sobota 7. júna 2014

Rick Yancey - Piata vlna

http://www.slovtatran.sk/assets/images/thumb/fe_cat_main/piata-vlnatitulkatlac.jpg Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 376
Väzba: tvrdá s prebalom

Piata vlna je pôsobivý príbeh plný prekvapení – sme uprostred chaotického sveta, ktorý sa nazýva Zem. Ľudstvo, hoci sa hrdinsky snaží vzdorovať mimozemšťanom, má mizivé šance na prežitie. Desivá, neošúchaná a skutočne výnimočná realita, s akou autor stvárnil príchod cudzích bytostí, pohltí každého čitateľa, takže knihu prečíta jedným dychom. Rick Yancey sa pohral so svojimi postavami a očividne ho to bavilo. 

 Dlho som rozmýšľala, ako napíšem recenziu, aby som neodhalila kľúčové momenty, ktoré ma nadchli a prekvapili. Rozhodla som sa teda, že vám nič navyše neprezradím. Chcem, aby ste boli tak vykoľajení ako ja, keď sa mi začali súvislosti spájať do jedného celku. Aj anotácia hovorí: príbeh je na prekvapenia bohatý.

Myslím, že nič nepokazím, ak vám odhalím, že kniha je napísaná z dvoch pohľadov. Z pohľadu dvoch ľudí, ktorým sa podarilo prežiť inváziu mimozemšťanov. Každý je na inom mieste a snaží sa urobiť pre svoju záchranu všetko. Aká nečakaná pomoc sa im naskytne? Kto ich zachráni a kvôli čomu? Všetci majú svoje tajomstvá a nikomu netreba veriť. Všetko môže byť dielom mimozemského druhu, ktorý si uzurpuje Zem. Alebo nie?

Pravdou je, že len čo nás objavili, urobili si z nás hrianku.
(str. 18)

Autor má neskutočnú fantáziu, no toto dielo sa mi v určitých bodoch javilo ako dosť známa kniha (ktorej názov vám nenapíšem, pretože by to bola veľká nápoveda) a mala som dojem, že spisovateľ chce zožať rovnaký úspech. Ak také podobné dielo nečítal, ospravedlňujem sa za prirovnávanie. Tým netvrdím, že by si nenašiel vlastnú cestu, ako túto tému spracovať, no bola skoro rovnaká, s pár obmenami. Kvôli tomu sa mi ale Piata vlna čítala veľmi dobre.

V úvode sa príbeh rozbiehal neuveriteľnou rýchlosťou a iba pár viet ma dokázalo prilepiť ku knihe. Potom nastal čudný zlom, kedy sa, z môjho pohľadu, nič nedialo a vôbec som nerozumela, prečo autor zvolil nezáživné rozprávanie. Nakoniec sa dej rozhýbal a šiel si svojou vlastnou rýchlosťou, ale stále som mala pocit, že knihu sprevádzajú dlhodobé výkyvy. Bolo to veľmi divné, no zohralo to svoju úlohu. Piatu vlnu som čítala ako na ihlách. Význam malo aj to, že každá kapitola mala iného rozprávača (spomínala som to už vyššie, dielo je napísané z dvoch pohľadov), pretože sa tým zabezpečilo napätie. Totižto, každá kapitola končila v najlepšom a najnapínavejšom bode.

Kniha mala dobrý spád, no sem-tam sa stalo, že stagnovala. Nápad príbehu bol veľmi zaujímavý a tiež čitateľný, ale mala som pocit, že už som také niečo čítala. Preto jej dávam štyri hviezdičky. Celkový dojem z knihy je viac ako dobrý a čitateľ bude v napätí, čo pre neho autor pripravil. A veru sa má na čo tešiť. Veľakrát som zostala prekvapená cestou, akou sa Piata vlna uberala.

Hodnotenie: 4/5
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Knihu si môžete kúpiť TU.

4 komentáre:

  1. Já bych si tuto knihu chtěla moc přečíst. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi nemám rada, keď sú v knihe dve dejové línie, ale ako vravíš, zlepšuje to dramatickosť. Kniha vyzerá zaujímavo aj obálka sa mi veľmi páči. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekná recenzia.:) Na knihu som čítala rôzne názory... ktoré trebárs si raz spravím vlastný.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tvoje recenze je moc povedená, ale ani tak mě Pátá vlna příliš neláká... Nemám ráda takové to usekávání v nejlepší chvíli, děsně mě to otravuje :D Navíc si chci dát menší pausu (kterou stejně nedodržím) od dystopií, tak snad někdy potom :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly