streda 25. júna 2014

Kelley Armstrong - Přivolávání - Nejtemnější síly

http://data.bux.cz/book/023/651/0236514/large.jpg

VydavateľstvoGalatea
Počet strán: 312
 Väzba: pevná s prebalom
 Diel: Prvý

Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív. 
Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.
Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov… , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.

Chloe mala skoro normálny život. Všetko sa ale zmenilo, keď sa začali prejavovať jej schopnosti. Škola jej nariadi liečbu. Ľudia si myslia, že sa zbláznila a ani ona nevie, čo sa s ňou deje. Odpovede nájde v domove pre "divnú" mládež. Až vtedy zistí, že má dar a nie je blázon. Stretáva sa s inými prípadmi, ktoré sa vymykajú zdravému rozumu, no len dvaja súrodenci vedia, kto je Chloe v skutočnosti.

Kniha sa čítala dobre, no bolo v nej dosť hluchých miest, ktoré mi prekážali a nevedela som sa zbaviť pocitu, že autorke došiel nápad. Postavy boli milé, ale na mňa nepôsobili reálne. Hlavná hrdinka dokáže čitateľa veľmi vytočiť. Snažila som nezamýšľať nad tým, čo hovorí a radšej som sa sústredila na dej. Keď práve nestagnoval, mal úžasný spád.

 Poslali mě do nápravného domova pro narušenou mládež. Myslí si, že jsem cvok. Ale to není pravda.
(str. 33)

V diele sa stane pár zvratov, ktoré nikto nečakal a to o trochu zlepší celkový dojem z príbehu. Dostaneme odpovede na otázky, ktoré sú zásadné, ale spisovateľka si najväčšie tromfy nechala do ďalších častí. Záver bol vynikajúci - plný akcie a nečakaných situácií, ktoré sa nedali ani náhodou predpokladať.

Autorka svoje postavy vykreslila zvláštnym spôsobom. Myslím si, že nám neobjasnila ešte veľa, takže preto sa aj vyhýbala charakteristikám. Možno kvôli tomu som si ich veľmi neobľúbila.

Kniha má dobrý nápad, no jeho realizovanie trochu zlyhalo. Postavy boli milé, ale naivné. Dej stagnoval, aj keď bol občas napínavý. Škoda, že sa spisovateľka rozhodla napísať dielo z pohľadu päťnásťročného dievčaťa. Niekedy sa mi zdalo, že sa až nasilu snažila prispôsobiť mladším čitateľom a to sa míňalo účinku. Přivolávání doporučujem všetkým, ktorí majú radi fantasy žáner. Každý máme iný čitateľský vkus, takže vám by sa kniha mohla páčiť. Ja ju hodnotím ako oddychové čítanie.

Hodnotenie: 3/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.png

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Galatea.
Knihu Přivolávání si môžete kúpiť TU (CZ) alebo TU (SK).

6 komentárov:

  1. Nádherná obálka. Ja mám rada fantasy, ale z duše neznášam naivné/hlúpe postavy, takže nič z toho. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knižku práve čítam, takže z recenzie som si prečítala iba kúsok, aby som sa náhodou nepripravila o nejaké prekvapko. Ale zatiaľ sa mi to celkom páči, som zvedavá, ako to dopadne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokojne si si mohla prečítať celú recenziu. Ja nespoilerujem :)

      Odstrániť
    2. Už som prečítala :D Som na strane dvesto a mám veľmi podobné dojmy. Postavy mi nijako obzvlášť neprirástli k srdcu, ale číta sa to veľmi rýchlo, čo je fajn.

      Odstrániť
  3. Páči sa mi obálka... inak to teda neznie až tak zle, možno jej raz dám šancu.:D Pekná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kniha má sice úžasnou obálku, ale vnitřek je slabý. Sama jsem knihu nečetla, ale všechny recenze jsou kolem průměru a tvoje není výjimkou. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly