štvrtok 20. februára 2014

John Green - Kam zmizla Aljaška

http://www.ikarus.sk/public/media/pamic/9788055606040.jpg
Počet strán: 224
Väzba:pevná
Vydavateľstvo: Slovart

Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: "Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho "Veľké Azda"?

 Táto kniha je autorovým debutom. Mnohí tvrdia, že je kniha Na vine sú hviezdy lepšia, ale ja nesúhlasím. Obidve diela sú vyvážené. Green je proste Green, aj so svojim trpko-sladkým pohľadom na život, ktorý väčšinu z nás oberá o reč. V čom vyniká Kam zmizla Aljaška? Na prvý pohľad možno tvrdiť, že skrýva menej utrpenia, menej sĺz a menej psychologických myšlienok. Opak je pravdou, pretože autor sa snažil zamaskovať to najdôležitejšie; ten zvrat, ktorý ma nútil pozerať sa na svet inými očami.

 Miles, hlavná postava, je utiahnutý mladý chlapec, ktorý túži po ozajstných priateľoch. Zlom nastane, keď nastúpi na internátnu školu. Svet sa mu otočí hore nohami a celý jeho zmysel života sa zhmotní do jednej osoby. Aljašky. Je bláznivá, impulzívna a hlavne... má priateľa. Bude mať Miles šancu získať jej srdce? Ako nepekne sa s ním ale osud zahrá?

Všetko bolo úžasne krásne a vtipné. Študenti, čo riešia svoje každodenné problémy. Mala som pocit, že ak to chce spisovateľ narušiť, musí sa veľmi posnažiť. Postupom času som naozaj zistila, že tak veľa námahy mu to nezabralo. Len treba vedieť, kde potiahnuť za tú správnu nitku a je to zničené. Nenapraviteľne! 

Každému dokázal zničiť život (alebo zostaviť rodinné zázemie) tak, že si budete myslieť, že nemá k svojim postavám cit, no on zato nemôže, iba pravdivo interpretuje krutú realitu, s ktorou sa stretávame. Je to život a ten nie je stále iba ružový, prináša tienisté stránky a autor veľmi rád opisuje práve také aspekty ľudského bytia.

Na celý život si uviazol v labyrinte a premýšľaš, ako odtiaľ jedného dňa utečieš a aké to bude úžasné. Tá predstava budúcnosti ťa stále poháňa, ale nikdy to neurobíš. Využívaš budúcnosť, len aby si unikol z prítomnosti.
(str. 58)

 Hlavní hrdinovia boli vykreslení neskutočne reálne, preto sa ma ich osudy tak dotýkali. Spisovateľ je v tomto génius. Nechá vás, aby ste si obľúbili ľudí z diela, no potom im do cesty postaví nepríjemné prekážky. Máte pocit, že musíte zasiahnuť, ale potom si uvedomíte, že je to "len" kniha.

Autor sa pohrával s myšlienkou smrteľnosti. Tú bolo cítiť z každej stránky. Rozoberal otázku Čo sa s nami stane po smrti? z viacerých uhlov a nezabudol ani na hlavné posolstvo alebo odkaz, ktorý chcel odovzdal čitateľovi. Zbožňujem jeho posolstvá. Táto kniha niesla takéto: Každý raz musí zomrieť a nie je isté či existuje niečo medzi nebom a zemou. Je to prosté, ale spisovateľ to dokázal podať nádherným, ale aj veľmi smutným spôsobom.

Napokon som dospel k názoru, že ľudia veria v posmrtný život, pretože nedokážu zniesť myšlienku, že by nijaký nebol.
(str. 102)

John Green je úžasný spisovateľ. Píše brilantne, zanietene, pravdivo, tragicky a srdcervúco. Nie je nič, čo by som mu vytkla, aj keď... Reálny život nemožno zmeniť, všakže? Autor nám, čitateľom, chcel ukázať, o čom je naše ľudské bytie, dobre si uvedomujúc, že nie vždy je to prechádzka ružovou záhradou. Preto ho zbožňujem aj nenávidím. Celý príbeh bola jedna veľká emocionálna smršť. Milujem túto knihu!!!!! Rozhodne stojí za prečítanie.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Ikarus.
Knihu Kam zmizla Aljaška si môžete kúpiť TU.

7 komentárov:

  1. Bože, ja by som si to chcela strašne prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chci umět psát recenzi jako ty. -_-
    Ale stejně mě ani nehne, abych se do té knihy pustila. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba jej dať šancu. Dúfam, že si ju predsa len niekedy prečítaš :)

      Odstrániť
  3. Na knížku se těším a jsem zvědavá jestli se mi bude líbit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na mňa je asi trochu depresívna, ale inak vyzerá sľubne. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Och, krásne a pravdivo napísané.:) Alasku mám hrozne rada, ten zvrat bol neuveriteľný a sú tam skvelé citáty a hm, je to Green, všakže.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly