sobota 10. mája 2014

Markus Zusak - Posol

http://data.bux.sk/book/020/148/0201488/large-posol.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 312
 Väzba: pevná s prebalom

Devätnásťročný Ed Kennedy – ako väčšina mladých ľudí na predmestí – sa živí ako taxikár, hoci vzhľadom na vek porušuje austrálske zákony. Voľný čas trávi popíjaním s priateľmi a nekonečným kartovaním. Miluje dievča, ktoré ho má príliš rado, aby mu lásku opätovalo, a psa, nadšeného kávičkára. Na rozdiel od súrodencov to Ed nikam nedotiahol, je na najlepšej ceste skončiť ako jeho otec alkoholik. Jedného dňa sa stane svedkom prepadnutia v banke. Po tom, čo lupičovi prekazí plán, stane sa na krátky čas mediálnym hrdinom. Už sa nevie dočkať, kedy sa veci vrátia do zabehnutých koľají, keď v poštovej schránke objaví tajomnú zásielku: kárové eso, na ktorom sú napísané tri adresy. Edov život sa čoskoro otrasie v základoch. Mení sa na posla dobrých i menej príjemných správ, vstupuje do života neznámym ľuďom a prehodnocuje vlastnú minulosť. Už len zistiť, kto rozdáva karty v tejto zvláštnej hre – priatelia, príbuzní, či dokonca mŕtvy otec?

Ed nemá žiadne ambície ani plány do budúcnosti. Žije z dňa na deň v starom ošarpanom dome, lebo na lepšie bývanie nemal. Spoločnosť mu robí starý zapáchajúci pes, ktorý je lepším priateľom ako ochrancom obydlia. Raz je svedkom prepadnutia banky a vtedy sa jeho nudný život zmení od základov. Do poštovej schránky mu začnú chodiť karty s adresami a Ed musí zistiť, čo od neho odosielateľ týchto správ chce. Jedno je ale isté: jeho život už nebudete taký, ako predtým...

 Po tvári mu stekajú potôčiky sĺz. Už sa za ne nehanbí. Kľukato sa ponáhľajú dole lícami ako opité kvapky dažďa.
(str. 276)

Ľudské vzťahy sú v knihe popísané úžasne. Láska, nenávisť, priateľstvo, ba aj nepriateľstvo sa zlievajú do jedného pocitu a čitateľ je z takejto kombinácie emocionálne vyšťavený. Postavy sú reálne, no občas som mala pocit, že tak, ako sa osoby v diele správali, by sa za žiadnych okolností nemohli správať v realite. Kto by pozval na čaj neznámeho človeka, ktorý vás špehuje každý deň pri vašom dome? Asi nikto. No v Poslovi sa dejú väčšie absurdnosti, ktoré sú postavené na hlavu. Aj keď som sa na to sústrediť nechcela, stále som ich nachádzala.

Adresy, ktoré má hlavná postava navštíviť, patria ľuďom, ktorí majú ťažký život. Edovým poslaním je zistiť, čo im chýba a ako dokáže ich bytie zlepšiť. Stačí iba nepatrné postrčenie a všetko sa zmení. K lepšiemu. Hlavný hrdina sa stáva iným človekom a táto úloha ho naplňuje šťastím. Zisťuje, čo mu chýba a snaží sa svoj život žiť plnohodnotne. Stále mu ale niečo víri v hlave: Kto mu posiela tie odkazy? Čo sa stane, ak sa mu nepodarí splniť zadanú úlohu?

Skôr ako vám poviem o sebe, mali by ste vedieť niekoľko faktov:
1. Bob Dylan v devätnástich rokoch pravidelne vystupoval v newyorskom Greenwich Village.
2. Salvador Dalí mal v tom veku za sebou už niekoľko výnimočných malieb i prejavov rebélie.
3. Johanka z Arku bola v devätnástich najhľadanejšou ženou na svete – po tom, čo rozpútala revolúciu.
A teraz som tu ja, Ed Kennedy, takisto devätnásťročný...
Pred prepadnutím v banke som sa práve zamýšľal nad vlastným životom.
Som taxikár – aj to len preto, že som zatajil skutočný vek. (V Austrálii nesmiete riadiť taxík pred dvadsiatkou.)
Žiadna kariéra ma nečaká.
Nikto ma neberie vážne.
Mám holý zadok.

(str. 19)

Aj keď je kniha napísaná v takej ponurejšej nálade, autor ju doplnil o humorné hlášky a pekné okamihy, ktoré zaručene chytia čitateľa za srdce. Vytvoril dokonalý kontrast medzi smútkom a šťastím. Spisovateľovi som uverila všetko, čo napísal. A hlavne: uverila som mu neuveriteľné. Dokáže sa vynikajúco pohrať s našou psychikou a vtedy je pre nás reálne každé slovo, čo položí na papier.

Posol ma veľmi nadchol, no musím mu ubrať hviezdičku za občasnú nereálnosť postáv. Kniha je skrátka úžasná smršť pocitov, s ktorými budete žiť, až kým ju úplne nedočítate. Striedajú sa v nej humorné okamihy s tými menej úsmevnými, ale aj tak je to vynikajúce dielo. Štýl písania je priam strhujúci a stránky sa míňajú neskutočne rýchlo. Ani sa nenazdáte a je koniec tohto nádherného príbehu. Mimochodom, koniec vás oberie o reč...
  
Hodnotenie: 4/5

7 komentárov:

  1. Ze začátku jsem si myslela, že to bude nějaký thriller, ale knížka mě překvapila. Originální nápad, to se musí nechat. Někdy s tou nereálností postav mám taky problémy a mnohdy to zkazí celý prožitek z knížky..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knižku so čítala dávnejšie, no bola pre mňa absolútne skvelá ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Túto knihu si chcem prečítať už dlho, hlavne z dôvodu, že ju napísal Markus Zusak. Teraz si ma celkom presvedčila, takže ak ju uvidíme nabudúce v Priore vo výpredaji kníh (je tam totižto pravidelne... za 1.50€) tak si ju určite kúpim ^^

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekná recenzia.:) Kniha bude určite mať čosi do seba, je to koniec koncov Zusak... ale keď som ju začínala čítať, akosi mi nesadla.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly