streda 19. februára 2014

Lívia Hlavačková - Gwind: Nezabiješ?

http://www.ikarus.sk/public/media/ikar/9788055136103.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 360
 Väzba: pevná

Pre vysokoškoláčku Annu je vražda čosi nepredstaviteľné. Keď sa však náhle objaví vo zvláštnom svete a zajmú ju nájomní vrahovia, zabíjanie je odrazu neželanou súčasťou jej života. Ak chce prežiť, musí zabudnúť na mnohé z toho, čomu dovtedy verila. Odhaľuje život, city a motiváciu vrahov. Spoznáva miesto, v ktorom vládne mágia, dvorské intrigy a neľútostné boje. Aj Anna berie do ruky zbraň, hoci si nedokáže predstaviť, že by niekoho zabila. Lenže krvavý svet okolo nej jej nedáva veľmi na výber. Anna zisťuje, že jej vlastné hranice ležia úplne inde, než si kedysi myslela. Román z pera slovenskej autorky vás vtiahne do krutého temna Spoločenstva vrahov. Ak padnete do ich rúk, každé rozhodnutie je voľba smrti. No aj táto minca má svoj rub...

 Čo by ste robili, ak by sa váš život zmenil od základov? Ak by ste stratili všetko, čo pre vás bolo samozrejmosťou a ocitli by ste sa v cudzom svete? Toto sa stalo Anne. Ako sa s tým vyrovná? Prečo sa znenazdajky objavila vo svete vrahov? Čo bude musieť urobiť, aby prežila?

Najprv sa mi veľmi páčil spisovateľkin štýl písania. Čitateľ je okamžite hodený do deja a všetko je prikryté záhadami. Autorka písala pútavo, to sa jej nedá uprieť, no hneď keď začala formovať postavy príbehu, už to bolo o niečom inom. Hrdinovia (a najviac Anna) boli neskutočne naivní. Tá ich naivita priam sršala z každej stránky. Ostatným, ktorí boli z iného sveta, by som to prepáčila (aj sa to tam niekedy hodilo), no správanie Anny bolo primitívne, nelogické, detinské a hlavne vrcholne čudné. Niekedy som sa musela uisťovať či prišla z nášho sveta. Na druhej strane, v tejto fantasy sa nachádzali aj také postavy, ktoré sa nedali príliš odhadnúť a nebolo možné nazrieť im do hlavy. Vtedy na čitateľa čakali prekvapenia...

Táto kniha má úžasný potenciál, no škoda, že sa celkom nevyužil. Spisovateľka vytvorila niečo originálne. Vybudovala výbornú zápletku, krásne prostredie, ktoré vynikajúco opísala, takže som si ho mohla predstaviť v mysli. Bola by to skvelá fantasy, ak by to nepoňala tak, ako to napokon dala na papier.

Dej bol veľmi dynamický a ten, kto príbeh číta bude netrpezlivo prevracať stránku za stránkou (postavy môžu byť naivné ako chcú, no keď je tam akcia, tak sa to číta dobre), pretože v diele je neobjasnených veľa tajomstiev, ktoré príbeh poháňajú až do samého konca. Keď sa nechal priestor opisu, vtedy to bolo radosť čítať, pretože autorka išla do hĺbky. Prostredie opísala veľmi detailne (nie nudným, skôr zaujímavým spôsobom). Niekedy som mala pocit, že čítam niečo magicky rozprávkové, ale ihneď som sa spamätala, keď sa v deji vyskytli vrahovia. Niečo neidentifikovateľné tam vnášalo ten námet rozprávky, v tom opise krajiny sa to párkrát vyskytovalo, ale sama neviem, prečo som to tak vnímala. Možno preto, lebo svet, ktorý spisovateľka vytvorila,  bol iný ako náš? Asi.

Ku knihe mám určité výhrady a to naivnosť hlavnej hrdinky (rozmýšľala som o jej zdravom rozume), poňatie námetu (od diela som čakala viac a možno preto ho hodnotím, tak ako ho hodnotím). Pozitíva tohto príbehu sú viaceré: krásne detailné opisy (autorka vytvorila nádherný svet), originálna téma, plno akcie, rozprávkový podtón pri opisoch krajiny, dobre premyslená zápletka a, samozrejme, veľa tajomstiev.
No aj tak je pre mňa dielo len dobrým priemerom. Asi som mala veľké očakávania. Myslela som si, že spisovateľka využije potenciál, ktorý jej téma ponúka, no nestalo sa tak (aspoň podľa mňa) a to ma mrzí. Čakala som niečo iné, ale aj napriek tomu vám to odporúčam prečítať, pretože čo sa mne nepozdávalo, sa môže páčiť vám.

Hodnotenie: 3/5
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Ikarus.
Knihu Gwind: Nezabiješ? si môžete kúpiť TU.

7 komentárov:

  1. Taky jsem narazila na knížku, kde mi celé její kouzlo zkazila protivná hlavní hrdinka. Byla jsem pak na autora tak hrozně naštvaná, že to ani více nešlo. :)
    Pěkná recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa práveže knižka veľmi páčila, bola som dosť prekvapená :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V poslednom čase sa mi zdá, že každá druhá hrdinka je tupá ako peň. Potom už ma ani nebaví čítať tú knihu.
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V knihe mi chýbalo možno viac detailov ich prvého intímneho vzťahu - Gwind a Ador. Ale hneď od začiatku som knihu hltala stránku za stránkou. Potom to menšie sklamanie v strede knihy, keď už Gwind zrazu mala intímny vzťah s Adorom. No znovu som sa pohrúžila do čítania a po prečítaní, zúfalo hľadám na nete, ako sa volá ďaľšie pokračovanie. Prosím, pani spisovateľka, pokračujte v príbehu...Takí napínavý, strhujúci príbeh som veru nečakala:)Ďakujem.Helen

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly