utorok 19. augusta 2014

Chevy Stevensová - Nepoznaný

http://data.bux.sk/book/020/188/0201887/large-nepoznany.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 368
 Väzba: pevná s prebalom

Čo prežíva adoptované dieťa v rodine, v ktorej sa neskôr narodia dve vlastné deti? Túži nájsť svojich vlastných rodičov a zistiť, prečo sa jej vzdali.
Tridsaťtriročná Sara Gallagherová sa pustí do pátrania. Nájde svoju biologickú matku, no tá ju zdesene odmieta. Hľadá ďalej a s hrôzou zisťuje, že jej otec je sériový vrah žien a jej matka jediná žena, ktorá jeho útok prežila. Senzáciechtiví novinári príbeh zverejnia na internete a otec, ktorý vôbec nevedel, že má dcéru, sa s ňou telefonicky skontaktuje. Chce ju spoznať, vidieť, chce sa s ňou stretnúť, dokonca s ňou žiť.
Sara by najradšej zatvorila dvere na miestnosti s roky pochovaným tajomstvom a vrátila sa k svojmu predchádzajúcemu normálnemu životu. Ale udalosti sa neúprosne rútia dopredu.
Pomáha polícii chytiť sériového vraha, riskuje svoj život i pokoj vlastnej dcéry, snúbenca. Ako posadnutá chce odhaliť všetko, čo ju s ním spája. A hlavne ho chce dostať za mreže.
Všetky tajomstvá sa však nikdy nepodarí odhaliť.

Na úvod vám chcem ozrejmiť, že anotácia vám prezradí polovicu príbehu, takže vás nepoteším. Ani ja som z toho nebola dvakrát nadšená a myslela som si, že príbeh mi už nemá čo ponúknuť, ale mýlila som sa. Síce to nie je kniha, ktorá úplne očarí a nebudete na ňu môcť zabudnúť, no za prečítanie predsa len stojí.

Saru ako malú adoptovali. Nikdy nepoznala svojich biologických rodičov. Stále má však pocit, že jej niečo chýba a tak chce zistiť odkiaľ pochádza. Netuší však, že týmto krokom sa dostáva nad priepasť života a smrti. Jej otec je veľmi nebezpečný muž. Dokázal by ublížiť aj svojej vlastnej dcére? Ako sa Sara vymaní z tejto nebezpečnej hry, ktorú začala hrať ako prvá? Podarí sa jej zachrániť rodinu alebo stratí aj to, čím si bola dovtedy istá?

Čas povie mnoho vecí. Celý život narážam na čas - obyčajne preto, že pre mňa nejde dosť rýchlo. A potom prídu okamihy, keď sa doslova rúti a nedá sa zastaviť.
(str. 339)

Na tejto knihe je zvláštny jeden fakt, a to, že je napísaná retrospektívne. Sara sa potrebuje vyrozprávať svojej psychologičke, a tak za ňou chodí skoro každý deň a opisuje jej udalosti, ktoré sa stali pred pár dňami. Celý dej sa nám odkrýva práve pri takýchto sedeniach, takže sa do diela vkradne aj analyzovanie danej situácie hlavnou hrdinkou, ktorá rozpráva, čo by urobila inak, aby predišla komplikáciám, ktorým teraz musí čeliť.

Napätie bolo dávkované po kúskoch, ale čitateľ si ani neuvedomí, že tam je a to mi prekážalo. Jediná vec, ktorá ma držala v strehu, boli telefonické rozhovory medzi Sarou a sériovým vrahom. Vtedy som netušila, čo sa môže udiať, pretože tá osoba bola nevyspytateľná, výbušná a pomätená. Najhrôzostrašnejšie bolo to, že jej biologický otec vždy vedel, keď ho oklamala a vyvodil z toho dôsledky. Hlavná postava si musela dať veľký pozor, čo pred ním spomenie, pretože jednou vetou mohla ohroziť celú rodinu. No tá správna akcia prišla, samozrejme, až na konci knihy.

Kniha bola dobre napísaná. Autorkin štýl mi sadol a príbeh sa čítal veľmi rýchlo. Myslela som si, že dielo je triler ako vyšitý, no spracovanie ma prekvapilo. Skôr by som ho hodnotila ako psychologický román, pretože som tam našla miernu absenciu napätia a dej sa zvyčajne sústreďoval na pocity postáv a analyzoval ich do hĺbky. Príbeh Nepoznaný je kvalitné čítanie, no mala som pocit, že ani spisovateľka nevie, na čo sa má skôr sústrediť. Chcela napísať triler, ale ženský podpis sa v ňom nezaprie, preto som nedostala knihu, akú som očakávala. Autorky sú expertky na citovú stránku veci a snažia sa všetko rozpitvávať. V tomto diele sa mi to ale moc nepáčilo.

Hodnotenie: 3,5/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh-Kvncfw0Umybuj4lR0Aqm0GMbLbAvznep2KE72w3dS_E001C6IRxG-3IEX9XNO5r-nkc0wt0zo6suUvk5x-eHYQU6AnJFTwryELzpBqLz833I1df4YCJRHnoNJj-egmdCR6bPLlnnShL/s1600/star3.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.png

4 komentáre:

  1. Pôsobí na mňa až ako kniha, ktorá spôsobí zimomriavky. Ale obálka ma zaujala.
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja osobne radšej čítam Young Adult žánre ale anotka aj recenzia ma celkom zaujala. I kedˇ mám pocit,že si z tej knihy nebola až tak nadšená podľa mňa bola taká že dobrá keď sa nudíte. Mňa hlavne zaujal ten retrospektívny štýl. Ešte som nič také nečítala. Možno by som si ju vypožičala z knižnice,kebyže fakt nemám čo čítať,ale tak..hmm ktovie..

    -Berry z blogu featherlets.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som už v recenzií spomenula, chýbalo mi tam napätie, takže preto som z nej nebola veľmi nadšená. Druhá vec bola tá, že anotácia mi prezradila polovicu príbehu, tak ma skoro nič neprekvapilo.

      Odstrániť
  3. Anotáciu som preskočila.:D Neznie to zle, ale ani ma kniha úplne neláka. Zaujala ma tá retrospektíva každopádne.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly