sobota 22. februára 2014

Harlan Coben - Šesť rokov

http://www.ikarus.sk/public/media/pamic/9788055137216.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 328
 Väzba: pevná s prebalom

Ich život je samá lož. Pravda však môže zabíjať.
Pred šiestimi rokmi sa zúfalý Jake Fisher prizeral, ako si Natalie, jeho životná láska, berie iného muža. Šesť rokov skrýval svoje zlomené srdce a venoval sa kariére univerzitného profesora. Šesť rokov dodržiaval sľub, že manželov nechá na pokoji, a šesť rokov ho ťažili mučivé sny o Natalinom živote s Toddom. Ale ani dlhých šesť rokov nedokázalo zmeniť jeho city. Keď Jake jedného dňa natrafí na Toddov nekrológ, vyberie sa na jeho pohreb – pravdaže, aby videl Natalie. Podarí sa mu zazrieť smútiacu vdovu, ale nie je to Natalie! Neznáma žena bola za Todda vydatá takmer dvadsať rokov. Toto odhalenie úplne zmení všetko, čo si Jake uchovával v pamäti ako vzácnu spomienku na krátke, ale nádherné obdobie vo svojom živote. Jake neúnavne hľadá pravdu. Natalie už celé roky nikto nevidel, sestra zaryto mlčí, kňaz si nepamätá sobášny obrad, priatelia mu neveria a ctihodná univerzita sa nerada delí o svoje tajomstvá. Hľadanie ženy, ktorá mu zlomila srdce a klamala, ho čoskoro privedie do nebezpečných situácií. Zistí, že sa stal súčasťou starostlivo vykonštruovanej fikcie a v ohrození je nielen jeho život. 

Na úvod sa musím k niečomu priznať. Keď som videla "nálepku" Svetový bestseller, rozhodla som sa, že túto knihu budem hodnotiť, čo najkritickejšie ako to pôjde. Sčasti preto, lebo mám dojem, že pomenovanie bestseller má už každé dielo a sčasti preto, lebo som tam chcela niečo nájsť, aby si ľudia nemysleli, že všetko, čo je takto označené musí byť aj dobré. Moje kritické oko zachytilo jednu vec, ktorú by som autorovi vytkla, no povedzme, že to bola drobnosť (drobnosť, ktorá sa tam stále vyskytovala a preto som musela ubrať pol hviezdičky). Celkovo bolo priam potešením čítať spisovateľov výtvor.

Po prvých piatich stranách som zistila, že ako sa pozerám, tak sa pozerám neviem nájsť žiadnu chybu. Žeby to bolo bezchybné? Nie, žiadna kniha nie je bezchybná, ani tá najlepšia a vtedy som nato prišla. Hlavná postava sa priam chorobne upínala na lásku svojho života. Ako ste sa mohli v anotácii dočítať, ona sa vydala za iného muža a on to nemôže prehltnúť. Celou dejovou líniou fňukal horšie ako žena a ja som sa na ňom veľmi nasmiala. Naozaj som zvažovala či mám toto dať do negatív knihy, no čo je veľa, to je veľa a hlavný hrdina, Jake, to so svojou ufňukanosťou preháňal (aj keď vtedy mal čitateľ dôvod na smiech). Aby som mu iba nekrivdila, veľmi dobre si uvedomoval, že sa chová šialene (aspoňže si to priznal), no až ku koncu diela som zistila, že ma to otravuje.

Celý náš vzťah mal v sebe tú prchavú kvalitu, obaja sme sa vzdialili od svojho bežného života a svetskosti spojenej s ním. Možno práve to bolo také úžasné. Možno práve skutočnosť, že sme trávili čas iba v tejto bubline mimo reality, robila náš vzťah lepším a intenzívnejším. Asi už trepem hlúposti.
(str.8)

Vďaka Natalie som cítil, že žijem. Vďaka nej bolo všetko okolo nás iskrivé a prekvapivé.
(str. 191)

Zápletka knihy je proste geniálna. Prosto zapletená a samej sa mi ju ani rozpliesť nepodarilo. Všetko mi musel servírovať autor, no väčšinou ma doplietol aj on. Taký nejednoznačný príbeh som ešte nečítala. Dejová línia bola zauzlená a podľa mňa to bol systematický neporiadok. Toto je jedno z tých diel, ktoré musíte prečítať aj keby ste nechceli, aj keby vás začiatok nechytil (čo je nepravdepodobné, lebo vás to určite zaujme od začiatku). Tí, ktorí by sa zľakli zložitej zápletky: Nemusíte sa báť, toto dielo je bravúrne sofistikované.

Zbožňovala som humor hlavnej postavy, pretože bol úžasne sarkastický a miestami aj sebakritický. Keď sa Jake ocitol v ťažkej situácii, na sto percent som tušila, že sa na scéne objaví humor a neubránila som sa smiechu. Najradšej som mala, keď nevedel meno osoby a nazýval ju vo svojej mysli podľa vonkajšej charakteristiky. Názorná ukážka:

Lesklý oblek vystúpil z auta a dôležito vykročil k zadným dverám obchodu. Dôležitá chôdza mu išla. Nerád by som ho podceňoval, ale na základe spoločnosti, akú vyhľadával, na základe jeho lesklého obleku a chvastúnskej chôdze by som usudzoval, že Lesklý oblek je tým, čo študenti nazývajú pako.
(str. 222)

Šesť rokov je vynikajúca kniha. Plná akcie, humoru, nečakaných zvratov, výborne premyslenej zápletky, až po  veľmi vysokú koncentráciu lásky, ktorá je najprv pre čitateľa smiešna (hlavný hrdina skoro stále fňuká), no ku koncu ho to otravuje. Kvôli tomu jej musím dať 4 a pol hviezdičky. Ale aj tak sa zaradila medzi moje obľúbené diela a verím, že aj vy si k nej nájdete cestu. Dajte jej aspoň šancu.

Hodnotenie: 4,5/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh-Kvncfw0Umybuj4lR0Aqm0GMbLbAvznep2KE72w3dS_E001C6IRxG-3IEX9XNO5r-nkc0wt0zo6suUvk5x-eHYQU6AnJFTwryELzpBqLz833I1df4YCJRHnoNJj-egmdCR6bPLlnnShL/s1600/star3.png

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Ikarus. 
Knihu Šesť rokov si môžete kúpiť TU.

1 komentár:

  1. Máš pravdu, bestseller je dnes už skoro každá kniha. To kde sme sa dostali, keď už chlap je ufňukaný ako baba? :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly