nedeľa 29. decembra 2013

Marek Zákopčan - Plamene hriechu

http://data.bux.sk/book/020/199/0201998/large-plamene_hriechu.jpg 
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 320
 Väzba: brožovaná
Dobrodružno-romantický príbeh sleduje osudy troch žien, ktoré sa nečakane prelínajú.
Mladá šľachtičná Sofia sa už čoskoro má vydať za Adriana, s ktorým sa pozná od detstva, ale už roky sa nevideli. Ich sobáš však zatieni náhla smrť jeho otca, vojvodu z Lékavíc. Pátranie po tajomstvách minulosti privedie mladý pár na stopu Dračieho rádu. Skutočný nepriateľ však ostáva v úzadí, a ako sa ukáže, jeho odhalenie môže mať fatálne následky...
Lenorinu matku upálili ako čarodejnicu. Dievčinu vychoval záhadný starec s prezývkou Pútnik, bokom od ľudí, aby ju ochránil najmä pred zlomyseľným kňazom Lotharom. Čo sa však stane, keď sa Lenora dostane na hrad ako slúžka a vyjde na svetlo tajomstvo jej pôvodu? Zaplatí za cudzie hriechy vlastným životom?
Mariela Lékavická, Adrianova matka, si vydobyla rešpekt a úctu ako hradná pani. Po manželovej smrti sa snaží udržať rodinu pohromade, ale jej železná vôľa naráža na odpor detí, a navyše musí zamedziť odhaleniu temných tajomstiev. Keďže hrozí, že pravda vyjde na povrch, neštíti sa použiť žiadnu zbraň...

Od tohto autora som už niečo čítala, ale vždy ma dokáže prekvapiť, ako badateľne pohne osudmi svojich postáv. Naozaj som bola pripravená na všeličo, ale nie na takýto príbeh. Niektorí hrdinovia knihy to mali už dávno spočítané, no ja som si to nechcela pripustiť. Ktoré osoby stratia nádej na lepší zajtrajšok? Bude musieť Lenora pykať za cudzie hriechy? Aké príšerné tajomstvá sa dozvieme?

Dielo sa čítalo samo a veľmi rýchlo. Na svoje si prídu milovníci histórie, ale aj ženských románov. Tajomstvá, ktoré sa nám v príbehu odkrývajú, sú servírované postupne, takže čitateľ nemá ani najmenšiu šancu vydedukovať, čo bude nasledovať ďalej. Táto nevedomosť spôsobila to, že som sa na poslednú stránku pozerala ako teľa na nové vráta... Musím sa priznať, že až s takým príliš otvoreným koncom som sa nikdy nestretla a musela som sa uistiť, či ma niekto neukrátil o pár stránok. Nie, neukrátil. Má to byť tak. Preto som aj zo záveru tak zmätená.

Jediné, čo musím autorovi vytknúť, je absencia vysvetliviek. Keďže sa dej odohráva v dávnej minulosti, dialógy sú tomu prispôsobené a neskutočne oplývajú historizmami. Mladšia generácia čitateľov sa v tom môže strácať a aj ja som si musela vyhľadať dve slovíčka. Nie je to praktické, ak by ste ju chceli čítať bez výdobytkov modernej doby.

Všetky postavy mi boli sympatické (aj tí najhorší zloduchovia), lebo boli úžasne vykreslení, pretože dej vyrozprával vševediaci rozprávač. To oceňujem. Poznala som všetky pohnútky, prečo sa deje toto a toto, prečo sú osoby také, aké sú. No, tie pohnútky alebo myšlienky, kvôli ktorým konali tak, ako konali, som sa tiež dozvedela postupne a to podľa toho, ako chcel spisovateľ zamiešať kartami. Poväčšine nechával čitateľov v sladkej nevedomosti, aby ich mohol nakoniec šokovať. To sa mu darilo výborne.

Celkovo toto dielo hodnotím len a len kladne. Síce sa mi nepáčilo, ako sa to skončilo, no určite to na kvalite tejto knihy neubralo. Bola som rada, že tam bolo menej romantiky a viac akcie. Plamene hriechu by som zaradila do viacerých kategórií; román pre ženy, historický román, detektívka, takže každý si v tomto príbehu niečo nájde. Dejová línia je prepletená záhadami a autentickosťou, ktorá sála zo všetkých stránok. Verím, že si túto knihu obľúbite tak ako ja. Ale to zistíte, iba ak si ju prečítate.

Hodnotenie: 4/5

10 komentárov:

  1. Tak to vypadá na dobrou knížku:)
    Miluju otevřené konce, i když většinou nadávám jak pes, proč to ksakru ten autor nějak neukončil, mám je prostě radši:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj to dobrá kniha je :)
      Ja zas otvorené konce nemám rada, pretože potom nad tým dlho premýšľam a nemá to žiadny význam :D

      Odstrániť
  2. "nemá ani najmenšiu šancu vydedukovať, čo bude nasledovať ďalej" - há, stavíme sa? O knihu podľa vlastného výberu, že sa mi to podarí vydedukovať? (v prípade aj ty vyhráš máš knihu ak vyhrám ja mám pocit, že som Sherlock a to mi bude stačiť) :D

    Mám od tohto človeka doma knihu Nevinní zmätkári, ku ktorej som ešte neprišla ale táto sa mi páči viac. Mám rada históriu a aj tie všelijaké pletky, archaizmy to síce znie ako niečo v čom by si rochnila nejaká moja učka ale to tiež zvládnem (až dve slová vyhľadať, chúďa moje. Náhodou určite si na tom bola oveľa lepšie ako zástupy iných čitateľov, ktorí to nemuseli prekusnúť).

    A úplne najviac ma presviedča veta, je tam viac akcie ako romantiky. Ty vieš ako ma presvedčiť. Pche. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ha, nemáš ani najmenšiu šancu, lebo to, čo má nasledovať, sa ešte v deji nevyskytovalo, ani žiadna zmienka, žiadna stopa, proste nič.
      Dobre, stavme sa, ale iba o dobrý pocit z víťazstva :)
      Tí ľudia, ktorí nemajú v láske históriu, budú s touto knihou bojovať, no keď si nájdu významy slov na internete, tak to pôjde ľahko :)
      Ja nemám rada presladené knihy, skôr vyhľadávam napätie a akciu a som rada, že je toto dielo napísané tak, ako je napísané :)

      Odstrániť
    2. Ale, ale, ale...veď počkaj. Môj inštinkt, že sa niečo deje je neomylný a moje špekulovanie nekonečné. Nakoniec budem schopná predvídať aspoň dačo...ibaže..ak to skutočne ani slovkom nenaznačí, ani jediným a iba to zrazu vybafne..hm. Napriek tomu to skúsim. :D
      Stávka platí.

      Tak potom bez problému (toto si zase raz budem užívať, tak to má byť). :)

      Práveže ma na tom odrádzal fakt, že som si pomyslela. Dobre, nepomyslela ale pri pohľade na knihu som vycítila niečo ako, že toto veľmi akčné nebude a ty ma tu presviedčaš o opaku. Yeeah. Teším sa! :D

      Odstrániť
  3. knihu som čítala a bola pre mňa veľmi dobrým prekvapením :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá veľmi sľubne. Vždy si rada prečítam niečo s historickou tématikou. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Meno autora mi je nejaké povedomé. Nebol náhodou na Mám Talente? Lebo by som odprisahala, že som tam od neho niečo čítala :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly