štvrtok 11. februára 2016

Dean Koontz - Mesto

Jonah žije v pohnutých časoch rokoch šesťdesiatych. Obklopuje ho násilie, rasová neznášanlivosť, hromadné útoky, no aj tak si dokázal vypestovať vášeň k hudbe. Jeho dedko je klavirista, takže hru na tomto nástroji má vnuk v krvi. Život by bol celkom dobrý, keby nemal Jonah nespoľahlivého, sebeckého otca, ktorý sa o syna vôbec nezaujíma. Celá domácnosť je na pleciach matky. S mamou má chlapec veľmi pekný, úprimný a srdečný vzťah, ale všetko sa zmení, keď sa na scéne zjaví záhadná žena, ktorá tvrdí, že je Mesto, v ktorom Jonah žije. V spánku mu ukáže tváre ľudí, ktorí páchajú zlo a postupne sa zlo vkradne aj do jeho reálneho sveta.
Tento úchvatný príbeh rozpráva Jonah, no už v dospelom veku, kedy analyzuje svoj život a tým nás vtiahne chtiac-nechtiac do deja strhujúceho, očarujúceho, dychberúceho dobrodružstva, ktoré predstavuje pády a vzostupy. Ani vo sne by vám nenapadlo, že táto kniha sa vám môže dostať tak hlboko pod kožu...


Dielo ani autora som nepoznala. Zaujala ma len anotácia, ktorá môže klamať, no aj tak som zariskovala a vyplatilo sa. Ďakujem, že som si tento skvost mohla prečítať a budem sa snažiť napísať recenziu, čo najlepšie, pretože Mesto si zaslúži vašu pozornosť. So sklamaním som zistila, že kniha nemala bohvieakú propagáciu. Prosto nedokážem pochopiť knižný biznis – na priemerné diela natrafíte všade, pri každej príležitosti vám udierajú do očí, no pravé skvosty sú kdesi zahrabané, kde ich nájdete len vtedy, ak sa dobre pozeráte a máte veľa času na „surfovanie“ po weboch vydavateľstiev a kníhkupectiev. Práve v tomto momente mám svoju prácu najradšej – keď môžem mojim čitateľom rozšíriť obzory knihou, ktorú väčšina nepozná.

Čím je taká výnimočná? Prvé dve kapitoly sa mi zdali nezáživné – nedokázala som si zvyknúť na rozprávača, pretože od hlavnej dejovej línie odbočoval a sústredil sa tiež na hudobnú scénu roku, na ktorý sa práve jeho život zameral. Vtedy som si so strachom prelistovala dielo – hm, málo priamej reči, skoro minimum, to bude hrôza – a mala som pochybnosti, či to prečítam do konca. Cítila som, že zas budem musieť využívať všetky moje finty, aby som seba samu oklamala a zdarne prišla až na záver. Nemohla som sa väčšmi mýliť...

Výborná vec na recenzovaní je tá, že keď vám nejaká kniha – ktorú ste si, podotýkam, sami vybrali – príde už nie je cesty späť a musíte ju dočítať aj keby fúriky z neba padali. Keby som si Mesto kúpila, asi by mi roky trónilo v poličke a sadal by naň prach. Úvodné kapitoly vedia zavážiť – buď vás to vtiahne, alebo nie. Samozrejme, že na internete sú aj ukážky z knihy, ale ja som sa tým netrápila a hlavné je, že som si ich ani nepozrela a teraz som za moju lenivosť veľmi vďačná. Asi by ma to odradilo a dielo by som obchádzala oblúkom.

Neviem, kedy nastal zlom, že z nudného rozprávača sa stal majster slova, ktorý vo vás svojim rozprávaním aktivoval celú škálu emócií až ste si mysleli, že ten nápor vás definitívne zničí, no stalo sa to tak náhle, že som nad tým ani neuvažovala. Ak máte depresiu, neodporúčam vám Mesto čítať, pretože ja som bola v dobrom duševnom stave, ale kniha ma na chvíľu položila a zrazu som v dobrom stave nebola. Zahltili ma všetky emócie. Od nejakého bodu som mala pocit, že hlavný hrdina je môj priateľ a neprávosti, ktoré sa mu stali, zasiahli silno aj mňa. Nebola som pripravená na to, že niekedy vo svojom živote budem sympatizovať s knižnou postavou, ale ak knihu čítate nadobudnete pocit, že celý príbeh vám rozpráva váš najlepší kamarát, s ktorým práve pijete kávu. To je na Meste to najmagickejšie – prinúti vás uveriť, že celá dejová línia je reálna, aj keď čítate o tom, že sa Jonahovi zhmotnilo mesto do ženy, ktorá mu pomáha prekonávať nástrahy, o ktorých ešte netuší. Autorovi som uverila všetko až do posledného písmenka. Dielo som čítala dňom aj nocou. Nedokázala som sa od neho odlepiť. Niekedy tvrdím, že počin by mohol mať viac strán, aby som mohla byť s krásnym príbehom dlhšie, no teraz tomu tak nie je. Jonah podal výpoveď o svojom živote a tým to končí. Akékoľvek predlžovanie by bolo umelé. Jediný spôsob, ako Mesto znovu oživiť je zas siahnuť po tomto skvoste, ktorý vykresľuje ľudské radosti, starosti a bolesť tak reálne, že vám z toho naskočia zimomriavky. No stojí to za prečítanie.

P.S. Teraz si uvedomujem, že som vás neoboznámila s ničím, čo sa v deji udialo, ale rozpísala som sa až-až a naozaj sa mi nechce vracať k tým srdcervúcim situáciám, z ktorých mi bolo zle na duši. Niečo vydedukujete z mojej anotácie, ale aj keby som písala o tomto počine slohovú prácu, nedokázala by som vám pretlmočiť pocity, ktoré vo mne zanechalo. Je to pre mňa zatiaľ najlepšia kniha, ktorú som mala v roku 2016 možnosť prečítať. Ďalšie slová sú zbytočné.

Bezpodmienečne si to prečítajte!!! Garantujem vám, že nebudete ľutovať. Táto kniha vám dá viac, ako si myslíte.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Magické Mesto si môžete kúpiť na tejto stránke.

3 komentáre:

  1. Pěkná recenze:) Já o této knize ještě neslyšela, ale jakmile ji někde uvidím, nebudu váhat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc pěkná recenze :) O knížce slyším poprvé, ale dost mě zaujala :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O knize jse neslyšela,ale zaujala mě - především tou uvěřitelností. Díky za zajímavý tip! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly