sobota 15. marca 2014

M.R. HALL - Koroner

http://data.bux.cz/book/023/482/0234827/large.jpg
VydavateľstvoGalatea
Počet strán: 408
 Väzba: pevná s prebalom

Když je právnička Jenny Cooperová jmenována koronerkou v okrese Severn Vale, doufá v poklidný život, aby se mohla vzpamatovat z traumatického rozvodu. Ale v Úřadě koronera Jejího Veličenstva, který převzala po nedávno zesnulém Harrym Marshallovi, nachází nevyřešené případy skrývající temná tajemství a stopy důkazů, které jsou již dávno pohřbené.
Mohla by být tragická smrt mladého chlapce v nápravném zařízení spojena s podezřelou smrtí dospívající dívky a osudem samotného Harryho Marshalla? V Jenny se probudila zvědavost. Proč se Marshall choval tak podivně, než zemřel? Čemu byl na stopě? A co způsobilo jeho náhlou zástavu srdce?
Jenny se vydává na osamělou a nebezpečnou cestu v hledání pravdy aniž by tušila, kdo je její protivník. Ohrožuje tak nejen svou kariéru, ale i svůj život…

 Akú súvislosť majú prípady dvoch mladých ľudí? Pri obidvoch úmrtiach sa vylučuje cudzie zavinenie, ale je to naozaj tak? Hlavná postava, Jenny, sa ako nová koronerka vrhá do prúdu intríg, ktoré môžu ohroziť jej život, ale aj utajenie tajomstva, ktoré by mohlo vyjsť najavo a úplne ju potopiť. Dokáže sa vzoprieť všetkým alebo skončí ako jej predchodca?

Jennino správanie mi trochu prekážalo, no uvedomujem si, že to zapríčinili tie tajnosti, ktoré ukrývala pred svetom. Niekedy sa až nelogicky uzatvárala do seba a tie pasáže som nemala rada. Síce musím priznať, že v trileroch sú skoro vždy hlavní hrdinovia čudní, ale myslela som, že autor bude výnimkou a nevytvorí ten očakávaný charakter. Dúfala som, že to tak nezdramatizuje, no opak bol pravdou.

Byla zraněná, ale ne zlomená. A více než kdy předtím si byla jistá, že to, co vytrpěla, ji jen posílí.
(str. 17)

Spisovateľov štýl písania mi hneď sadol. Zdalo sa mi, že opisy a priama reč sú v diele vyvážené. Nechal obidvom rovnaký priestor a to som veľmi ocenila. Koroner sa kvôli tomu aj výborne čítal. Hrdinovia boli vykreslení úžasne realisticky, takže som mala pocit, že všetko, čo sa v knihe nachádza, je pravda. Keď sa kniha prehupla do častí s rozhovormi, mala neskutočný spád.

Kniha ako-taká je o mylnosti právneho systému, o právomociach štátnych úradníkov a o tom, čo už prekračuje medze zákona. Hlavná postava si párkrát čítala svoje právomoci, aby vedela, kam až môže zájsť v odhaľovaní pravdy, pretože všetci, čo boli proti nej, ju utvrdzovali v tom, že je až tak sa do obidvoch prípadov angažovať nemôže. Mala silných odporcov, no ona to zvládala bravúrne a jej vyšetrovacie metódy boli (väčšinou) v súlade so zákonom. Ale o tom potom. Keď si prečítate Koronera zistíte....

Podľa mňa to bol úžasný detektívny príbeh s prvkami trileru, ktorý by ste si mali určite prečítať. Autor dokáže dokonale vykresliť svoje postavy, čitateľa necháva dlho v nevedomosti a veľmi dlho taktiež trvá, kým sa postavy k niečomu dopátrajú, pretože je všetko zahalené do intríg a strašných prekvapení. Aj keď dej plynie svojim vlastným tempom, musím tvrdiť, že sa tam stále niečo deje a ten, kto príbeh číta nebude ukrátený ani o napätie a akciu. Jediným negatívom, ktoré som videla, bolo správanie hlavnej postavy. Raz za čas sa mi zdalo otravné, ale dalo sa na to zvyknúť. Milovníci detektívok by sa nemali vôbec zamýšľať, či si toto dielo majú prečítať, pretože je to kvalitná ukážka svojho žánru.

Hodnotenie: 4/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVV5FgV8p7YP9gwa2EmaEzd4OdLb5FaK4iHm48PeEpSwt3cLrdNGSeOmkhy51gJKzAkhhD6A8zrg7zXzUZ6oQx8hnX1z3b5PH-m9m-Mgd2PwaCIDydr9B0YVFS0pOc72qsPwMVQO7Ix9Gk/s1600/star1.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.png

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Galatea.
Knihu Koroner si môžete kúpiť TU (CZ) alebo TU (SK).

3 komentáre:

  1. Pořád přemýšlím nad tím jestli si já mám přečíst, ale asi do ní půjdu :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba si ju skúsiť prečítať, pretože je naozaj dobrá :)

      Odstrániť
  2. Na mňa to je to až priveľmi ,,detektívovské", ale má naozaj krásnu obálku. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly