utorok 15. júla 2014

John Grisham - Platanový rad

http://data.bux.sk/book/020/222/0202223/large-platanovy_rad.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 544
 Väzba: pevná s prebalom
John Grisham sa vracia do Clantonu, dejiska jedného z najpopulárnejších románov Kedy zabiť, do tej istej súdnej siene, v ktorej Jake Brigance obhajoval Carla Leeho Haileyho, zúfalého otca znásilneného dievčatka. Mladý advokát Jake Brigance opäť rieši prípad, v ktorom ide o rasové napätie a staré krivdy.
Seth Hubbard je bohatý podnikateľ. Zomiera na rakovinu. Nikomu neverí. Predtým, ako sa obesí na starom platane, vlastnoručne napíše nový závet. Tento dokument vtiahne Hubbardove dospelé deti, jeho čiernu gazdinú aj Jaka Brigancea do rovnako dramatického konfliktu, akým bol proces s Carlom Leem Haileym, vďaka ktorému sa Jake preslávil. Nový závet vyvolá množstvo otázok, ale na máloktorú odpovie. Prečo Hubbard odkázal takmer celý majetok svojej gazdinej? Ovplyvnila chemoterapia a lieky proti bolesti jeho úsudok? A ako to všetko súvisí s miestom, ktoré kedysi volali Platanový rad?

Čo viedlo podnikateľa Setha, aby pár hodín pred svojou samovraždou napísal ďalší závet, keď už jeden  mal a ten sa diametrálne odlišoval od toho druhého? Strhne sa neľútostný boj o dedičstvo a nikto ani len netuší, ktorý testament sa vyhlási za právoplatný. Ide o veľké peniaze a vynárajú sa ľudia, ktorí chcú ťažiť z celej situácie a myslia iba na svoj profit. Jedno je isté: Sudca a porotcovia budú mať čo robiť, aby vyriešili tento rébus. Budú na strane Sethových príbuzných alebo sa priklonia k najnovšej poslednej vôli podnikateľa? Právnik Jake sa chtiac-nechtiac zamieša do tohto sporu a bude musieť hájiť záujmy zosnulého.

Z anotácie vyplýva, že táto kniha je druhý diel zo série o Jakovi Briganceovi, teda je vhodné, aby som vám ozrejmila, že môžete čítať Platanový rad aj keď ste nečítali prvú časť. Ak sa v diele vyskytli narážky na prvú knihu, autor všetko bravúrne vysvetlil. Nedoporučujem vám to iba v tom prípade, ak si chcete prečítať prvý diel, lebo tu sa nachádza celá pointa prvého príbehu s právnikom Jakom.

Dedičské konanie nepatrilo k jeho obľúbeným činnostiam, ale veľká pozostalosť zvyčajne  znamenala pre niekoho v meste slušný zárobok.
(str. 19)

Jaka som mala rada, no zo začiatku mu išlo o peniaze kvôli tomu, čo sa stalo v prvej časti. Musel zabezpečiť rodinu. Potom sa stal ľudskejším a obľúbila som si ho viac.  V Platanovom rade sa nachádzajú ďalšie svojské, priam komické, postavičky, ktoré dajú príbehu ten správny ráz. Myslela som si, že právnici sa správajú inak, no aj oni sú iba ľudia. Navzájom si robili všelijaké zákernosti, ktoré vyčaria čitateľovi úsmev na tvári v (niekedy) ponurej atmosfére deja.

Najprv sa zdalo, že spisovateľ celý príbeh až nehorázne naťahuje a ja som ho za to nenávidela. Každý sa dovtípi, že to urobil schválne. Priznávam, že nám musel ozrejmiť situáciu, ale myslím si, že by sa to dalo aj skrátiť. Toto slimačie tempo sa skončilo práve v tej najsprávnejšej chvíli - vtedy, keď ma to už začínalo nudiť. Autor vedel, kedy ma stopnúť príval faktov a nahradiť ich akciou, napätím a nekončiacimi otázkami. Vôbec som neodhalila pravý potenciál diela a zostala som v nemom úžase, keď sa príbeh zvrtol a uberal sa nečakaným smerom.

Spisovateľ podľa môjho názoru balansoval medzi dvoma protipólmi; na začiatku nudné časti vystriedali po pár stranách  pasáže plné napätia, ale pretože úžasných častí bolo viac, ako tých menej dobrých, bolo to vynikajúce čítanie. Síce nechápem, aký význam mali nezáživné časti, no, chvalabohu, že sa nachádzali v úvode diela, takže kvalitu knihy to nijako výrazne neovplyvnilo a ja som ju čítala ako na ihlách. Platanový rad určite doporučujem skalným fanúšikom autora, ako aj tým, ktorí od neho ešte nič nečítali. Pokojne môžete začať napríklad touto knihou.

Hodnotenie: 4/5
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR .
Knihu si môžete kúpiť TU.

5 komentárov:

  1. Tie protikladné časti sú zvláštne, ale inak to znie dobre.:) A super napísaná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O knihe počujem prvýkrát, ale autor mi je nejako podvedome známy. Kniha vyzerá zaujímavo, aj keď mi príde ako detektívka a to nie je veľmi pre mňa. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nedá sa to považovať za detektívku, no v niečom sa to na ten žáner podobá. Neviem povedať či by ti sadla, ale treba skúsiť :)

      Odstrániť
  3. Pekná recenzia :)
    Myslím, že Grisham má medzi čitateľmi viac mužov, preto možno niektoré časti pôsobia tak chlapsky - jasne, stručne, logicky - my baby máme rady viac obkecov :D
    Ale mne sa kniha tiež páčila, hlavne to, že sa točila okolo tém, ktorá ma v podstate predtým nejako nezaujímali (rasové problémy, dedičstvo...), ale po pár stranách ma to úplne vtiahlo do deja.
    Takže ja tiež odporúčam ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly