nedeľa 11. decembra 2016

Sheila Norton - Oliver - kocúr, ktorý zachránil Vianoce

Milá kniha s nádherným posolstvom, ktorá vám zaručene navodí tú správnu vianočnú pohodovú atmosféru.

V dedine zhorí hostinec, kde býva kocúr Oliver, a aj komunitné centrum. Obyvatelia sú zúfali. Kde sa bude schádzať spolok žien, detí a ako bude fungovať škôlka? Požiar zničil viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Kocúr nemá domov, tak sa ho ujmú ľudia z okolia, a vtedy sa začnú diať vianočné zázraky. Toto malé stvorenie zmení všetkým životy.

 
Nesmejte sa, no kniha je určená pre deti od desiatich rokov. Kde je napísané, že ja by som si ju nemohla prečítať? Milujem Vianoce a príbeh sa mi zdal rozkošný. Taký aj bol. Na začiatku som si myslela, že tú vekovú hranicu trošku okrešem, – deti sú v dnešnej dobe veľmi vyspelé – no nejdem vám v tomto radiť. Sami poznáte svoje ratolesti. Napíšem len, čo sa v knihe nachádza a vy posúďte, či je to vhodné aj pre mladšie dieťa.

Rozprávačom je sám Oliver – kocúr, ktorý zachránil Vianoce, takže na všetko sa pozeráme z pohľadu zvieraťa. Ľudí opisuje svojím mačacím štýlom: „Mala chorú prednú labku. Mala ju obalenú nejakým tvrdým puzdrom, ktoré vyzeralo ako obväz, aby ňou nehýbala. Okolo krku musela nosiť postroj, ktorý nazývali záves. Bolo mi jej ľúto, tak som ju niekoľko ráz oblizol a obtrel sa jej o nohy.“ No nezbožňujte ho. Takto nám predstavil dievčatko, ktoré malo zlomenú ruku.

Kniha má tiež iné poslanie. Pomôže deťom, aby si uvedomili pravé hodnoty Vianoc. Nie je všetko len o darčekoch. Ak nemáte rodinu, s ktorou by ste prežili sviatky, materiálne veci sú vám nepotrebné. Kocúrik v diele prišiel o domov, ale ujali sa ho dobrí ľudia a on im to oplatil. Všetkých susedov spojil, aby si navzájom pomohli a obmäkčil srdce aj toho najnepríjemnejšieho obyvateľa. Na všetky problémy, ktoré sa udiali, našiel Oliver riešenie. Viem, je to celkom sci-fi, ale je pekné aspoň čítať o tom, čo by sa stalo, keby sme boli na seba trochu milí.

S ľudskými trápeniami sa spolu odvíjajú aj problémy mačacieho sveta. Dozvedáme sa, akú traumu si Oliver so sebou nesie od čias, keď bol iba malý kocúrik, a tým spisovateľka ukáže aj odvrátenú stranu ľudských charakterov. Deti budú určite smutné, no napokon všetko dobre dopadne.

Dielo je úžasné v tom, že pripomenie vašim ratolestiam, že aj zvieratá sú živé bytosti, a tak by sa k nim mali správať. Autorka dala kocúrovi časť ľudských vlastností, ale ponechala mu aj tie mačacie, takže je veľmi zaujímavé zistiť, čo si o nás naši štvornohí miláčikovia myslia. Lepšie povedané; čo si myslí spisovateľka, že si myslia.

Oliver nie je jednou z tých detských kníh, ktoré sú príliš naivné, ani z tých, kde sú domáci maznáčikovia vykresľovaní divne. Neviem, ako by som vám to slovo „divne“ vysvetlila, no určite ste aj vy mali niekedy pocit, že čítate svojej dcére alebo svojmu synovi úplnú hlúposť. Nikdy sa nezamýšľajte nad rozprávkami – z vlastnej skúsenosti viem, že to náš „dospelácky“ mozog ešte viac zavarí. Pri tejto knihe som ten pocit nemala. Áno, je to príbeh pre našich najmenších, ale je poňatý z väčšej časti realisticky – tak ako to len forma pre deti dovoľuje.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly