sobota 3. decembra 2016

Simona Ahrnstedtová - Nepřátelé a milenci

Švédsky román od spisovateľky s českými koreňmi!

Príbeh nám vraví o tom, čo všetko sa dá zničiť kvôli neskonalej túžbe po pomste. Ľudí môže zmeniť jeden okamih.

David Hammar, nezastaviteľný švédsky finančník, si chce pre seba ukoristiť Investum, obchodnú spoločnosť aristokratickej rodiny De la Grip. Túto rodinu nenávidí a má na to svoje dôvody.
Natalia De la Grip je jednou z najtalentovanejších firemných poradkýň švédskeho finančného sveta. David si ju chce prikloniť na svoju stranu, no keď sa stretnú, preskočí iskra, ktorá prepukne vo veľký oheň. Vzdá sa svojho plánu alebo bude pokračovať v hre?


Kedysi som sa na kilometre vyhýbala románom pre ženy. Nemohla som ich cítiť. Postupom času som ale zistila, že niektoré sú naozaj vydarené. Pri ich výbere som veľmi opatrná, no nikdy si tým nemôžem byť istá. Povedzme si pravdu; dej je vždy skoro identický. Iným ho robí spisovateľský štýl autorov. Ak vám ten nesadne, uplietli ste si na seba bič...

Uvrhla som sa do mizernej situácie; kniha je taká hlúpučká a naivná, že to až bolí. Ak mi nespôsobila nenávratné poškodenie mozgu, už sa mi nič nemôže stať. Uvedomujem si, že romány pre ženy by mali byť únik z reality, no niektoré ženy to až príliš prežívajú a možno sa niektoré z vás budú chcieť stotožniť s hlavnou hrdinkou. Bojím sa... o vás. Takto to prosto nefunguje. Ak chcete dielo čítať kvôli relaxu, nech sa páči.

Hm, erotické scény... zaujímavé. Všetky spisovateľky sa chcú porovnávať s E.L. Jamesovou. Hrôza. (To som ešte nespomenula, že ja tie jej knihy neznášam. O dôvod viac skritizovať túto knihu.)

Napočudovanie, Nepřátelé a milenci si každá pochvaľuje. Musím si zvyknúť, že som iná. Pozerala som si reakcie čitateliek a toto je veľmi ospevovaný počin. Skoro som z toho odpadla. Chcela som napísať, že by som ju nečítala ani keby mi niekto stúpil na krk, ale to nie je pravda. Prečítala som ju a nik na mňa nemusel útočiť. Stále som si myslela, že sa to zlepší a nie. Až do konca som predychávala presladenie postav. No a čo že tam bol zvrat a intrigy? Aj tak to skončilo tak, ako som si myslela. V niektorých knihách mi predvídavý dej neprekáža, ale tu sa to všetko nakopilo a už som bola zúrivá aj na maličkosti; napríklad, že sa hlavný hrdina usmial. Ani neuveríte, ako ma to dokázalo rozladiť.

Ako ste si už všimli, dielo nebolo nič pre mňa. Bolo to utrpenie dobojovať to s ním do zdarného konca a aj tak si nič nepamätám a hneď po prečítaní poslednej stránky, som zistila, že skoro celú dejovú líniu som vedela už od začiatku. Bol to úplne premárnený čas, ale je to moja chyba. Mala som pocit, že príbeh si užijem a bude sa mi páčiť. Nestalo sa tak, čo ma veľmi mrzí.

Nedajte sa mnou odradiť. Ak čítate tento žáner, určite vám sadne a budete prevracať stránky so zatajeným dychom. Začiatok je trošku divný, no v druhej kapitole to už bude dobrý známy román pre ženy, ktorý má nejedna z vás rada. Ak ste na tom podobne ako ja – teda, že žáner, ktorý reprezentuje toto dielo, nie je vás prioritný -, mali by ste zvážiť, či sa do toho chcete vlastne púšťať. 

Hodnotenie: 1/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.
Ak máte radi knihy pre ženy, môžete si ju kúpiť TU (SK) a TU (CZ)

1 komentár:

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly