nedeľa 30. marca 2014

Jo Nesbo - Snehuliak

http://data.bux.sk/book/020/171/0201714/large-snehuliak.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 376
 Väzba: pevná s prebalom

V Osle napadol prvý sneh. Jonas ráno vstane a zistí, že jeho matka zmizla. Ostane po nej jediná stopa – ružový šál, čo jej daroval na Vianoce. Má ho na krku snehuliak. Predošlú noc sa nečakane zjavil na dvore a jeho čierne oči hľadia priamo do domu.
Prípad rieši inšpektor Harry Hole, ktorý nedávno dostal tajomný list s podpisom Snehuliak. Situácia sa ešte väčšmi zamotáva, keď Harry zistí, že tento model sa opakuje – za posledných desať rokov sa stratilo jedenásť žien, a to vždy presne v deň, keď napadol prvý sneh. Vyšetrovanie je pre Harryho o to zložitejšie, že sa týka jeho novej kolegyne, ale aj milovanej Rachel. Prípad Snehuliak ho privádza na pokraj šialenstva.
Brilantne vykreslené postavy a gradujúce napätie sú zárukou napínavého príbehu, aký vie napísať len majster súčasných trilerov Jo Nesbo.

Kto je Snehuliak? Podľa čoho si vyberá obete? Inšpektor Harry bude mať čo robiť, aby mu prišiel na stopu, no nič nie je také, ako sa zdá a na prvý pohľad zamotaný prípad sa začne ešte viac uzliť. Čitateľ sa v autorovi vôbec nevyzná. Nevedela som, čo sa mu odohráva v hlave a ako sa bude ďalej odvíjať príbeh. Nesbo vie poriadne miasť.

Jediné, čo som spisovateľovi musela vytknúť, bolo to, že hneď od začiatku vnášal do deja veľa postáv a nevysvetlil, prečo sa v knihe vyskytli. Bolo to nečakané a nechávalo ma to v stálom napätí. Dokázal všetko obaliť do rúška tajomstva a nič nenechal na náhodu. Zatajil svoj spisovateľský zámer naozaj bravúrne.

Jeho hlas znel ako suchý chrapot. Akoby bolo dôležité, aby ich nikto nepočul.
"Zomrieme."
(str. 8)

Dielo začalo úžasne. Najprv mi nič nedávalo zmysel. Stále som hľadala nejaké indície, no žiadne sa tam nevyskytovali a ja som žasla nad Nesbovým prejavom. Vedel ma tak zmiasť, že som pochybovala aj o nemožnom. Vravela som si, že žiadne iné vysvetlenie predsa neexistuje... Začala som sa viac ponárať do knihy a musela som ju mať prečítanú, lebo z tej nevedomosti, ktorá ma obklopovala, by som sa asi zbláznila. Autor párkrát uzavrel prípad ako vyriešený a tak som jasala, že záhada sa už konečne objasnila a tipovala som správne. To by nebol predsa vynikajúci spisovateľ, ak by sa nakoniec neukázalo, že sa v podstate nič nevyriešilo a stále sa hľadá vrah. Radím vám, vydýchnuť si môžete iba na konci knihy. Aj na posledných stránkach sa stále niečo deje, takže sa neradujte predčasne. Boli by ste iba sklamaní.

Autor vykreslil svoje postavy akosi... divne. Neviem, ako by som to popísala, ale viem to, že necharakterizoval hlavných hrdinov spôsobom, akým sme zvyknutí a zdalo sa mi to veľmi zvláštne, priam tajomné a doteraz sa nedokážem rozhodnúť či mi to tam sedelo alebo nie. Z postáv mám dosť zmiešané pocity a to sa mi ešte nikdy nestalo. Javí sa mi, akoby som si ani jedného hrdinu neobľúbila a trošíčku ma to vyviedlo z miery. Musím ale napísať, že mi nijaká osoba v knihe neprekážala.

Táto kniha je nabitá napätím od začiatku až po úplný koniec, čo sa len tak často v trileroch nevidí. Autor má čo ponúknuť a vie neskutočne zmiasť čitateľa. Prekážalo mi iba to, že do deja vstupovali stále nové a nové postavy a niekedy som sa strácala v tom, koľko postáv je naozaj dôležitých. Vôbec som netušila, kto je vinníkom, pretože spisovateľ párkrát oklamal toho, kto príbeh čítal a uzavrel prípad, no opak bol pravdou. Kvôli tomu, že v tomto diele je použitý retrospektívny kompozičný postup je príbeh ešte viac zapletený a úžasne zostavený.

Hodnotenie: 4,5/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh-Kvncfw0Umybuj4lR0Aqm0GMbLbAvznep2KE72w3dS_E001C6IRxG-3IEX9XNO5r-nkc0wt0zo6suUvk5x-eHYQU6AnJFTwryELzpBqLz833I1df4YCJRHnoNJj-egmdCR6bPLlnnShL/s1600/star3.png

6 komentárov:

  1. Jo Nesbo je ževraj veľký PÁN ! :) Rada by som nejakú jeho knižku mala
    Inak pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Počula som na túto knihu len samé chvály. Ani ja nemám rada, keď je na začiatku veľa postáv, potom sa strácam. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hey doll,

    You got a great blog, would you like to follow each other !

    Keep in touch
    www.beingbeautifulandpretty.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O tejto knihe a vôbec Nesbovi som už počula dosť dobrého... trebárs si niečo niekedy prečítam, vyzerá to rozhodne zaujímavo.:) Super recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly