streda 7. decembra 2016

Marc Elsberg - Black-out - Zajtra už bude neskoro

Európou práve lomcujú februárové mrazy, keď na celom kontinente vypadnú prenosové elektrizačné sústavy a nastane totálna tma. Nie je elektrina. Naše životy sú od nej závislé. Všetko funguje na núdzový režim, no dokedy bude udržateľný, to sa nevie.

Kniha rozoberá do detailov scenár, ktorý by mohol nastať, ak by sa to stalo reálne. Začne panovať peklo na Zemi. Nik na toto nie je pripravený. Semafory vypovedali službu, takže dochádza k zrážkam. Nemocnice sú preplnené. Záchody nesplachujú. Veci, ktoré sme pokladali za samozrejmosť, nie sú. Dielo je takou pripomienkou, že práve preto, že žijeme v „technickej dobe“, sme zraniteľní viac, ako kedykoľvek predtým.


Bude to znieť divne, no mám rada katastrofické scenáre – samozrejme, len v knihách alebo náučných dokumentoch. Stále mi to pripomína, že aj keď sa oháňame všakovakými modernými technológiami a chceme dosiahnuť, aby aj na Marse vedeli, že sme vyspelá civilizácia, jedna dobre mierená rana nás môže opäť vrátiť do doby kamennej. Z Black-outu mi behá mráz po chrbte aj teraz, keď o tom píšem.

Autor ma dokázal neskutočne vyľakať. Viem, že je to spisovateľova fantázia, ale niektoré veci, ktoré boli pred pár rokmi sci-fi, už nie sú. Príbeh podal tak reálne, že budete mať pocit, že sa to môže odohrať. Doteraz mám zimomriavky a som neskutočne rada, že všetko, čo v knihe nefungovalo, u mňa funguje. Keď si príbeh prečítate, budete vďační aj za to, že vy dokážete spláchnuť záchod – na rozdiel od knižných hrdinov, ktorí si vytrpeli svoje. Marc mi vkladal do hlavy hrôzostrašné predstavy.

Dielo som mala doma dva mesiace. Aj keď bolo pútavé, nejako som si nedokázala užívať spisovateľský štýl. Pre mňa bol Black-out príliš zložitý a autor ho opisoval veľmi ťahovo. V mojom prípade to znamená, že som nevedela, čo čítam, no musela som to čítať aj päťdesiat strán. Bola to „zábava“. Aby toho nebolo pre hlúpeho čitateľa – mňa – málo, väčšina situácií sa rozoberala ešte aj na konci knihy. Paráda! Niekedy som zas mala pocit, že niektoré pasáže umelo naťahoval, a to sa mi veru nepáčilo. Tento počin má päťsto strán a veľmi maličké písmenka. Milujem takéto knihy, ale keď mám tušenie, že spisovateľ uprednostňuje kvantitu namiesto kvality, dokáže ma to rozčúliť. Možno sa vám to také nebude zdať, no každý sme iní a ja som to pociťovala na každej stránke.

Dejová línia je rozdelená na Európske štáty. Najprv som z toho mala v hlave zmätok, – najťažšie bolo zapamätať si kto je kto – no potom sa výskyt postáv ustáli a aj tak sú najdôležitejšie tie, ktoré sa tam nachádzajú stále, teda okrem jednej výnimky, ale tú vám neprezradím. Pretože je kniha takto rozdelená, môžeme sledovať situáciu na celom kontinente.

Uvedomujem si, že Marc asi chcel, aby bolo jeho dielo prepracované, ale niektorých to môže unudiť až k smrti. Je vždy výnimočné, keď striktne vyhradím cieľovú skupinu, – nerada to robím (nech si každý číta, na čo má chuť) – ale teraz sa mi nedá inak. S veľkou pravdepodobnosťou Black-out nie je nič pre ženy. Milé dámy, vy si to nevychutnáte. Ak vám slovo „technika“ nič nehovorí, vyhnite sa tomuto príbehu. Ja som si to vytrpela za nás všetky a zistila som, že v tomto príbehu sa budú vyžívať chlapi, lebo oni rozmýšľajú inak než my, a tento príbeh nie je zostavený pre normálne ženské myslenie. Mne skoro vybuchol mozog, no zároveň som sa veľmi nudila, pretože som všetko chápala s ťažkosťami. Čo vám poviem – typická žena.

Hodnotenie: 2/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Zelený kocúr.
 Knihu si kúpite napríklad v Martinuse alebo na bux.sk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly