streda 22. júna 2016

R.J. Pineiro - Pád

Jack pracuje pre vládu. Teraz má na starosti otestovať nový oblek pre kozmonautov, ktorý vyrobila jeho manželka. Angele verí, takže nemá dôvod pochybovať o tom, že by sa pri skoku do termosféry mohlo niečo pokaziť. Ale všetko načisto zlyhá. Nič nejde podľa plánu a Jack sa bojí, že nastala jeho posledná chvíľa, až kým...

...nedopadne na Zem.
Nezistí, že prežil, no nachádza sa v inom svete.
V paralelnom svete.
Vo svete, ktorý nepozná.
Jeho manželka nie je jeho manželka.
Pomaly odhaľuje, že je súčasťou diabolských plánov jedného šialenca, ktorý túži po neobmedzenej moci.
Musí sa rýchlo vrátiť domov. Ale ako?


Na knihu ma nalákala vesmírna tematika. O kvalite podobných románov som už čo-to počula – nie Marťana som, bohužiaľ, nečítala – a tak som sa rozhodla, že to prosto risknem. Chcela som zistiť, či sa mi to nebude zdať nudné. Poviete si, že som šialená, pretože mám literatúru, pri ktorej som si povedala, že to s ňou skúsim, ale ak by som nemala takýto prístup, väčšina mojich knižných klenotov by sa ku mne nedostala. Bol to aj tento prípad?
 
Prvých osemdesiatštyri strán bolo nezáživných. Pýtate sa, ako to tak presne viem? Jednoducho. Na už spomenutej strane sa konečne niečo začalo diať, a to som nemohla nechať bez povšimnutia. Od začiatku sa nudíte – v niečom som predsa len mala pravdu – a potom, ako blesk z jasného neba akcia a vy sa môžete od šťastia zblázniť. Už som sa stávala rezignujúcim čitateľom a aktivovala som v sebe systém, ktorý recenzenti poznajú ako „dočítam to aj keby ma malo vyrútiť, musím predsa napísať recenziu“. Áno, niekedy sa musíme až prekonávať, aby sme zostali profesionáli, ale kto nezažil, nevie... No tento príbeh svojim začiatkom nepekne klame, a to rovno v dvoch veciach; myslela som si, že dej sa bude odohrávať vo vesmíre, no väčšina z neho bola na Zemi, a druhá – najpodstatnejšia - vec je tá, že začiatok je nemastný-neslaný, no príbeh sa rozhýbe, stáva sa čoraz zložitejším a graduje. Vôbec som si nemyslela, že Pád má v sebe taký potenciál. Naozaj sa mi páčil.


Zbožňovala som aj iný aspekt knihy – na začiatku každej kapitoly bol citát, ktorý presne vystihoval situáciu, ktorá sa mala odohrať na najbližších stranách. S týmto trikom som sa stretla v dielach už veľakrát a vždy to dokáže zlepšiť kvalitu. Ani Pád nebol výnimkou. Dejová línia bola úžasná, a keď k tomu pripočítam aj krásne citáty, autor nemal čo pokaziť. Alebo predsa??

Toto nie je výčitka, len postreh a varovanie, aby ste si dávali pozor na jednu vec. Knihu sa snažte prečítať v celku. Nečítajte ďalšie, vyhraďte si na ňu čas – ak ho nemáte, tak ju ani neotvárajte, pretože ak by ste sa k nej chceli vrátiť o týždeň, nič by vám nedávalo zmysel. Je pravda, že sa môžete strácať v deji tak či tak, no aspoň budete viac v obraze. Nenechajte  sa rozptyľovať, lebo vtedy budete už úplne stratení. Príbeh je veľmi zložitý a dôvodom je viac paralelných svetov, do ktorých autor rád skáče bez nejakého upozornenia a ani vedecká terminológia vám nepridá na nálade. V strede románu som si povedala, že nemá význam všetkému chápať. Bolo to nad moje sily. Pád bol príliš technický, no aj s tým by ste mali rátať vzhľadom na tému diela.

Túto knihu odporúčam všetkým... ktorých tento príbeh zaujal, ale aj tým, ktorí si chcú prečítať niečo sofistikované a komplikované a nehľadajú v literatúre iba relax. Pád by pre vás mohol byť tou správnou voľbou.

Hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť v tomto skvelom internetovom kníhkupectve.

4 komentáre:

  1. Tahle knížka byla jednu dobu všude, ale pak se na nějakou dobu ztratila a já úplně zapomněla, že jsem si ji vlastně chtěla přečíst. Díky, žes mi to svou recenzí připomněla! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Myanmar,

      som rada, že som ti pomohla a verím, že si sa ku knihe už dostala :)

      Odstrániť
  2. Senzační recenze. Na Pád už se dlouho chystám, vypadá strašně slibně - tak snad už ho brzy pořídím :) Krásný den :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Kristýna,

      dúfam, že sa ti Pád bude páčiť aspoň tak, ako mne.
      Aj ja prajem krásny deň :)

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly