pondelok 28. apríla 2014

Andrew Fukuda - Lov

http://www.fragment.sk/sys.php?action=image_detail&show=1&typ=FGB&src=picture/shop/sk/zbozi/upload/v_andrew%20fukuda-lov-tit-710910-01.gifPočet strán: 256
Väzba: brožovaná  
Vydavateľstvo: Fragment

Ako zostať nažive vo svete, kde sú ľudia považovaní za potravu a všetci túžia len po ich krvi?
Sedemnásťročný Gene je nútený bojovať o prežitie v spoločnosti, kde je ľudská rasa odsúdená na zánik. Je vybraný do Vládcom vyhláseného lovu na posledných ľudí – glupanov. Musí sa naučiť umeniu lovu. Musí dokázať utajiť svoju ľudskú podstatu pred svojimi krvilačnými kolegami, ktorých podozrenie každým dňom narastá. Ako však dokáže skryť to, že nedokáže bežať rýchlosťou blesku, že ho slnečné svetlo nezabije a že nemá neukojiteľnú túžbu po krvi?
A čo sa stane v okamihu, keď do jeho života vstúpi dievča, ktoré v ňom prebudí city, aké do tej doby nepoznal?

Ľudia už takmer neexistujú. Tí, čo prežili nadvládu upírov sú považovaní za zvery, ktoré nemajú mozog a slúžia na potravu krvilačným beštiám, ktoré si myslia, že sa zmocnili sveta. Nič už nie je ako bývalo a tak sa pár ľudí musí uchýliť k nebezpečnému riešeniu: infiltrovať sa do spoločnosti, v ktorej vládne krv a prísne pravidlá, a žiť život ako jedni z nich. Nie je to ľahké, no nie je to ani úplne nemožné. Takto žije aj Gene. Už pár rokov sa tvári, že je ako oni a vychádza mu to, ale všetko sa náhle zmení, keď sa začne lov na posledných ľudí, prezývaných aj glupani. Je vybraný, aby sa zhostil úlohy lovca. Dokáže zabiť svoju rasu, aby prežil? Lepšia otázka: Dokedy sa dokáže pretvarovať, aby sa neprezradil?


Jediné emócie, ktoré občania dávajú najavo, sú chuť na glupanov a romantická túžba. Ja očividne ani jedno z toho nezažijem.
(str. 6)

Kniha má svojich priaznivcov, ale aj odporcov. Ja sa zaraďujem do prvej kategórie. Dej a spracovanie by som hodnotila veľmi kladne. Autor vytvoril niečo originálne, čo sa dobre číta. Vytvoril nový svet, v ktorom vládnu upíri a ľudia sú iba korisťou. Kde sa všetci smejú škrabaním zápästia a zvuk smiechu im nič nehovorí. Spia na plafóne, nepotia sa, nezívajú....

V nasledujúcej chvíli dvermi otrasie desivý náraz zvonka. Teraz ide o to, kto bude prvý.
(str. 202)

Spisovateľ premyslel príbeh do najmenších detailov a svoje tromfy nám servíroval postupne. Posledná veta ma nechala na pochybách a už sa neskutočne teším na pokračovanie. Správanie krvilačného druhu nechal nezmenené (bolo také, na aké sme zvyknutí), len tam niečo pridal. Nepredkladal nám nové predstavy o upíroch, iba ich trocha vylepšil, aby malo dielo rýchlejší spád. To som ocenila.

Dielo je naplnené akciou a napätím, ktoré čitateľ potrebuje. Nachádza sa tam veľa zvratov, ktoré badateľne pohnú dejovou líniou. Ako sa zvládne Gene pretvarovať, keď má nablízku monštrá, ktoré si ho dajú na obed, ak sa prezradí? Kto je to dievča, ktoré si získalo jeho srdce? Ako do celej skladačky zapadá jeho zosnulý otec? Takéto otázky si budete klásť, ale nie na všetky nájdete odpoveď práve v tejto časti.

Kniha má malé nedostatky, no tie sa dajú prehliadnuť. Autor vytvoril originálny a napínavý príbeh, ktorý nemusí každému sadnúť, ale ja ho hodnotím kladne. Upírom dal novú podobu, ktorá sa drží toho na čo sme zvyknutí. Zároveň nám ale predkladá niečo, s čím sme nerátali a ku typickým "sačom krvi" pridáva úplne odlišné zvyky (niekedy sa mi zdalo, že čítam dielo o Zombie). Urobil ich viac krvilačnejšími a to celé splývalo s náladou, v akej sa kniha odohrávala. Rozhodne doporučujem prečítať aspoň pár stránok, aby ste zistili či sa vám Lov páči, alebo nie.

Hodnotenie: 4/5


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Knihu Lov si môžete kúpiť TU.

4 komentáre:

  1. Pekná recenzia :)
    Na knižku som čítala už vážne veľa rôznych recenzií :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia aj dej ma zaujal. Nadprirodzené bytosti, to je moje. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na toto dielo som toho prečítala fakt veľa, aj kladné, ale aj záporné recenzie. Zaradila som to do svojho to-read listu, ktorý sa akosi rýchlo rozširuje, nevadí. :D Mňa takéto fantasy bavia, upíri mi neprekážajú, aj keď v dnešnej dobe je to dosť otrepané..chcelo by to niečo nové. :) Ale inak sa mi to páči.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa táto kniha vôbec nepáčila. Podľa mňa to bolo nudné a o ničom. Skrátka mi to nesadlo a ďalším dielom sa vyhnem aj napriek tomu, že posledných päť viet bolo zaujímavejších, než celá kniha dokopy :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly