štvrtok 18. decembra 2014

Nathan Filer - Šok z pádu

http://www.slovtatran.sk/assets/images/thumb/fe_cat_main/sokzpadutitulkapress.jpgMatthew počuje hlas. Hlas svojho hendikepovaného brata, ktorý zomrel na rodinnej dovolenke. Atmosféra v rodine sa z jedného dňa na druhý zmenila. Každý prežíva svoj smútok inak. Takáto tragédia je pre dieťa veľkou psychickou záťažou, a tak sa u hlavného hrdinu začína prejavovať schizofrénia. Čas plynie a choroba sa zhoršuje. Prečo sa mu Simon, jeho brat, stále objavuje? Ako vlastne zomrel?
Kniha je napísaná z pohľadu hlavnej postavy. Matt sa čitateľom aj prihovára. Pozoruje svet svojimi očami a nie vždy jeho zápisky odrážajú skutočnú situáciu. Žije vo vlastnom svete, s bratom po boku. V diele sa opisuje aj krásny súrodenecký vzťah, ktorý nie je vždy ideálny, no je naplnený čistou láskou, ktorú neohrozila ani smrť.

Tatran vydáva nádherné kvalitné diela. O tom už niet pochýb. Sú to knihy, ktoré vás zahrejú na duši, niečo vo vás zanechajú a ešte dlho rozmýšľate, aké posolstvo chceli čitateľovi dať. Ani teraz tomu nie je inak. Toto dielo je emocionálna smršť. Navždy zostane vo vašich srdciach. Som rada, že takýto knižný skvost vlastním. Šok z pádu je nádherne smutný príbeh, ktorý búra všetky predsudky, ktoré sú zakorenené v ľuďoch už od nepamäti. Vraví nám, že osôb s duševnými chorobami sa nemáme báť. Aj to sú len ľudia. Ľudia, ktorí si hľadajú svoje miesto na Zemi.

Matt prežíva dobré, aj zlé dni. Niekedy pociťuje zlosť ku všetkým naokolo, no vo všeobecnosti je to dobrý chlapec, ktorý musí deň, čo deň bojovať so svojou chorobou, ktorú dostáva ťažko pod kontrolu. Musí užívať lieky, ktoré nechce. Jeho brat mu veľmi chýba. To on bol hnacím motorom celej rodiny, ale keď tu nie je, všetko je iné. Rodičia sú iní. Malé dieťa túto zmenu nedokáže pochopiť.

Autor je ku svojim postávam láskavý. Neprezradí nám nič, čo by samé nechceli rozpovedať. Pomalými krôčikmi sa dostávame ďalej a ďalej až na úplný koniec, no je to veľmi ťažká cesta (ako pre postavy, tak aj pre samotného čitateľa). Zisťujeme, do akej miery dokáže schizofrénia jedného člena rodiny ovplyvniť životy príbuzných, ako s ňou jedinec bojuje, no bezvýsledne. Potrebuje pomocnú ruku. Sám nezmôže nič, aj keď sa o to snaží.

Kniha je napísaná chaoticky, pretože rozprávačom je hlavný hrdina. Skoro stále odbočuje od niečoho, čo chcel objasniť, opakuje sa, stráca niť myšlienok... Ako som už spomenula, je vo vlastnom svete, kde sú jeho myšlienky roztrúsené všetkými smermi, no prekvapením je, že aj tak sa dielo výborne číta. Na záver dostaneme všetky odpovede na naše otázky. Vôbec sa nemusíte báť, keď sa v deji stratíte, pretože aj to sa stane. Čítajte a veci sa vyriešia. Príbeh je podaný z pohľadu schizofrenika, takže vás náročky nechce zmiasť, on sám je zmätený. Ale vďaka tomu môžete preniknúť do jeho mysle a zistiť, ako sa cíti.

Šok z pádu je veľmi emocionálna kniha. Mattove pocity, interakcia s okolím, prítomnosť jeho zosnulého brata a opis toho, aký vplyv má na celú rodinu schizofrénia mladého človeka (človeka, ktorý sa nechcel so svojim bratom rozlúčiť ani po smrti) zaručujú, že dielo budete čítať ako na ihlách, s vreckovkami poruke, so slzami na krajíčku a s veľkou dávkou empatie. Táto kniha vás vyšťaví, no aj tak ju budete ospevovať na každom kroku, pretože je pravdivá, krásna a smutná zároveň a zaručí, že sa budete na svet pozerať inými očami.

Hodnotenie: 5/5
 
Veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Tatran za to, že vydalo taký nádherný príbeh.
Knihu si môžete kúpiť napríklad na Martinuse alebo v Knihcentre. (Vydavateľstvo vydalo pomerne malý počet kusov, takže si ju radšej kupujte hneď. Verím, že bude čoskoro vypredaná.)

5 komentárov:

  1. Keď som si prečítala začiatok tak si vravím "hm, rodina poznačená tragédiou, hm, to asi nie...", ale postupom času sa to zmenilo na: ono by to asi za prečítanie stálo a čo vlastne viem o schizofrénii? Takže vďaka za recenziu (neviem, či by som si knihu inak všimla) a hádam sa k nej raz dostanem.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som veľmi rada, že ti moja recenzia pomohla. Ani ja som nevedela, čo od knihy očakávať, no napokon to bol nádherný príbeh a knihu vrelo doporučujem každému :)

      Odstrániť
  2. Keď som zo začiatku čítala anotáciu, kniha na mňa pôsobila trochu desivo, pretože som sa s takýmto typom kníh ešte nestretla, no všetko je prvý raz po prvý raz a ja verím, že sa mi i vďaka tvojej trefnej recenzii bude páčiť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Zuzka. Verím, že sa ti bude páčiť, pretože máš rada dojemné príbehy :)

      Odstrániť
  3. Zachránilas mě! Zapomněla jsem, jak se tato kniha jmenuje, chci si ji totiž koupit:)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly