utorok 13. októbra 2015

Marek Zákopčan - Pod horúcim pieskom

http://www.vydavatelstvokoruna.sk/img/produkty/pod-horucim-pieskom-761697489.pngMáte radi mytológiu, záhady a dobrodružstvo, ktoré vám vyrazí dych? Ak áno, táto kniha je pre vás tá správna voľba.

Keď príde mladá Američanka do parížskeho múzea s požiadavkou, že potrebuje sprievodcu po meste faraónov, nik ani len netuší pravý zámer cesty. Katherine im zatají, že má iný cieľ – nájsť strýka, ktorý je už dlhšiu dobu nezvestný. Spolu s Tobiasom Vicenom, expertom na staroveké dejiny, sa vydávajú na nebezpečnú cestu plnú nástrah, lásky, ale aj sklamaní. Nevedia, že pátranie po stratenom príbuznom sa zmení na výpravu ohrozujúcu život, no taktiež zdravý rozum. Hľadajú totižto bájne Oko Egypta – kameň nesmiernej sily. Prežijú tento „výlet“ v zdraví alebo ich postihne nešťastie?


Obálka knihy môže účinne odradiť od pokusov prečítať si príbeh. Keby som nevedela, že Pod horúcim pieskom napísal Marek, asi by som dielo ignorovala. Koniec úprimnosti na úvod, iba som chcela poznamenať, že obálka nie je všetko, dôležitý je obsah – ak ste niečo od autora čítali, viete, čo tým myslím. Jeho počiny môžu mať akékoľvek grafické spracovanie, no kvalita písania zostáva rovnaká.

Na začiatku deja na čitateľov čaká dávka mytológie, ktorá je úžasne spracovaná. Hneď si knihu zamilujete. Spisovateľ dokáže úchvatne opísať niekdajších bohov, takže vaša predstavivosť ani nemusí pracovať na plné obrátky, aby ste sa ocitli v Egypte. Na toto všetko použil Marek minimum opisov, ale aj tak si ten, kto príbeh číta vie reálne predstaviť podobu mytologických bytostí. Za to mu patrí veľká pochvala – ako vždy, tak ani teraz nenudí, ide rovno k tomu, čo potrebujete poznať, opisy scvrkáva, no o nič nás tým neukráti. Vie, kedy má stopnúť príval faktov a kedy ich zas do dejovej línie pridať, takže človek sa o vzdialenej kultúre naučí viac, akoby čakal, pretože skutočnosti sú podané formou príbehu a ten sa vám vždy aspoň trošku vryje do pamäti.

Čo by som povedala o postavách; myslím si, že ich iba v krátkosti zhrniem, pretože ak ste skalní fanúšikovia tohto autora, tak isto viete, že postavy budú buď milo ironické, alebo dotieravo ironické, no aj tak si každú obľúbite – nezáleží na tom, či je to kladný alebo záporný hrdina, všetkých budete mať svojím spôsobom radi. Môžem vám garantovať, že v tejto knihe sa to zaujímavými osobami hemží a nie vždy ukazujú svoju pravú tvár.

Od Mareka by som si prečítala naozaj hocičo a príbeh Pod horúcim pieskom ma v tom len utvrdil. Oplýval napätím, zvratmi a fantáziou. Čo viac dodať? Asi len to, že, ako je to už u spisovateľa zvykom, do deja primiešal niečo, čo by sme si na začiatku diela nemysleli a odtajnil nám to s flegmatickým pokojom vo víre najväčšieho napätia. Toto ma obralo o reč a skutočne som sa bála, čo na mňa striehne na ďalších stranách. Môj strach mal svoje opodstatnenie. Pri autorovi nikdy neviete, ako zamieša karty a o ktoré postavy sa máte strachovať.

V knihe sa nachádza taktiež romantika, no nekraľuje jej. Mala som pocit, že to bola len vsuvka, pretože spisovateľ píše rád romantické diela, ale nechce ju čitateľovi násilne predostierať. Veľmi si to vážim. Práve takýto prístup mi vyhovuje. Možno to nebol zámer a je možné, že sa mýlim, ale aj tak si to cením.

Autorovi som recenzovala už niekoľko kníh a ustavične si pripomínam, že v ich dejoch boli zvraty tak nečakané, no zároveň také logické, že som to mala očakávať. V tomto prípade som chcela šípiť zradu hneď na začiatku, ale Marek ma dobehol. Na jeho autorské úskoky sa nedá pripraviť. Stále ma dokáže prekvapiť, ako vie pútavo písať – až tak pútavo, že netuším, čo sa deje za hlavnou dejovou líniou a aké plány spriada. Kvalita písania u neho neklesla, takže jeho priaznivci si znovu prídu na svoje. Pod horúcim pieskom vrelo odporúčam - je to krásny príbeh. Dielo je vhodné na tieto chladnejšie večery – Egypt vám dodá ilúziu tepla, takže keď budete počin čítať, ocitnete sa v úplne inej krajine.

Hodnotenie: 5/5

 Za poskytnutie pôvodného recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Koruna.
Za poslanie náhradnej knihy aj s krásnym venovaním ďakujem autorovi.
Knihu si môžete kúpiť na Martinuse.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly