sobota 6. decembra 2014

Anders de la Motte - Bublina

http://data.bux.sk/book/020/168/0201680/large-bublina.jpgZáverečná časť trilógie Hra nás oboznámi s tým, na akom pozadí sa hra odohrávala a prečo vznikla. HP sa pokúsi zistiť pravdu za každú cenu a jeho paranoické stavy mu to výrazne skomplikujú. Keď chcete niečo odhaliť, určite sa nezamknete v byte. HP na to príde čoskoro a celkom nedobrovoľne sa spolčí s ďalšími ľuďmi, aby dostali Hru na lopatky. Alebo dostane Hra na lopatky ich? Ona je všemocná, no je aj neporaziteľná?
Rebecca, Henrikova sestra, sa pokúša zachrániť svoj vzťah s priateľom. Ich vzťah je naštrbený od incidentu, ktorý zmenil ich životy a oslabil dôveru. Okrem vzťahových problémov sa musí vysporiadať aj s novou prácou. Pracuje v bezpečnostnej službe rozrastajúceho sa IT impéria v PayTagu. Kto by to povedal? Aj Henrika zaskočí táto správa nepripraveného a snaží sa sestru chrániť pred nežiadúcimi vplyvmi Hry, ktorá mu zničila život. Aké plány má Hra s Rebeccou? Prečo dostala list z banky, že ona a jej brat sú vlastníkmi sejfu? Čo v sebe sejf ukrýva? Môže im otcovo tajomstvo ešte viac pokaziť životy, ako to, čo prežili doteraz?

Myslela som si, že Ikar tretí diel nevydá. Po dlhšom čakaní som sa predsa len dočkala, a keď som zistila, že budem mať doma aj poslednú časť, len-len, že som nespadla zo stoličky. Konečne som si mohla prečítať, ako sa to napokon skončí. V mene všetkých fanúšikov tejto série ďakujem vydavateľstvu Ikar, za to, že vydalo aj posledný diel. Séria bude kompletná! Mám veľkú radosť.

HP si zas lieči (Alebo prehlbuje?) svoje stavy paranoje, ale z nejakého dôvodu, ktorý neviem popísať, sa mi to už nezdalo humorné. Avšak, HP už nie je HP. Aj mňa táto skutočnosť prekvapila a nevedela som, čo si mám o tom všetkom myslieť. Dospel? Asi. Ale mne sa taký nepáčil. Už robil aj menej omylov. Kde sa stratili charakteristické črty hlavnej postavy? Tej, ktorú som mala tak rada? On stále ťahal celú knihu a vždy, keď som bola na vážkach, ako ju ohodnotiť, spomenula som si na neho a už som vedela, že menej ako plný počet jej nedám. Teraz sa to obrátilo. On bol najslabším článkom tejto časti a ja som to čítala iba kvôli informáciám o Hre. Dej ma posúval ďalej, nie postavy. Aj keď... výnimka by sa našla. Alebo výnimky?

Na scéne sa objavili ujo Tage a svojská postavička Mange Sandström, ktorí výrazne pohli dejom. Obidvaja muži majú tajomstvo, takže sú dokonalým terčom čitateľského záujmu. Aj ich konfrontácie s hlavnými postavami sú vždy zaujímavé a tajomné. Ako sa dá odlíšiť priateľ od nepriateľa? Vlastne, existuje nejaký priateľ? Nie je všetko iba hra?

Fakty sem-tam popretkávané akciou? Nie, omnoho lepšie by to bolo naopak. Bohužiaľ, stalo sa to, že fakty mali v Bubline väčšiu váhu, ako napätie a akcia, čo je síce pochopiteľné, no mne to nevyhovovalo. Áno, chcela som sa dopátrať ku pravde, ale nie za cenu, že autor utlmí každú akciu a umiestní ju na druhé miesto. Tento ťah mu nevyšiel. Došiel mu dych a bolo to cítiť. Od začiatku až po koniec som dielom preplávala bez väčšieho záujmu a čakala som na informáciu, ktorá mi vyrazí dych. Stalo sa tak, ale musela som sa dostať až k posledným stránkam. Dobre, určite si poviete, že som sa na túto knihu netešila, mala som vedieť, že tento diel je zameraný skôr na fakty a objasnenie skutočností. Vedela som to a práve na to som sa veľmi tešila, no myslím si, že záverečná časť trilógie by sa dokázala poňať aj inak. V Hre a Šume bolo akcie neúrekom, ale dozvedeli sme sa aj cenné informácie o Hre. Naozaj som verila, že taký nádych bude mať aj Bublina, no nemala a to ma sklamalo. Mala som dojem, že spisovateľ napísal túto časť iba preto, aby zakončil sériu a došli mu nápady. Aj snaha sa cení a ja som veľmi rada, že som sa dopátrala ku pravde, ale mala som úplne iné predstavy, akým smerom sa bude kniha zozačiatku uberať.

Aj keď som nedostala to, čo som očakávala (mala som veľké očakávania, ktoré sa mi celkom nesplnili), ak ste fanúšikom tejto trilógie, musíte mať aj Bublinu, pretože záver vám vyrazí dych a posledné strany vám budú víriť v hlave veľmi, veľmi dlho. Autor sa s čitateľom pekne zahral a ja som len otvárala ústa. Toto bolo to, čo som hľadala v celej knihe. Toto bol dôvod, pre ktorý si musíte prečítať aj Bublinu. Prosto musíte, aj keď je slabšia v porovnaní so zvyšnými časťami.

Hodnotenie: 3,5/5

Ešte raz ďakujem vydavateľstvu IKAR  za to, že vydalo túto knihu.
Bublinu - záverečný diel trilógie Hra - si môžete kúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Vydarená recenzia, aj keď je škoda, že kniha nesplnila tvoje očakávania. Ja sa do série asi púšťať nebudem, aj keď nikdy nehovor nikdy.:D Každopádne je super, že vyšla kompletná.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem :) Prvé dve časti sú úžasné, takže by si to skúsiť mohla.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly