sobota 5. júla 2014

Erik Larson - V pavilóne šeliem

http://www.slovtatran.sk/assets/images/thumb/fe_cat_main/pavilonseliem.jpgVydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 340
Väzba: tvrdá s prebalom

Erik Larson si pri čítaní denníkov amerického veľvyslanca Dodda, ktorý pôsobil v Nemecku v rokoch 1934 až 1936, uvedomil, aké vzácne svedectvo drží v rukách. A vtedy sa zrodil jeho plán podať v Pavilóne šeliem objektívny obraz pomalého zrodu druhej svetovej vojny. Larson oživil rušný predvojnový Berlín v celom jeho pôvabe a hrôze a načrtol novú kapitolu v dejinách druhej svetovej vojny. Nešetril ani Spojené štáty, verne opísal ich váhavosť v čase, keď rástla Hitlerova moc a sám Führer robil čistky vo vlastných radoch. Príbeh pozvoľna prechádza do nočnej mory, ktorá stavia na hlavu akúkoľvek logiku a ľudskú morálku, je silný, smutne bezprostredný a živý ako film.
Svedectvo, ktoré zanechala Doddova dcéra Marthe, je o to plastickejšie, že bola milenkou viacerých nacistických pohlavárov, a tak sa o ich nádejach a strachu dozvedáme z prvej ruky.
Šialené berlínske dobrodružstvo nesie v sebe hrozbu vojny a pripomína elegantný triler plný krvilačných monštier, ktorých šarm je v skutočnosti ubíjajúci, lebo ich činy sú odstrašujúcim príkladom v histórii. Hoci vieme, ako to všetko skončí, knihu čítame s neobyčajným pôžitkom.

 Historik Dodd si myslí, že ak sa stane veľvyslancom bude mať viac času na dopísanie svojho diela. S rodinou sa presťahuje do Nemecka, aby hájil záujmy USA, no bývanie tam vôbec nie je jednoduché (aj keď zo začiatku nik nevidí, čo sa tam v skutočnosti deje a všetci majú nasadené ružové okuliare). Nikto si nevšímal problémy, ktoré boli v Nemecku a všetci si navrávali, že sa nedeje nič znepokojujúce. Veľvyslancova dcéra Martha bola nadšená z miesta, kde sa ocitla a z ľudí, ktorých stretla. Nik ani len netušil, že vo vzduchu visí ďalšia hrozba.

Martha bola až príliš prelietavá a dalo by sa povedať, že aj nedospelá, pretože párkrát spôsobila svojmu otcovi škandál. Podľa toho, čo som sa o nej z diela dozvedela, veľmi rada pútala pozornosť a bolo jej jedno, akou cestou to dosiahne. Zato jej brat sa v knihe moc nevyskytoval. Veľvyslanec Dodd sa k svojmu postaveniu dostal nečakane a viacerým vyššie postaveným ľuďom ležal v žalúdku. Vôbec sa nesprával ako jeho predchodcovia. Jeho diplomatické spôsoby boli nezvyčajné. Ani on si nechcel priznať, že v Nemecku sa začína diať niečo hrôzostrašné.

V pavilóne šeliem nemôžete čítať vtedy, keď nemáte náladu na knihy tohto charakteru (potom by sa vám príbeh nemusel páčiť). Napríklad ja som si musela urobiť pauzy medzi čítaním, lebo také silné diela, ako je bezpochyby toto, sa nedajú prečítať jedným dychom (emocionálne to človeka vyčerpá). Teraz chápem  vetu, že papier unesie všetko a naozaj je to pravda, pretože udalosti, ktoré boli v diele opísané, naháňali až hrôzu. Je niečo úplne iné, ak sa o tom dočítate v encyklopédii, no ak sa vám do rúk dostane kniha, v ktorej sú zápisky reálnych ľudí a už dopredu viete, aký bude ich osud, zasiahne vás to či to chcete, alebo nie.

Roosevelt bol vždy prívetivý, a tak mal sklon nasľubovať aj veci, ktoré nemal v úmysle splniť.
(str. 29)

Z Doddových zápiskov sa dozvedáme o politickej situácii v rokoch 1934 až 1936 a naopak, zo zápiskov jeho dcéry sa môžeme viac dozvedieť o obyčajných ľuďoch alebo politických hodnostároch z pohľadu človeka, ktorý sa zaujímal o vzťahy v spoločnosti. Ak sa na to pozrieme komplexne, tak V pavilóne šeliem nám ponúkla historické udalosti zo všetkých možných uhlov. Keď som si prečítala anotáciu, myslela som si, že dielo bude obsahovať viac svedectiev a že dané zápisky (alebo listy) budú vcelku, celistvé. Mýlila som sa, pretože v knihe boli iba úryvky, niekedy iba jedna veta, ktorá pomohla dotvoriť danú atmosféru. V texte sa objavovali tieto úryvky stále, takže za veľkú chybu to nemôžem považovať, no myslela som si, že toho bude viac.

Autor vie dokonale pracovať s informáciami, ktoré zozbieral. Dal si aj tú námahu, aby nám niečo objasnil navyše. Tieto zaujímavosti sa nachádzali na konci strany ako vysvetlivky, ktoré poslúžia čitateľovi, aby lepšie pochopil situáciu. Tie poznámky spravili z diela cenný zdroj poznatkov, ktorý určite ocení laik aj historik. Táto kniha je úžasná a mal by si ju prečítať každý, aby sa dozvedel viac o minulosti.

Hodnotenie: 4/5
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Knihu si môžete kúpiť TU.

3 komentáre:

  1. Vydarená recenzia, ako som ti už spomínala, kniha znie veľmi zaujímavo.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Stavím sa, že je to určite emočne vyčerpávajúca kniha, ako si už napísala. Ale určite prinúti človeka rozmýšľať o živote.
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Meno autora mi niečo hovorí, ale o knihe som ešte nepočula, ale už anotácia znie zaujímavo :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly