané, že by sa nemali dostať do kontaktu s kožou, očami a nemali by sa ani vdychovať, lebo sú toxické. Zlodejovi sa začalo ťažko dýchať, a v záchvate kašľa zomrel krátko po lúpeži. Aby toho nebolo málo, poznali ho všetci svedkovia, lebo také zamaskovanie nemalo zmysel.

Príbehy sú zozbierané od všetkých návštevníkov webu, zo všetkých krajín, niektoré sú stopercentne overené (očití svedkovia, média...), iné sú len ničím nepodložené mýty alebo dohady a sú rozdelené na Darwinove ceny (končí to smrťou) alebo Tentoraz prežil: konanie človeka mohlo skončiť tragicky, no o vlas unikol možnej hlúpej smrti. Bola som skutočne rada, že ľudia aj prežili – potom som sa necítila až tak zle, keď som si uvedomila, že som sa počas celého čítania rehotala na plné hrdlo až mi tiekli slzy. Snažila som sa nad svojim správaním zamyslieť, ale inak sa nedalo. Tie príbehy sú spracované tak humorne, že som sa kvôli smiechu nemohla nadýchnuť. Keby malo dielo viac strán, možno by som sa dostala do ďalšieho spracovania. Môj titulok by znel: Darwinova cena: Zadusila sa tým, že sa priam nepríčetne smiala na Darwinovych cenách. Viem, som obluda. Tých ľudí som úprimne ľutovala, ale ich hlúposť nemala konca. Môžu si za to sami. Veď kto by sa chytil elektrických káblov, keď je jednou nohou v bazéne? Alebo plával v rieke plnej krokodílov, keď vedel, že tam sú? Je to ľudská hlúposť, nepozornosť alebo si chceli protagonisti zjednodušiť život. To sa dozviete v knihe.

Príbehy môže poslať naozaj každý. Ak sa na stránke objaví niečo, s čím nie sú rodinní príslušníci vyrovnaní, hneď sa to dá preč. Autorka knihy nechce jatriť rany. Mimochodom, ženy, máme potvrdené, že sme múdrejšie. Najviac sa zabíjajú kurióznym spôsobom muži, pretože vymýšľajú totálne sprostosti a neboja sa ich ani zrealizovať. Klobúk dole pred vašou odvahou, no my aspoň žijeme...

Jediná vec, ktorá sa mi nepáčila, bola vedecká vsuvka na konci každej kapitoly. Bolo to zaujímavé, to nepopieram, no mne sa to tam nejako nehodilo. Napríklad sme zistili, že aj bunky majú svoju reč alebo sme začali lepšie chápať vznik rakoviny. Netvrdím, že to bolo neužitočné, no mňa to rozptyľovalo. Chcela som čítať len o divných úmrtiach – nič navyše.

Ani by ste neverili, akým spôsobom sa dokážu ľudia nechtiac zabiť. Naháňa to hrôzu, ale na druhej strane sa na tom dá veľmi dobre zasmiať. (Budete sa cítiť ako zlý človek, ale bude to stáť za to.)

Hodnotenie: 4,5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

2 komentáre:

  1. Kniha vyzerá skutočne originálne a inak než bežné tituly, práve tým ma zaujala. A ten humor a vtip je super bonus, ďakujem za zaujímavú recenziu a tip na knihu :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly