sobota 12. apríla 2014

Zamyslenie: Sú lepšie knihy s uzavretým koncom alebo série?

Na túto otázku neviem ani ja jednoznačne odpovedať, no podľa seba viem, že keď si mám dať re-reading série zvyčajne to dopadne tak, že si vyberám, ktorú časť si prečítam znova (obvykle vynechávam druhý diel, pretože ten je najnudnejší).
Ak si chcem osviežiť pamäť pri knihe, ktorá nemá pokračovanie, vždy sa mi do nej lepšie púšťa, pretože mám istotu, že už nič nenasleduje a príbeh sa uzavrie.
Ďalšiu kategóriu diel (v dnešnej dobe veľmi populárny štýl písania) otvárajú príbehy, ktoré majú otvorený koniec a tento typ z duše nenávidím. Vtedy je pokračovanie v nedohľadne alebo vôbec nepríde. Nerada si domýšľam záver príbehu. Mám rada, ak to autor ukončí sám a netreba nad tým diskutovať.
Vedľajšia otázka: Kúpite si všetky časti knižnej série, aj keď viete, že sa vám príbeh diela nepáči? Ja nie. Keď už mám kúpené dve alebo tri knihy, no nepáčia sa mi čoraz viac a chýba mi už iba jedna, tak ju nechcem. Radšej miniem peniaze na nejaké iné dielo.

Aký názor máte vy?

12 komentárov:

  1. Já mám otevřené konce naopak ráda. I když mě vždycky pořádně naštvou, později si říkám, že to vlastně bylo super. :D
    Pokud jde o to, jestli radši sérii nebo jednotlivý díl... to je strašně zapeklitá otázka. U sérií bohužel často dochází k takovému tomu umělému prodlužování, což zrovna moc nemusím... Ale na druhou stranu, když je ta kniha naprosto perfektní a já se do ní zamiluju, máloco mě vytočí tolik, jako to, že nemá pokračování. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Umelé predlžovanie tiež nemám rada. Vtedy autor vyčerpá všetky svoje nápady a je to cítiť :)

      Odstrániť
  2. Pri otvorených koncoch tiež šomrem, ale tie knihy ma ešte dlho nepustia, takže svoj účel to asi splní, no nie? :D
    Musím vedieť, ako príbeh skončí! Preto som z tých, čo nie len že si také nudné knihy kúpia, ale ich aj s veľkým premáhaním vždy dočítajú. Je aj pár výnimiek (predstav si niečo tak príšerné :D )
    Nie vždy bvajú dvojky najnudnejšie. Napr Odkaz dračích jazdcov. Eldest je moja obľúbená...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak čítam nejakú knihu, ktorá je úplne zlá, tak si predsa nekazím nervy tým, že chcem vedieť, ako sa to všetko napokon skončí. Záver série mi je potom úplne ukradnutý :D (napr. trilógia Záblesk)

      Odstrániť
  3. Oveľa viac obľubujem knihy s uzavretým koncom a nie série. Mám rada, keď nemusím dokupovať mnoho dielov, pretože väčšinou pokračovanie už stráca tú iskru.
    Určite si nedokupujem série, ktoré ma nebavia :D napríklad Pravá krv.. mám doma tri diely a po tom treťom ma to fakt, že už nebavilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Napríklad ja mám doma iba štyri časti Upírskych denníkov a ani mi nenapadne dokupovať ďalšie :D

      Odstrániť
  4. Najradšej mám knihy s uzavretým koncom, žiadny otvorený koniec alebo dokonca séria. A najviac neznášam, ak kniha má byť iba jedna, ale zrazu má úspech a autor čo neurobí- no predsa sériu! :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja to neznášam. Vtedy si poviem, že ak mala byť kniha iba jedna, tak o nič neprídem, keď si nekúpim pokračovanie :D

      Odstrániť
  5. Ak sa mi séria nepáči a mám už doma nejaké diely, rozhodne si ďalšie nedokúpim, aby som mala všetky. Načo míňať zbytočne peniaze, keď si môžem kúpiť niečo, čo ma baviť bude?
    Čo sa týka otvorených koncov, mám ale aj nemám ich rada. Na úplnom konci série ich priam neznášam, ale ak je to na konci iba jednej časti v sérii, ktorá ešte bude mať pokračovanie, vtedy mi to nevadí.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mám síce rada ukončené série, ale nedokupujem ďalšie diely, ak ma nezaujala jednotka rovnako ako ty. Práveže sa snažím prvého dielu niekedy ešte zbaviť.:D
    A séria/jednodielne knihy, to závisí od nálady. Otvorené konce milujem aj nenávidím.:D Závisí od konkrétneho prípade, niekedy sú podľa mňa vhodné.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nemôžem robiť nič iné, iba súhlasiť. Neznášam otvorené konce a ak sa mi nepáči ďalšie diely série, tak si ich nekúpim. Najlepšie to pôjde vysvetliť na sérii Vlci z Mercy Falls. Do prvého dielu som sa zaľúbila a kúpila si ho. Ďalšie diely som mala z knižnice a dosť ma sklamali, čiže som si ich nekúpila - podľa mňa by stačil aj ten prvý diel.

    btw: vždy si najprv prečítam knihu, najčastejšie z knižnice, a až keď viem, že sa na ňu oplatí minúť peniaze, tak si ju kúpim. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Série veľmi často nečítam, ale ak by ma prvá časť nezaujala, ostatné by som nekúpila a aj tú prvú by som predala. Knihy, ktoré prečítam a nepáčia sa mi sa snažím dávať ďalej, prinajhoršom do antiku. Inak čo je nejasný koniec? Lebo asi pramálo kníh končí a vtedy obaja umreli. :D Ale nie, nejasné konce milujem, niektoré knihy si to úplne vyžadujú. Niekedy si síce poviem, čo sakra tým koncom chceli povedať? Ale o dva dni je to už úplne jedno, lebo na to dozriem a ten koniec beriem ako koniec, jednoducho sa mi to nakoniec rozloží a nejaký význam toho diela a konca sa v hlave vypracuje. :) Lepšie ako žili šťastne bla bla a popritom ja chcem, aby hlavná hrdinka hrdinu udrela do nosa a išla ďalej. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly