sobota 9. augusta 2014

George R.R. Martin - Hra o tróny

http://www.slovtatran.sk/assets/images/thumb/fe_cat_main/hraotronyititulkatlac.jpgVydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 656
Väzba: tvrdá s prebalom
Diel: Prvý

Hra o tróny rozpráva príbeh, ktorý prechádza z krutej krajiny ľadu do letného kráľovstva epikurejského bohatstva, kde sa rozpletajú osudy lordov a dám, vojakov a čarodejníkov, vrahov a zloduchov, spojené v časoch zlovestných znamení. Záhadná skupina bojovníkov s mečmi z neznámeho kovu, kmeň divochov, privádzajúci ľudí do šialenstva, krutý dračí princ, ktorý vymení svoju sestru za trón, dieťa strácajúce sa v súmraku medzi životom a smrťou a odhodlaná žena, ktorá sa vydáva na zradnú cestu, aby ochránila všetko, čo je jej drahé. Uprostred celého tohto diania, príbehov plných tragédií aj zrady, spojencov aj nepriateľov, visí osud rodu Starkovcov na vlásku. Z každej strany čelia útokom a snažia sa zvíťaziť v najkrutejšej z bitiek – v hre o tróny.
Hra o tróny je jedinečným čitateľským zážitkom, knihou, ktorá vás pohltí hneď od prvých stránok. Na motívy ságy bol natočený mimoriadne úspešný seriál z produkcie HBO.
Kniha rozpráva príbeh o juhu a severe krajiny. Na juhu niekto zavraždil kráľovho radcu a vládca si povoláva svojho najlepšieho priateľa, Eddarda Starka, aby zastal tento post. Všetci dobre vedia, že ak tú ponuku príjme, bude mu visieť nad hlavou Damoklov meč. No navzdory pochybnostiam sa aj tak sťahuje zo zimnej krajiny do večne slnečného kráľovstva. Tam ho ale čakajú intrigy, sprisahania a tajomstvá, ktoré by sa nemali nikdy odkryť. Ako to zvládne on, muž, ktorý si cení česť a lojalitu nadovšetko? Dá sa zlákať vidinou bohatstva alebo zostane nezmenený?

Dielo je napísané z rôznych pohľadov. Je ich osem, no nebojte sa, v deji sa nestratíte. Najprv som sa zľakla, že v tom budem mať zmätok, ale napokon sa mi to javilo, ako vynikajúci autorov ťah. Pohľady sa menili, no príbeh sa posúval vpred, takže tam nenájdeme viac názorov na jednu situáciu a myslím si, že takto je to vyhovujúce. Každý má svojské myšlienkové pochody, ale ani jediná postava nebola rušivá, skôr zaujímavá a určite má čitateľovi čo ponúknuť.

"Keď hráte hru o tróny, tak buď vyhráte alebo zahyniete. Tu niet strednej cesty."
(str. 392)

Vždy vám radím, že najprv si pozrite vysvetlivky, no toto nie je ten prípad. Ja som začínala koncom, aby som pochopila rodinné väzby (ktorých bolo neúrekom) a veľmi ma to zmiatlo, takže som pokračovala príbehom a dúfala som, že spisovateľ dokáže všetko dobre vysvetliť. Nesklamal ma a ja som každou novou stránkou chápala viac a viac.

Hra o tróny bola šialene dobrá, šialene divná a šialene dobre prepracovaná. Ale to najdôležitejšie je, že z nej sršalo šialenstvo na každom riadku. Autor zabíjal svoje postavy, akoby mu to robilo potešenie a priam sa v tom celom krviprelievaní vyžíval. Bolo mu úplne jedno, koho nechá zomrieť a ja som niekedy iba nešťastne pozerala na to, akým smerom sa dej uberá. Nechať zomrieť ústredné postavy? Prečo nie? Martin si to môže pokojne dovoliť, pretože kniha je taká rozsiahla, že knižných hrdinov má aj na dvanásť príbehov, čo je úchvatné.

Slovenské vydanie sa vydarilo. Síce seriál v češtine nepozerám, no ako som si mohla všimnúť, väčšinou sa kritizuje preklad knihy. Mne osobne vyhovoval, je napísaný dobre a slovíčka, ktoré prekladateľky použili, sú zvolené vynikajúco. Áno, dielo má dve prekladateľky a vôbec to nie je poznať. Naozaj píšem pravdu, pretože doteraz som nevedela, že je tomu tak.

Táto obšírna kniha vám ponúkne veľa. Je to najlepšia fantasy, ktorú som kedy čítala a príbeh si zamilujete od prvej stránky. Budete s postavami prežívať radosť aj smútok a niekedy sa vám bude zdať autor nespravodlivý. Príbeh nie je iba o zabíjaní (aj keď tvorí pilier deja), ale aj o láske a spolupatričnosti. Aby ste si dielo užili, musíte sa naň veľmi sústrediť, pretože ak nie, potom by vám mohol uniknúť dôležitý detail. Hru o tróny odporúčam naozaj všetkým. Myslím, že na svoje si prídu hlavne chlapci, ale aj dievčatá by to mohlo zaujať.

Hodnotenie: 4,5/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh-Kvncfw0Umybuj4lR0Aqm0GMbLbAvznep2KE72w3dS_E001C6IRxG-3IEX9XNO5r-nkc0wt0zo6suUvk5x-eHYQU6AnJFTwryELzpBqLz833I1df4YCJRHnoNJj-egmdCR6bPLlnnShL/s1600/star3.png
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Knihu si môžete kúpiť TU.

9 komentárov:

  1. To znie... šialene, ale dobre.:D Akurát stále neviem, či je to niečo pre mňa, ale ktovie, možno raz.:) Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je určená všetkým, no od 15 rokov. Mladším ročníkom by som ju nedoporučovala :)

      Odstrániť
  2. Píseň ledu a ohně je skvělá série :)
    Já právě čtu Tanec s draky a kvalita je pořád dost vysoká.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Samé pochvaly sa na túto knihu valia. Určite si celú sériu prečítam, ale až keď si budem môcť prečítať všetky diely naraz. V poslednom čase som si uvedomila, aký je problém vracať sa k rozčítaným sériám po roku-dvoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Téda, zjavne ťa naozaj nadchla. Vyzerá zaujímavo, videla som aj seriál, ale ten ma nejak nezaujal. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na základe tvojej recenzie by som sa hneď rada začítala, ale na to by som potrebovala, aby bol zajtra Štedrý deň a za ním vytúžené voľno s večermi stvorenými pre bichle. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly