sobota 21. marca 2015

Keith R. A. DeCandido - Ospalá Díra (Děti revoluce)

http://www.knihcentrum.sk/content/images/19623300_0.jpgSeriál Sleepy Hollow asi každý pozná alebo o ňom už aspoň raz počul. Ja som ho zvykla pozerať, no pre nedostatok času som nevidela už veľa častí. Seriál bol úžasný, no je taká dobrá aj kniha? Do čítania som sa pustila z toho dôvodu, že som chcela zistiť, či sa dielo podľa seriálovej predlohy podarilo alebo to bol krok vedľa. Aký je rozdiel medzi seriálom na motív knihy a knihou na motív seriálu? Ak mám pravdu napísať, veľký.

Ichabod Crane a Abbie Millsová spolu spolupracujú už nejaký ten piatok. Autor čitateľa neoboznámi so začiatkom seriálu. Hneď ho vhodí do deja medzi epizódy "Golem" a "Nádoba", takže naozaj musíte vidieť aspoň prvú sériu Sleepy Hollow. Inak sa v tom budete strácať. Pri čítaní som zažívala aj také okamihy, kedy som pochybovala, že som tie časti videla, no ako sa ukázalo, pozerala som ich. Zistila som, že autor príbeh rozšíril. Bola to dobrá voľba?

Neviem, či mu práve tento ťah vyšiel, no každý čitateľ je iný. Ak nie ste "knihomoľ" a chcete po knihe siahnuť iba kvôli seriálu, ktorý zbožňujete, rozšírenie príbehu je pre vás to pravé. Dozviete sa aj veci, ktoré v epizódach spomenuté neboli a nahliadnete do myšlienok každej postavy. Pre fanúšika Ospalej diery neexistuje nič lepšie. Síce budete musieť pretrpieť strany, ktoré rozprávajú pre vás známy dej, no oplatí sa pokračovať, pretože sú tam aj neznáme momenty. Treba vydržať, lebo spisovateľ sa rozhodol, že niektoré veci a situácie ozrejmí ešte raz a to predstavuje najnudnejšie časti knihy. Seriáloví maniaci poznajú každú epizódu odpredu aj odzadu, takže autorove opakovanie sa je rušivý element, ktorý by mal byť, podľa mňa, z knihy úplne vyškrtnutý.

Ak si chcete knihu prečítať ako seriálový nadšenec a zároveň aj "knihomoľ", je viac ako nad slnko jasnejšie, že tam nájdete viac chýb, ako je potrebné, a príbeh si až tak veľmi neužijete, ako prvá spomínaná skupina "občasných" čitateľov. Do tejto druhej kategórie sa zaraďujem aj ja, takže vám môžem povedať z vlastnej skúsenosti, čo sa mi na diele nepáčilo.

Ešte nikdy som nečítala knihu inšpirovanú seriálom alebo filmom, takže ma táto kniha veľmi lákala. Bola som si vedomá, že by to pre mňa nemusela byť tá najšťastnejšia voľba, no aj tak som si ju chcela prečítať, pretože seriál s hororovým nádychom som milovala a bola som zvedavá, či budem mať zimomriavky aj pri písanej forme. Podarilo sa autorovi dosiahnuť taký istý efekt? Jednoznačná odpoveď znie nie. Spisovateľ vynechával detaily na utvorenie strašidelnej atmosféry, ktoré som tam potrebovala nájsť, a ktoré boli v seriálovej podobe samozrejmé. Sleepy Hollow som radšej nepozerala, keď sa zotmelo, pretože by som sa skutočne bála. Knihu by som mohla čítať v noci, iba pri baterke a nič by sa nestalo. Uvedomujem si, že autor mal obmedzené možnosti - žiadne kamerové efekty, ani strašidelná hudba, ktorá by bola predzvesťou, že sa niečo udeje -, ale v písanej verzii sa nachádzala absencia opisov udalosti, ktoré mali byť strašidelné, no neboli, pretože autor to nevedel dobre podať. Priznávam sa, že ani ja by som nevedela, ako to napísať, no zopár hororových diel som čítala a zvyčajne sa podobali na horor. Toto, bohužiaľ, nie.

Prečítať si knihu na motív seriálu? Ak ste seriálový maniak, tak určite áno. Ozrejmite si pár situácií a budete vedieť, čo si postavy myslia. Spisovateľ ponechal ich osobnosti nezmenené - presne ako v seriáli -, takže Ichabodovými hláškami sa to priam hemží a to vyčarí úsmev na tvári čitateľa. Bez neho by to nebolo ono. Tak, ako ho mám rada v seriáli, mám ho rada aj v knihe. Musím pochváliť autora, že sa držal presne línie Sleepy Hollow a nemal tendenciu úplne zmeniť dej. No, ak ste viac čitateľ, ako divák, nájdete v knihe chyby, ktoré by sa vám nemuseli páčiť.

Hodnotenie: 2,5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Ak si chcete rozšíriť vedomosti o Sleepy Hollow, knihu si môžete kúpiť v tomto skvelom internetovom kníhkupectve.

2 komentáre:

  1. Ale ne, ono se to vážně (ne)podařilo napsat bez alespoň trochu "strašidelné" atmosféry? Asi raději zůstanu u seriálu. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly